Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ja juz zwariuje z moim niejadkiem

Polecane posty

Gość gość

jestem mama 21 miesiecznej dziewczynki. Od poczatku sa problemy z jedzeniem. Ostatnio juz w glowe zachodze co jej dac, zeby zjadla. Np wczoraj od rana do godziny 19 tej zjadła: 180 ml mleka, jogurt Nestle, kika kesow bulki (moze 3-4), kilka lyzek prazonych jablek. Zupy pomidorowej z makaronem nie chciala. Potem ok 20.00 zjadla jakims cudem 3/4 parówki z szynki, mleka juz nie chciala. Dzis rano 170 ml mleka, potem dwa gryzy bulki suchej, zrobilam zurek z ziemniaczkami - oczywiscie nie ruszyla, potem zjadla kilka kesow suchego chleba (tez ok 4 kesy) i w koncu nie wytrzymalam i dalam jej mleko (wypila 150 ml). Juz mnie szlag trafia, jedyne co je, to jogurty (ale nie chce jej ich dawac, bo czasem mysle, ze moze jak nie zje jogurtu to zje cos innego) i jajka na miekko, ale wiadomo, ze 7 jajek w tygodniu jej nie bede dawac. Dodam, ze wazy niecałe 10 kg i ma 78 cm co jest bardzo malo jak na prawie dwuletnie dziecko. Plakac mi sie chce, jak kolezanki opowiadaja jak dzieci rosna i jedza z apetytem. Czy ktos byl w podobnej syt jak ja? Pediatra nie widzi porblemu, bo ja tez jestem niska (154 cm, maz 174 cm) wiec ona niby taka niska po nas jest. Morfologie miala robiona ok 5 mies temu - wyszła w normie. Poradzcie cos... ani zup, ani makaronow, kluseczek, pierogow - jedynie czasem placek ziemniaczany i filet z kurczaka w panierce, ale tez nie chce dawac jej tyle smazonego.... :(

Gość gość
A czemu jej jajek nie chcesz dawać, jak lubi to dawaj nawet codziennie. A warzywa lubi? Moja np. przepada za ziemniaczkami pure i szpinakiem, do tego mięso w każdej postaci, ale najlepszy jest kurczak pieczony w papierze. Może mięsko z sosem jej rób, pieczone, z patelni grillowej - nie musi być smażone a dzieci raczej chętnie mięsko jedzą. Jak masz źródło dobrej wędliny, to kup jej prawdziwe kabanosy - wiele dzieciaków uwielbia je jeść, niech sobie pogryza cały dzień. A płatki kukurydziane, owoce, lubi?

Gość gość
moje dziecko ma podobne wymiary ale nie je sztucznych kaszek, żadnych danonków, serków homogenizowanych, kulek śniadaniowych, gotowców, fast foodów itp. Za to uwielbia wszelkie warzywa gotowane, surowe, zieleninę, mięso ziemniaki, makarony, kasze, jajka, dobre wędliny, owoce od czarnej porzeczki po arbuzy, pomarańcze itp nie je dużych porcji ale urozmaicenie tego uczyliśmy od początku rozszerzania diety. Wyniki ma w normie, oboje z mężem jesteśmy niscy i rośliśmy podobnie w tym wieku, ogólnie rodzina składa się z niewysokich osób i wszyscy są szczupli bez względu na wiek.

Gość gość
mój synek również ma 21 msc i myslałam ze zjada mało,ale po przeczytaniu opisu autorki to nie jest tak źle.Rano wypije mleko 210 ml a w ciągu dnia jogurcik,owoc,obiad bardzo lubi brokuła,szpinak,fasolke.Polecam również pulpeciki w sosie koperkowym albo pomidorowym.Po obiedzie zje biszkopcika,albo jakieś ciasteczko,kolacja różnie kaszka albo mleko z płatkami kukurydzianymi.

Gość gość
Mialam zalozyc temat. Jestem mama 21 miesiecznej dziewczynki. Na sniadanie u opiekunki zje tylko zupe. Wiec jej zostawiam to, co je. Dzis np zjadla tak: - mala miseczke zupy pomidorowej - pol jablka - ziemniaki z pieczenia rzymska (zero warzyw) - gruszke, maly jogurt - jajecznice z 1 jajka z cebulka i pol kromki z twarogiem.

Gość gość
autorko - to i tak je duzow porównując z moją...

Gość gość
oj autorko, a mój 3 latek? -rano: kanapka z dżemem bądź nutellą -obiad: katorga bo ewentualnie rosół albo żadna inna zupa, żadnego mięsa, żadnych warzyw -kolacja: znowu chleb z dżemem albo kasza manna z sokiem poza tym ogólnie tylko jogurty i serki, ale ile można nabiału warzywa i owoce nie tknie mięsa nie tknie poddałam się, je słodycze bo inaczej by chyba z głodu padł