Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

badanie bioiderek w 4 tygodniu zycia dziecka

Polecane posty

Gość gość

Bylam wczoraj na badaniu usg bioderek z moja coreczka ,pan wykonujacy byl strasznie niemily i oczywiscie nic nie powiedzial jak powinno byc ,jaka jest norma itp a ze to moje pierwsze dziecko to nie orientuje sie w temacie moze ktoras z mam bedzie wiedziec, lekarz powiedzial" jedynie ze do konca jescze glowka nie weszla w panewke w prawym bioderku a w lewym jest troche lepiej" i ze za miesiac na kontrolne usg ,poza tym na kartce napisal oznacenie L-1b co to oznacza ktos wie bo oczywiscie nie wytlumaczyl..maz sie zaczal go pytac to mu odpowiedzial tekstem": jak bedzie pan pytal to nic sie pan nie dowie" takze naprawde niemily facet wyklepal regulke kazal zapisac sie za miesiac i nic sie nie dowiedzialam a ze to pierwse dziecko to nie wiem czy to jest norma ze dziecko jeszce do konca nie ma wyksztlconych bioderek?dodam ze moja mala urodzila sie w 38 tyg ciazy czyli bioderka tez jeszcze do konca mogly sie nie wyksztalcic bo urodzila sie wczesniej, aha lekarz zalecil szerokie pieluszkowanie tylko przegladajac internet znalazlam informacje ze terapeuci nie zalecaja juz tez metody i ze lepiej jest jak bioderka sie ruszaja a nie sa unieruchomione-czy ktos cos wie na ten temat?

Gość gość
mam nadzieje ze ktos odpowie i mnie troche uspokoi;/i cos doradzi w sprawie tego pieluszkowania

Gość gość
Ja nie wiem, bo u nas wszystko w porządku, ale tylko wspomnę, że 38tydz to już jest poród jak najbardziej w terminie, dlatego bym nie zrzucała ewentualnych nieprawidłowości na przedwczesny poród. Ja badałam bioderka po 6 tyg, tak mi zalecili w szpitalu, ciekawa jestem czemu u was tak wcześnie zalecili?

Gość gość
1 b jest ok, w granicach normy. Idealnie jest jak jest 1a. U mojej córki jeszcze w szpitalu robili usg i też wyszło w jednym biodrze 1 b, uspokoili, ale zalecili na wszelki wypadek usg w 4 tyg. Nie wiem jaki wynik wyszedł na tym kontrolnym usg, bo nas szanowny pan doktor nie poinformował, tylko wyszedł (!) i kazał poprosić do gabinetu kolejną osobę, jak już się ubierzemy. Ja też byłam zajęta ogarnięciem dziecka, więc zanim się zorientowałam to już go nie było. Tyle tylko, że powiedział nam, że jak na ten wiek to wszystko jest w porządku. Również zalecił pieluchy, ale ja nie pieluch*ję. Uznałam, że skoro jest w porządku to nie ma to sensu (też czytałam, że to przestarzała metoda). Moje dziecko dużo czasu spędza w leżaczku, gdzie ma nogi ustawione w żabkę, więc nie wydaje mi sę żeby dodatkowa pielucha była konieczna.

