Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość goscinny gosc

Niech mi ktoś wytłumaczy (niderlandzki)

Polecane posty

Gość goscinny gosc

Instrukcje po niderlandzku Chodzi mi o Je moet... Je mag... Je mag niet/geen -> kiedy te cholerne geen a kiedy niet ? :O

Gość goscinny gosc
Nikt nie wie? O ludu dzisiaj mam egzamin :P

Gość studentkaaa1
Zalecane.. Możecie.. Nie/ nie może

Gość goscinny gosc
To to ja wiem, chodzi mi o geen i niet

Gość studentkaaa1
to po co pytasz o je moet i je mag, skoro wiesz?

Gość gość
weź się gościu idź na inne forum, na kafe nikt nie zna niderlandzkiego, na necie masz mnóstwo takich informacji,a Ty akurat tu sie pytasz, studnetka chce ci pomóc, a Ty jej opryskliwie odpisujesz, żenada, pa.

Gość goscinny gosc
studentkaaa1 nie pytalam co to znaczy tylko jak tworzyc instrukcje gosciu masz pecha bo szukalam w necie i nie ma dlatego pytam tu bo czasem sie pojawiaja watki o niderlandzkim

Gość gość
gościnny gość Ty masz pecha, bo jak widać łatwo znaleźć na pierwszej stronie w google, wystarczy tylko spróbować, ale jak komuś sie nie chce szukać w google, (wystarczy tylko wpisać czego szukasz), i woli zawracać ludziom d**ę na kafe, to szczyt lenistwa!!!!

Gość gość
i co łyso?? na tym blogu jest wszystko, na google jest wszystko, masz dziś egzamin, a nie potrafisz nawet nic znaleźć w internecie, żenada.

Gość goscinny gosc
ok, widzialam ta strone ale chodzi mi o jeszcze cos innego :) Chodzi mi o budowanie instrukcji, np napisac Schoolreglement gosciu nie bulwersuj sie tak, nie znasz jezykow, przykro mi, nie musisz tu wchodzic, masz tysiace innych watkow

Gość gość
ale to nie jest forum niderlandzkiego i nikt tu nie zna tego języka, zrozum!!!!!!! nara

Gość goscinny gosc
boze co za wredne babsko :O

Gość gość
Je mag... to wtedy gdy chcesz powiedziec: ty mozesz (teoretycznie jest mozliwosc do wyboru) Je moet... to gdy mowisz: ty musisz (nie ma wyboru). Taka sama roznica jak w polskim. Kiedy uzywac je mag niet lub je mag geen to tez proste.

Gość gość
Niet poprzedza czasownik: je mag niet drinken. Geen poprzedza rzeczownik lub przymiotnik itp. Je mag geen alcohol drinken. Gramatyka podobna do angielskiego.

Gość goscinny gosc
Dzieki gosciu za ostatni wpis :D Wlasnie o to mi chodzilo, ale doslownie zanim tu weszlam sprawdzic pisalam dziesiatki zdan i probowalam wylapac roznice miedzy 'geen' a 'niet' w instrukcjach i wywnioskowalam ze 'niet' do czasownikow, reszte wrzucilam do 'geen'. Potwierdzilas\es moje domysly , dzieki teraz jestem pewna :)

Gość gość
Nie ma za co lub geen dank :)