Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niech ktoś z katolików odpowie

Polecane posty

Gość gość

1. Kto zapalił ogień w piekle i dlaczego akurat wybrał ogień ? 2. Według wielu objawień, które zaakceptował Kościół, to ludzie tam się męczą, a duchy nieczyste nie, więc dlaczego tylko ludzie odpowiadają za przewinienia ?

Gość gość
ad1. Piekło to nie tylko ogień to brak Boga ad2. W piekle wszyscy się męczą również duchy nieczyste.

Tak się męczą, że bawią się widłami, a nóż widelec, od czasu do czasu, któryś się wydostanie i zabawi na ziemii. Uppps z piekła można uciec...

Gość gość
Ale ja nie pytam, co jeszcze oprócz ognia, ja pytam dlaczego akurat ogień ?

Bo mają metanu pod dostatkiem. W piekle metan jest wszędzie dookoła i nie muszą za niego płacić...;)

Gość gość
Przecież duchy nieczyste śmigają po ziemi i zwodzą ludzi, więc się w piekle nie męczą.

Gość gość
To przez komputer można czuć woń siarki ? :D

Gość gość
Można.

"Przecież duchy nieczyste śmigają po ziemi i zwodzą ludzi, więc się w piekle nie męczą." Ktoś tu daje katolikom twardy orzech do zgryzienia:D

Gość gość
Osoba zadała normalne pytania, a Ty już próbujesz zrobić z człowieka wariata. O co Ci chodzi z tą siarką ?

Gość gość
Skąd wiesz że się nie męczą? Masz na to jakieś dowody? Akwizytor też ma fajna robotę, wciska ludziom kit i kasę za to bierze. Ciekawe czemu tak nie wielu ludzi chce być akwizytorami?

Gość gość
Dobrze wiesz o co mi chodzi z tą siarką. Pytanie jest tendencyjne.

Gość gość
Nie męczą się bo są na ziemi i zwodzą ludzi, więc to jest ich robota.

Gość justaa na plaży
Właśnie, o co chodzi z tą siarką, bo ja też nie kumam ? :D

Akwizytor robi co musi, demon, co lubi... A katolickie piekło przywodzi mi takie skojarzenie, że to takie jakby więzienie, w którym diabły są klawiszami. Bóg w tym układzie odgrywa rolę sądu i wysyła ludzi do więzienia, czyli piekła. Czysta współpraca:D

Gość słabo ale masz pyt wiec
Nie istnieje coś takiego jak piekło. Tam wcale ludzie nie są przypalani ogniem ani nie są notorycznie poddawani torturom ku uciesze "diabła". Piekło to stan gdzie twoja marna egzystencja nie zazna spokoju. Piekło to ziemski byt, gdy kochasz bez wzajemności, gdy masz rodzica który Cię leje, kiedy nie możesz powiedzieć " nie" mimo że tego pragniesz. Wielu z nas piekło ma na ziemi. W wierze w Boga (niezależnie od religii) zbawieniem jest stan nirwany w twym umyśle. To spokój dziecka z kochającego domu, to uczucie sytości po dobrze wykonanej pracy, to poczucie stabilizacji i bezpieczeństwa bez obawy jej końca. Niebo i piekło to odwieczna walka dobra ze złem , która dla mas takich maluczkich okraszana jest karą i nagrodą. Przecież jakbyś popatrzył w sposób dosłowny Bóg jest despotą który nagradza cię gdy jesteś jego sługą a karze gdy nie zgadzasz sie i nie poddajesz jego woli. Pomyśl czasami jak coś napiszesz a nie walisz takie pierdoły. Poza tym wiara a w zasadzie religia potrzebna jest człowiekowi do zrzucenia części odpowiedzialności z siebie. Lepiej powiedzieć " taka była wola nieba" niż spieprzyłem i mam za swoje. Człowiek boi sie odpowiedzialności, zawsze się bał i będzie sie bał. Religia daje nam ułudę że tak naprawde jesteśmy częścią planu, boskiego planu i jeśli coś spieprzysz to widocznie tak miało być. Poza tym religia uczy szacunku i miłości w przekoloryzowany ale skuteczny sposób.