No więc tak. Na badaniu sprawdzane są (a przynajmniej powinny być) dwie sprawy : odwodzenie oraz usg. Odwodzenie jest badane poprzez złapanie dziecka na zgięte w kolanach nóżki i sprawdzenie, czy nie ma problemów z rozłożeniem ich na boki. Jeżeli w książeczce masz wpisane ''odwodzenie symetryczne, pełne'' to wszystko jest w porządku. Trochę gorszą diagnozą jest odwodzenie ograniczone obustronnie lub jednostronnie. Kolejnym elementem badania jest usg. L 1- b , o które pytasz, oznacza wynik strony lewej. Jedynka z przodu to dobry wynik, natomiast b świadczy o tym, że może jeszcze brakować jąder kostnienia, tzn bioderka nie są jeszcze dojrzałe. Nie napisałaś nic o prawej stronie, jeśli lekarz nie wpisał wyniku w książeczkę, to prawdopodobnie jest taki sam po prawej stronie. Nie jest źle, ale jeśli zaniedbasz teraz bioderka dziecka może mieć duże problemy w przyszłości. Szerokie pieluchowanie to dobra metoda. Polega na tym,że na pampersa zakładamy jeszcze pieluszkę tetrową tak, żeby wymusić najlepszą dla rozwoju bioder pozycję. Jeśli będziesz przestrzegać tego zalecenia, za miesiąc powinno już być wszystko dobrze. Ja radziłabym jeszcze nosić dziecko przodem do siebie podciągając wyżej jego kolanka. Możesz też kłaść je sobie na piersiach, tak żeby obejmowało cię nóżkami. Pod żadnym pozorem nie podnoś dziecku pupy łapiąc je za kostki i podnosząc do góry. Zamiast tego ułóż stópki dziecka razem i dłonią odpychaj je w strone malucha (to też wymusi zgięcie kolanek) Mam nadzieję, że pomogłam, w razie gdybyś miała jeszcze jakieś pytania, pisz śmiało.

Gość gość
dostalam skierowanie od lekarza rodzinnego, tam gdzie robilam badanie bioderek to pytalam przy zapisywaniu sie na termin czy to nie za wczesnie bo dzieco bedzie mialo dopiero 4 tygodnie(tez slyszlaalam ze dopiero w 6 tygodniu) a pani na to ze nie i juz sie wykonuje...takto wygladalo;/

Gość gość
badanie bioderek robi się w 6 tygodniu, a nie w 4 :O idź i wydaj te 100zł, zrób u normalnego lekarza usg a nie tak smęcisz. jezuu nie dziwię się, że facet nie był miły jak takie niedorajdy zobaczył

Gość gość
Moja córka po urodzeniu miała stwierdzoną niedojrzałość stawów biodrowych (lekką) i zalecono pieluchowanie tetrą ale nie pomogło a wręcz pogorszyło się i jako dwumiesięczniak dostała szelki Pavlika przy czym bioderka się w 4 tygodnie "naprawiły" i były idealne. Jeżeli niedojrzałość jest lekka to już pasowałoby te szelki założyć bo szybciej stawy wskakują tam gdzie trzeba a dziecko nie ma wtedy jeszcze poczucia krzydy, skrępowania. To oczywiście nic nie boli :). Podaję ci jakie my mieliśmy parametry po urodzeniu i w wieku dwóch miesięcy. prawe bioderko typ IIa 57 na 64 i lewe bioderko też typ IIa 51 na 66 a już po pieluchowaniu w 6 tygodniu życia córki miała prawe IIa Alfa54 i B65 oraz lewe IIa Alfa58 i B60 więc zalecono te szelki i po 4 tygodniach bioderka były jak nowe.

Gość gość
Autorko (to ja od szelków Pavlika ) :), jeżeli twoje dziecko ma grupę I to nie ma co panikować (sorrki teraz doczytałam) , moja miała grupę II więc było gorzej a przecież nie najgorzej więc u ciebie wypada tylko kontrola tak jak lekarz zalecił.

oj ludzie, nie wprowadzajcie kobiety w błąd. Badanie bioderek powinno wykonywać się między 4 a 6 tygodniem życia. Czasem w tym wieku nie ma jeszcze jąder kostnienia, ale wczesne badanie daje szansę zbadania wspomnianego wyżej odwodzenia i ewentualnej reakcji (np szerokie pieluchowanie, szelki pawlika, poduszka freiki)

Gość gość
U mnie lekarz kazał pieluchować tylko na noc

Gość gość
u mnie zalecali miedzy 4, a 6 tygodniem życia. Byłam w 10 tygodniu z synkiem. Nam lekarz odradzil to szerokie pieluchowanie, mówił właśnie żeby dziecko miało luz, kazał syna kłaść na brzuszku bo wtedy nóżki są w dobrej pozycji. No był strasznie niemiły z tego, co piszesz ale jakby było coś zle to na pewno by coś powiedział na ten temat. Po to są kontrole bioderek, żeby sprawdzać. A kontrole są normalne, u nas było wszystko ok, a kontrole i tak zalecił tyle, ze po kolejnych 10 tygodniach.

