Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niemecy. Bardzo prosze o radę.

Polecane posty

Gość gość

Przyjechałam niedawno. Okolice Kirchain. Nie znam języka ( coś tam wydukam) Nie sprzyja mi praca w angielskiej filli gdzie anglików jest sporo.I ogólnie gada się po angielsku. No i mam problem ze zdrowiem i zaczynaja się schody. Byłam u lekarza ogólnego. Ale ona sie nie zna, na moim problemie ( tak mi powiedziała) Ale dała leki. A ja już zapomniałam czy mi mówiła żebym przyszła jeszcze raz jak mi nie przejdzie żeby mi coś zapisać czy żeby mi dać skierowanie do skiecjalisty. I teraz czy do dermatologa w Nimczech trzeba mieć skierowanie? Byłyście, wasi znajomi itp???Potrzebowaliście??? Mam ubezpiecznie AOK. PAństwowowe. Znalazłam dermatologa i czy nie pomoglibyście mi jeżykowo gdybym po angilesku się nie dogadała. Potrzeba mi tak: Jak - Zapytać czy potzrebne jest skierowanie do tego ( konkretne imie i nazwisko) lekarza? - zapytać czy przyjmuje pacjantów z państwowoym ubezpieczniem. - Czy tzreba cos płacić. - Termin.. Z góry dzięki.

Gość gość
Do każdego lekarza możesz iść bez skierowania, ale jak nie masz skierowania to płacisz 10 Euro (ze skierowaniem nic). Praktycznie wszyscy przyjmują z ubezpieczeniem. Najpierw zostaniesz poproszona właśnie o kartę z Krankenkasse. Termin - różnie, jak coś pilnego, to szybko, ale czasem i z miesiąc musisz czekać. W sumie bać sie nie ma czego. O wiele przyjemniejszy personel, niż w Polsce.

Gość gość
Bac się nie boję. wiem że tak jakoś przyjemniej niz w pl,ale o ile z lekarzem się dogadam po angilesku jakoś to w recepcji o niekoniecznie ( u ogólnego żadna z pań się nie posługiwała) wiec nie dowiem się tego co chce wiedzieć. Ja wiem że wszysscy przyjmują z ubezpieczniem ale sa dwa rdzaje państwowe i prywatne. Dziewczyny na innym forum mi pisały różnie, że trzeba, że nie trzeba, że czasem trzeba, ze lekarz przyjmie czasem np nie przyjmie bo przyjmuje tylko tych z prywatnym ubezpieczniem itp. Zgłupieć można było jednak żadna nie wspomniała ze bez skierowania to 10 euro płaciła. Wiem że od 2013 roku znieśli opłaty u lekarza.

Gość hmjnb
co złapałaś HPV ?

Gość gość
Nie czemu..mam problem dermatologiczny ze skórą twarzy od alergii po inne cuda.

Gość mataczzcz
gronkowiec?

Gość gość
jak bym wiedziała ze to gronkowie to po co byłby mi dermatolog? Rejstracja rada. Poszłabym do ogólnego i kazałabym sobie leki na gronkowca dać :D .nie wiem co to jest. Wyszło i jest. Piecze, szczypie ( juz rzadziej) i czasem sie czerwieni. Nawet czescej niż żadziej. jak śpie to jest ok :). Pomaga deco creme ( kortykosteroidy ) ale to raczej chwilowa poprawa.

Gość gość
Ja jestem ubezpieczona prywatnie. W tym przypadku ide po prostu do lekarza do ktorego mam ochote isc. Skierowania nie potrzeba. W przypadku panstwowej kasy wydaje mi sie ze potrzebne jest skierowanie (ueberweisung) ale oczywiscie czeka sie na terminy. Jezeli ci zalezy na szybkiej wizycie to po prostu idz do dermatologa i sprobuj zeb ycie jakos wcisneli danego dnia. Musisz wtedy poczekac dlugo ale pewnie jakos cie wcisna. Mozesz tez zaznaczyc ze placisz prywatnie za wizyte. Wtedy pokrywasz wszystko z wlasnej kieszeni ale za to dostaniesz wczesniejszy termin.

Gość gość
To brzmi jak egzema, ktorej si enie da wyleczyc tylko podleczyc. Tez mam to swinstwo i mi wychodzi w suchym klimacie, w zimie, na lokciach, czasem na nodze, tu i owdzie :( :O Niestety mi pomagaja tylko te masci albo wakacje nad morzem srodziemnomorskim. Polecam!

Gość gość
No ja w zasadzie tez wiecej po Angielsku niz po Niemiecku ale tak mniej wiecej Ci napisze (moze z bledami, sorry) - Zapytać czy potzrebne jest skierowanie do tego ( konkretne imie i nazwisko) lekarza? Brauche ich eine Überweisung zum Herr Doktor (imie nazwisko)? - zapytać czy przyjmuje pacjantów z państwowoym ubezpieczniem. Behandeln Sie Patienten, die gesetzlich versichert sind? - Czy tzreba cos płacić. Gibt es irgendeine Gebühren? (Przy panstwowym ubezpieczeniu placisz bodajze 10euro) - Termin.. Wann wäre das naecheste mögliche Termin? Mozesz dodac: Mam dosc pilny problem ze skora: Ich habe ein ziemlich akutes Problem mit meiner Haut.

Gość gość
Nie mam kasy na takie zabawy. Zresztą słyszam ze w niemczech nie ma prywatnych wizyt. Idziesz na kasę albo na ubezpiecznie prywatne i tyle. A jak płacisz to zwarcają ci potem ubezpieczyciel.

Gość gość
To może być choć co wiec może nie dramatyzujmy z diagnozami. A raczej nie wyrokujmy przed czasem. Nie mam zmian nigdzie indziej.

Gość gość
Dzięki wielkie to nic ze są błędy ( ewentualne) nie bede zgrywać ze znam jezyk Ł=

Gość gość
Ogolnie w Niemczech jest wymaganie ubezpieczenia wiec o to w tym lata, jak ludzie mowia ze nie ma wizyt prywatnych. Ale gdy masz prywatne ubezpieczenie to i tak najpierw placisz sama, potem wysylasz rachunek do ubezpieczalnie i ci zwracaja. Nie zawsze 100%. Tyle, ze jako privat Patient dostaniesz sie do specjalisty o wiele szybciej niz z panstwowym.

Gość gość
Gibt es irgendeine Gebühren? (Przy panstwowym ubezpieczeniu placisz bodajze 10euro) --- Te gebühren juz od poczatku roku sa zniesione. Nie placi sie nic.