Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamusia_Madie27

Chrzestni dla bliźniąt...

Polecane posty

Gość Mamusia_Madie27

Witam. Mam pewien problem, o ile można go tak nazwać. Mianowicie we wrześniu zostanę mamą bliźniąt i także we wrześniu chcemy aby dzieci przyjęły chrzest,.ale zastanawiam się jak to jest z chrzestnymi. Czy dwojka dla bliźniąt czy też cztery.? Wiecie może jak? I jak ogólnie wygląda chrzest?

Gość gość
Jestem chrzestną bliźniaka. Każdy bliźniak ma dwoje chrzestnych czyli w sumie 4. Chrzest wygląda normalnie, nie wiem o co dokładnie pytasz. Najpierw ksiądz chrzci jedno i stoją rodzice z jego chrzestnymi a potem podchodzą następni do następnego dziecka.

Gość gość
ja zdecydowałam się na tych samych chrzestnych dla obojga dzieci

Gość gość
Osobiscie to nie chciałabym zostać chrzestna bliźniat w sensie obu,jednego to jeszcze :)

Gość gość
A można taK? Ze tych samych dla obojga? Jako chrzestna jednego powiem tak - nie ma różnicy czy była bym obojga czy tylko tego. I tak jak sie idzie na urodziny, mikołaja czy poprostu w odwiedziny to kupuje prezenty obojgu a nie tylko jednemu. Tak samo bedzie z komunia. Przeciez nie dam prezentu tylko swojemu a drugiemu nic. Jednak gdybym ja miała byc matką bliźniąt to prosiła bym na chrzestnych małżeństwa.

Gość gość
zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie po rozmowach z chrzestnymi, nikt ich nie zaskoczył "cudowną" nowiną, dodam jeszcze że są to bardzo bliskie nam osoby i doskonale wiedzą, że nie liczymy na drogie jakie prezenty ,a na ich obecność w życiu dzieci, może dlatego właśnie nie potraktowali naszej prośby jak kary

Gość gość
no właśnie chrzestnymi naszych dzieci jest małżeństwo- brat męża z żona i patrzyliśmy na to pod takim kątem, że chcielibyśmy, żeby to oni zajęli się naszymi dziećmi w razie jakiegoś nieszczęścia, pochodzimy z normalnej, zżytej ze sobą rodziny i widziałam, że byli wzruszeni nasza prośbą

Gość gość
no skoro sie zgodzili no to w czym problem?

Gość gość
16.58- jaki problem masz na mysli?

Gość gość
Myślałam że juz kogoś poprosiliscie o to żeby zostali chrzestnymi :) ;

Do września daleko to raz, 2 to to ze nie słyszałam żeby ktoś z tygodniowymi dziećmi gonił do kościoła najwcześniej to miesiąc -góra 2. A po trzecie moja mama jest chrzestna jednego blizniaka a tata chrzestnym 2 i do tego w tym samym domu mają jeszcze 2 dzieci i całe życie to spore wydatki , na chrzest 2 dzieci plus komunia czy coś zawsze starali się kupic im podobne prezenty patrząc z perspektywy rodziców chrzestnych to jest to klopot ale z 2 strony jak każde dziecko ma innych to np w urodziny jedno dziecko dostanie coś fajnego a 2 nie koniecznie i wtedy zaczyna się zazdrość . Teraz dodatkowo jeden bliźniak bierze ślub 9 sierpnia a jego brat 2 tyg później i znów wydatek czeka chrzestnych .