Gość gość
a jesli chodzi o wspomnienie ze porod odbyl sie w 38 tyg zycia to napisalam to specjalnie bo w necie wypowiadal sie jeden terapeuta pracujacy z dziecmi wlasnie o metodzie pieluszkowania stanie bioderek itp i wspominal wlasnie o tym ze jak dziecko sie rodzi wczesniej niz w 4o tyg zycia to to tez powinno byc uwzglenione w ocenie bioder ze sa one jakby w rozowju do tylu o ten czas o ile wczesniej dziecko przyszlo na swiat.,,,,

Gość gość
Pierwsze badanie stawów wykonuje się tuż po urodzeniu (tu gdzie mieszkam) a kolejne w 6 tygodniu życia dziecka , jeżeli mają być założone rozpórki to tylko do 3 miesiąca życia a raczej zaleca się wcześniej.

Gość gość
ja bym poszła jeszcze do innego lekarza na konsultacje

gość z 11:03:53 to ja, przepraszam -wywaliło mnie. Zgadzam się że grupa I jest najlepsza, ale II to też nie jest duży dramat, to da się skorygować. najgorzej jest, jeśli z jednej strony dziecko ma I a z drugiej II. Z racji wykonywanej pracy przez 2,5 roku asystowałam przy badaniach bioderek, trochę się na te dzieciaczki napatrzyłam. Różni lekarze dają czasem inne wskazówki np ci , z którymi pracowałam zalecali utrzymywanie szerokiego pieluchowania również w dzień, z przerwami np 3-4 godzinki żeby dziecko mogło troche rozprostowąć nóżki.

Gość gość
Ok, nie wiedziałam o tym. Syn też z 38 tygodnia i wszystko było dobrze, ale byliśmy w 6 tyg.

Gość gość
bluebonnie, a co sądzisz o tym, że obecnie odchodzi się o d metody szerokiego pieluchowania? Z tego co się orientowałam, tę metodę zalecają lekarze "starej daty". Trochę o tym czytałam, m.in. książkę Zawitkowskiego, który uważa, że jak jest wszystko w granicach normy to nie ma potrzeby profllaktycznie wymuszać pewnych pozycji.

Gość gość
No wlasnie nie wiedzialam czy wszytsko ok bo mowil schematowo, wyklepal regulke nie chcial odpowiadac na zadane pytanie przez meza, i" dziekuje dowidzenia" prosze przyjsc za miesiac;/ , kazal zeby dziecko caly dzien lezalo na brzuchu i szerokie pieluchowanie na plecach na noc, ale raczej niemozliwe jest zeby dziecko lezalo caly dzien na brzuchy takze jak dla mnie jakis niepowazny facet(ortopeda)!!!

Gość gość
Do BlueBonnie: No wlasnie ogladalam filmik Pana Zawitowskiego i on odradza szerokie pieluszkowanie jak jest norma czyli jak jest w moim przypadku gdzie dziecko ma L1b robic to pieluszkowanie czy nie? bo juz zglupialam?? lekarz zalecil szerokie pieluszkowanie na noc i lezenie na brzuchu caly dzien hehe takze jak dla mnie jest jakis niepowazny wiec nie wiem czy mu ufac poza tym odchodzi sie wlansie o tej metody szerokiego pieluszkowania jelsi wszytsko jest ok....?

Gość gość
w jakim mieście byłaś? Bo z zachowania to bardzo przypomina mi tego naszego doktorka :P

Gość gość
Swoją drogą trochę mu się nie dziwię. U nas umawiają chyba co 10 minut wizyty. Też by mnie szlak trafił, choć mógł nie być niemiły oczywiście, bo to też nie jest wasza wina że on musi pracować pod presją czasu.