Gość justaa na plaży
Według mnie : 1.Ogień dlatego bo jest czymś co wywołuje największy ból fizyczny, ale nie jestem pewna czy chodzi o ból fizyczny, czy jest to porównanie siły bólu uczuciowego. 2. Nie męczą się bo......właśnie dlaczego ? Ja wielu rzeczy nie rozumiem, a nikt sensownie odpowie.

Gość gość
słabo ale masz pyt wiec Więc ciekawe skąd te objawienia w którym ludzie palą się w ogniu ?

Gość gość
Jakie objawienia masz na myśli?

Gość słabo ale masz pyt wiec
o jakich ty objawieniach mówisz? Ja osobiście nie znam nikogo kto miałby taką wizję. Jako dziecko mama mnie straszyła cyganką która stoi za wzgorzem . Innych "czarną wołgą". Jakieś urojenia jakie czasami potrafisz przeczytać od rzekomo osób które przeżyły własną śmierć są po prostu szczępkami pracy umysłu który zasuwa jeszcze jakiś czas po naszej fizycznej śmierci. Nasza wiara i przekonanie że tam coś jest powoduje że po prostu mamy fazy. Sam rozmawiałem z osobbą która przeżyła śmierć kliniczną i powiedziała mi że tam nic nie ma. Zadnego światła, żadnego ognia, żadnego nieba- nic. Jeśli chodzi ci o nastradamusy i innych proroków różnych epok to interpretacja , nasza interpretacja tych przepowiedni powoduje że żyją. Pamiętam po smoleńsku że już znależiono analogię do nastradamusa , żę przewidział tę katastrofę. Tak na prawdę można do jakiego kolwiech faktu znaleść analogię i potwierdzić jakieś słowa. Ja ci powiadam żę w niedalekiej przyszłości doznasz niezwykłego szczescia po czym upadniesz i dotkniesz dna. Jednak będzie to dla ciebie koniecznym doświadczeniem by w późniejszym czasie osiągnąć szczęście. A teraz za kilka lat przypoomnij sobie moje słowa i zobaczysz jakie będą prawdziwe:D sorki za zjadanie literek ale nie mam za bardzo czasu a piszę za szybko nawet jak na mnie:D

Gość gość
Piekło istnieje.Nie na ziemi lecz w wieczności.Jest to stan duszy na wieki oddzielonej od Boga,duszy która strasznie cierpi.Ogien jest metaforą tego cierpienia bez konca.

Gość gość
piekła nie ma .piekłem straszy tylko kościoł

Gość gość
Co do duchów,to myślę że one też cierpią ale mimo swego cierpienia nie czują żalu za swoje zło, lecz chcą je powiększać -w myśl-skoro ja cierpię to niech inni też cierpią

Gość gość
Szatan też jest jakoś oddzielony od boga i wcale nie cierpi. Coś się to kupy nie trzyma, więc jak się zostanie szatanem to nie będzie się cierpieć tylko będzie się szczęśliwym że się czyni zło i męczy ludzi w piekle.

Gość gość
Co Wy z tym Nostradamusem. To nie był katolik i za jego objawienia nie odpowiadamy :D A skąd wiesz że się szatan w piekle nie męczy? Ten gość od smierci klinicznej: ale wiele osób mówi, ze jednak tam coś jest, że widziało światło itd.

Gość gość
Ale jego objawienia nie zostały uznane za Kościół. Nie kazdy katolik, który mniema, ze ma objawienia, ma je i nalezy w nie wierzyć

Gość _greg76_
Ciekawe czemu mój post stwierdzający że 'czuję zapach siarki' został usunięty?

Gość gość
O co chodzi z tą siarką bo nie kumam ?