Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anggiee

Czy warto zostac na emigracji rok dluzej?

Polecane posty

Gość Anggiee

Planuje wracac do Polski w tym roku na jesien. Biore jeszcze pod uwagę opcje powrotu za rok. Chodzi mi o to, ze moj synek za kilka miesiecy konczy 4 latka, a od wrzesnia idzie do angielskiego przedszkola na 15 godzin tygodniowo, czyli 3 godziny dziennie. Moje wątpliwości dotycza tego, czy w ciagu tego najblizszego roku moj syn opanuje jakies wieksze podstawy angielskiego czy raczej za bardzo nie ma co na to liczyc? Do tej pory uczeszczal tylko raz w tygodniu na grupy zabawowe z dziecmi. Poza tym nie mial za bardzo kontaktu z angielskimi rówieśnikami. Wiec jezyk zna tylko z ogladania bajek etc. Tak wiec, nie wiem czy warto zostawac jeszcze o rok dluzej w UK, praktycznie tylko i wylacznie ze wzgledu na lepsze poznanie jez. angielskiego przez synka. Ma ktos moze z was jakies doswiadczenia w tej materii?

Gość gość
nie, nie zostawaj - wracaj jak najszybciej do Polski

Gość gość
^^ Bo??? Masz jakies argumenty, czy tylko tak sobie walczysz z frustracja?

Gość gość
a po co czterolatkowi podstawy angielskiego jak za rok pójdzie do polskiego przedszkola?

Gość gość
Za rok to juz bedzie mial 5 lat, jak mozna wyczytac. Wiec chyba spokojnie mozna dalej sie uczyc angielskiego w Polsce.

Gość gość
jak chcesz, żeby świetnie dziecko mówił i pisało po angielsku to zostań - w Polsce się nie nauczy

Gość gość
Wiec chyba spokojnie mozna dalej sie uczyc angielskiego w Polsce. - xxx można - ale kto na to zarobi??? wiesz ile kosztują lekcje angieskiego

Gość hermit33
ja wyjechalem na 3 lata a wracam do kraju juz 4 rok.

Gość gość
^^ no dawaj, ile kosztuja bo widac jakis zszokowany jestes.

Gość gość
4 - letnie dziecko zapomni wszystko jesli w domu z nim bedzoesz mowil po polsku, nawet miliony lekcji nie pomoga, znam to od wielu dzieci.

Gość gość
musi byc konsekwencja, albo w przedszkoli, szkole i na podworku po ang na okraglo albo w domu w Polsce.

Gość gość
Czyli w jakim wieku dziecko jest w stanie przyswoic obcy jezyk?

Gość gość
Pracuje w przedszkolu 1:1 z dziewczynka z Turcji ktora nie mowila wcale po angielsku kiedy zaczela we wrzesniu , jest prawie koniec roku a jej angielski dopiero co zaczyna sie rozwijac , mowi ktotkimi zdaniami ale w dalszym ciagu wiele nie rozumie wiec nie licz na to ze po roku w przedszkolu dziecko bedzie plynnie znalo angielski , pozna poczatki i to tyle .

Gość TakaSobieMama2
Nie wiem czy warto Ci TYLKO z tego powodu zostawac, ale wiem ze 4 letnie dziecko jezyk opanuj***ardzo szybko, po roku bedzie plunnie mowil. Jesli bedzie po powrocie mialo minimalny kontakt z angileskim (np przez ogladanie bajek po angielsku) to jezyka nie zapomni.

Gość TakaSobieMama2
Jakos ciezko mi uwierzyc ze dziecko po roku nie potrafi dobrze mowic... chyba ze w szkole spedza 3 godziny dziennie i poza szkola nie ma z jezykiem ZADNEGO kontaktu. Moja corka poszla do przeszkola w wieku 3,5 roku nie znajac prawie wogole jezyka (tyle co z TV i parku), na koniec roku mowila plynnie.

Gość gość
No oczywiscie ze ta Turczynka chodzi do przedszkola na 2,5 godziny dziennie , to jest przedszkole w szkole , a rodzice do niej po turecku mowia .

Gość gość
A to co piszesz wyzej ze dziecko jezyka nie zapomni jak bedzie w Polsce bajki po angielsku ogladalo to totalna bzdura , zapomni w mig chyba ze pojdzie do angielskiej szkoly w Polsce , ale tez jak Anglik mowic nie bedzie , my sie marwimy ze ta dziewczynka zapomni duzo przez wakacje , bo pewnie tak bedzie .

Gość TakaSobieMama2
To wiele tlumaczy. U nas corka spedzala w przedszkolu prawie 8 godzin dziennie.

Gość TakaSobieMama2
No przeciez jest oczywiste ze jesli nie bedzie jezyka uzywac to nie bedzie plynnie mowic ;) ... ale nie zapomni. Jesli bedzie mialo kontakt, chocby bierny (z TV, bajek) z jezykiem to nawet jesli nie bedzie mowic to bedzie ROZUMIEC... a to juz bardzo duzo.

Gość gość
Ale co bedzie rozumiec ? Limitowany jezyk z bajek? znajomosc jezyka nie rozwinie przez ogladanie bajek , poza tym ile czasu dziennie bedzie bajki ogladal ?

Gość TakaSobieMama2
W TV mozna ogladac nie tylko bajki ..... ale ok, niech ci bedzie ;) 🖐️

Gość gość
moja corka w wieku 4 lat mowila slicznie po ang, nie plynnie, ale naprawde na jej wiek to niezle i akcent miala i slowka lapala szybko. z ang miala stycznosc w okolicach 2latek, chodzila do childminder 2razy w tygodniu przez jakis czas, pozniej do przedszkola na 5h dzienine, a pozniej 3h dziennie przez rok. wrocilam do pl i co? moje starania, lekcje angielskiego, bajki po angielsku, nic, zaczela zapominac. wprzedszkolu w pl spedzala wiekszosc czasu i niestety zapomniala, reszte garstke slowek pamieta... wiec nie warto zostawac dluzej o rok.

Gość Anggiee
Postanowilam ze jeszcze rok tutaj zostane. Zobaczymy jakie beda efekty, czy bylo warto czy nie. Pozdrawiam

Gość Anggiee
Odkopalam swoj stary watek. Wiec tak, syn przez ten rok bardzo duzo i szybko zalapal jezyka. Az sama jestem zdziwiona ze tak dobrze mu poszlo. Teraz od wrzesnia idzie na 6 godzin dziennie do reception. Tak wiec zostajemy tuaj na kolejny rok, co bedzie pozniej zycie pokaze.