Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alasialaala

L4 prosze o poradę

Polecane posty

Gość alasialaala

Cześć wszystkim kilka dni temu dowiedziałam się że jestem w ciąży ( 6 tydzień) pracuję jako opiekunka w domu pomocy i nie wiem czy powinnam pójść na l4 bo w pracy nie mam możliwości uniknięcia dżwigania bo mieszkanca trzyba obracac w łóżku przesadzać na wózek inwalidzki , muszę nosić pranie , posiłki z kuchni no i przy toaletach oczywiście kontakt z moczem i kałem i czasem krew bo robimy opartunki odleżynowe? jak myślicie czy lekarz będzie robił jakiś problem no i dodam o obciążeniu psychicznym bo często można samemu zwariować, pracuję w systemie po 12 godzin

Gość gość
pewnie, że idź na l4 jak chodzisz do gin prywatnie to nie powinien robić problemu, zresztą i nie prywatny nie powinien robić w takiej sytuacji to jest to zasadne

Gość gość
To zależy od lekarza, ale bez problemu znajdziesz takiego, który wystawi ci l4. Nie jestem za wymuszaniem l4, sama pracowałam do 37 tc, ale w twojej sytuacji bym się nie zastanawiała.

Gość gosc29
lekarz powinien wystawic Ci L 4 ja poszłam odrazu na zwolnienie niewolno dzwigac i tyle h na nogach

Gość gość
idz, wogole sie nie zastanawiaj. Z doswiaczenia wiem ze pracodawcy i tak nie docenia, nawet jak bedziesz do 9 miesiaca pracować.

Gość gość
L4 przysługuje ci 182 dni,czyli pół roku. Jeżeli chcesz z niego skorzystać, radziłabym odczekać do 3 miesiąca ciąży,żeby starczyło ci go do porodu. patrząc na to, co piszesz o swojej pracy, też bym wolała iść na zwolnienie, ale obecnie nie wszyscy lekarze są chętni do wypisywania zwolnień ciężarnym. Być może lekarz uzna,że samo zaświadczenie o ciąży wystarczy,aby powierzono ci lżejsze obowiązki i zwolnienie nie jest konieczne.Bądź przygotowana na słynne zdanie ''ciąża to nie choroba'' i rozważnie wybierz lekarza, którego poprosisz o zwolnienie.

Gość gość
9.33 głupoty gadasz w ciąży można być na zwolnieniu 270 dni, a więc całe 9 miesiecy

Gość gość
"L4 przysługuje ci 182 dni,czyli pół roku. Jeżeli chcesz z niego skorzystać, radziłabym odczekać do 3 miesiąca ciąży,żeby starczyło ci go do porodu." Co ty za bzdury wypisujesz? Tak było kilka lat temu ..teraz spokojnie może cala ciąże być na L4.

Gość gość
9.33 jak się nie znasz to się nie wymądrzaj, bo wprowadzasz w błąd

Gość gość
dokładnie, w ciąży można być na l4 270 dni. A tak w ogóle to po co szukasz odpowiedzi na forum? Sama sobie odpowiedz na pytanie czy dasz radę sie tak forsować i jak ogólnie się czujesz. Ostatnio lekarze nie dają L4 jak leci, bo sami mają kontrole z zusu, wiec pewnie bedziesz musiala sama poprosić.

Gość alasialaala
Dziękuję za odpowiedzi i akurat wiem ze w moim zakładzie na pewno nikt nie doceni tego ze pracuje w ciąży

Gość gość
Dla mnie śmieszny dylemat i smieszne pytanie ....Oczywistym jest ze egoistyczne i nieempatyczne baby zaraz napiszą mniej więcej ambitne stwierdzenie ze ciąza to nie choroba i ze jesteś darmozjadem nawet myslac o L4.Same jednocześnie mają zapewne na sumieniu jakies przekręty i jak mogą minimalizują swój wysiłek w pracy jeżeli nie wiąże się to z mniejszą placą itd. Inne odpowiedzą ze dzieco jest najważniejsze a NIKT ABSOUTNIE NIKT nie doceni ze pracowalas ciężko w ciązy a jedynie obgada ze poszła len smierdzący na macierzyński i w d***e się przewraca bo trwa az rok,a najlepiej to nie powinno go być wcale. albo ze kiedyś to cala ciaze pracowaly itd. Sama sobie odpowiedz czy powinnas iosc na L4 czy nie. pozdrawiam