Gość gość
*szlag :P

Gość gość
Do BlueBonnie: spojrzalam teraz w ksiazeczke i jest tam L , P- 1b czyli prawa i lewa strona 1b tak jak podejrzewalas

Gość gość
Nie wiem jak to jest z tym pieluchowaniem , urodziłam w jednym z lepszych szpitali w Austrii i przy lekkiej niedojrzałości zalecono synkowi własnie szerokie pieluchowanie i już podczas wypisu siostra założyła małemu dwa grube pampersy jeden na drugi i zaleciła kupować te grubsze, nie te Ultra cienkie. My tetry nie zakładaliśmy bo nie spełniły by swojej roli jako ugniatający się materiał. U nas pomogło samo szerokie pieluchowanie a też mieliśmy grupę drugą obu bioderek. Lekarz nam podkreślił że nie robienie nieczego z problemem może doprowadzić do pogorszenia zwichnięcia bioderek więc trzeba pieluchować. Moje dziecko było szeroko pieluchowane przez miesiąc od urodzenia w ciągu dnia i na noc, wszystko się po tym czasie skorygowało. Wydaje mi się autorko że twój lekarz poza tym że gbur, to jednak zna się na swojej pracy i wie co mówi i lepiej się do tego stosować niż potem zafundować dziecku pogorszenie stanu bioder i jakieś poduchy między nogami albo w najgorszym przypadku gipsowe łupki na nóżki (znam i Taki , zaniedbany przypadek).

Gość gość
Ostrów wielkopolski ,, ale strasznie niemily facet od wejscia w drzwi juz byl niemily i mowil caly czas zwrotami typu: fotelik za drzwi, dziecko rozebrac od pasa w dol ,polozyc, ,pytania zadac nie bylo mozna no i ogolnie masakryczny koles;/

Ja pracowałam z 5 ortopedami w wieku 36-57lat (możliwe że z tym ostatnim o 2 lata się mylę, bo pewna nie jestem). Wszyscy oni traktowali szerokie pieluchowanie jako pierwszy etap wspomagania opóźnionych bądź nierówno rozwijających się bioderek. Zwykle 3-4 tygodnie pieluchowania wystarczały, a dopiero w cięższych przypadkach,kiedy nie pomogło, zalecali szelki Pavlika lub poduszkę Freiki. Z tego, co tłumaczyli rodzicom, jedna dodatkowa pieluszka nie usztywnia nóżek, a jedynie u nasady bioder wymusza odpowiednią pozycję - taką jaką samo przyjmowałoby dziecko. Po dzieciaczkach było widać dużą skuteczność, szelki i poduszka przez cały okres mojej pracy zdarzyły się jedynie kilka razy. Twój lekarz przy 1b zalecił pieluchowanie, pan Zawitowski odradza. U mnie z kolei lekarze przy 1b nie zalecali pieluchowania. Było ono zalecane w przypadku II po dwóch stronach lub kiedy z jednej strony było I a z drugiej II. Wspomne jeszcze dla wszystkich mam, że u chłopców bioderka czesto rozwijają się wolniej

Gość gość
Do BlueBonnie: o odwiedzeniu w ksiazece nie ma nic mowy czyli chyba jest w normie jest tylko napisane L,P-1b i on tez nic nie powiedzial takze za wylewny nie byl

Gość gość
Witam Was moje drogie! Jeżeli miałybyście ochotę poczytać o wszystkim co nas, kobiet dotyczy - problemach kobiecych, ciąży porodzie i naszych dzieciach zapraszam na http://dumnamama.pl Jest to portal, który współtworzony jest z Wami - kobietami abyście mogły czytać to, co Was interesuje! Serdecznie zapraszam i życzę dużo, dużo zdrówka! :)

autorko, skoro po obu stronach bioder dziecko ma to samo, to nie ma poważnej wady ani opóźnienia. Nie chcę podważać opinii lekarza,który robił badanie twojemu dziecku, ale u mnie w poradni przy takim wyniku zalecana jest wyłącznie kontrola a mamy są informowane, żeby dziecko nosić przodem do siebie podkurczając mu nóżki na żabkę. Nie sądzę, żeby pieluchowanie mogło zaszkodzić, jednak skoro te dwie opinie tak się różnią, możesz spróbować znaleźć złoty środek np pieluchować tylko na noc a w dzień samej ćwiczyć z maleństwem bioderka nosząc je przodem 'na żabkę', delikatnie odpychać stopki malucha w jego stronę, kiedy leży na plecach