Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

laktacja a płodnosć

Polecane posty

Gość gość

Mam problem z mężem wczoraj kochaliśmy się z moim mężem, podczas wyciągania prezerwatywa została w połowie we mnie zawartość wylała się na łóżko, pierwszy raz coś takiego nam się przytrafiło... Dodam że nasz syn ma 3 mc i nie dopajam ani nic i okresu jeszcze nie miałam ponoć płodność w takiej sytuacji też jest mniejsza ja jednak jestem przerażona :( Dodam również że jak wiadomo podczas laktacji nie wolno zażywać tabletek typu 72h ;/ Czy istnieje prawdopodobieństwo zajścia w ciąże ?

Gość gość
najwyżej będzie mieli drugie dziecko

Gość gość
raczej mało prawdopodobne ale udaj sie do lekarza

Gość gość
jesli karmisz tylko piersia to zajscie w ciaze jest nikle

Gość gość
moja kol zaszla w ciaze podczas pologu bo myslala ze nie da sie w ciaze zajsc i to z bliznietami autentycznie :P

Gość gość
jak w tobie w buzi?

Gość gość
mi ginekolog na wizycie po połogu powiedział, że pomimo karmienia piersią jak najbardziej można zajść w ciążę, nawet gdy nie ma się jeszcze miesiączki

teoretycznie jak karmi się piersią to długo jest się bezpłodnym jeszcze, ale podkreślam, teoretycznie :):) mnóstwo jest przypadków gdzie to zawiodło i są rodzeństwa urodzone nawet w tym samym roku np. jedno w styczniu drugie w grudniu :)

Gość gość
jak się jest bezpłodnym, to się piersią nie karmi, bo nie ma się kogo karmić, można mieć ograniczoną płodność w tym czasie, ale pod warunkiem spełnienia restrykcyjnych warunków

Gość gość
Póki się nie ma owulacji płodność nie jest "mniejsza", tylko w ogóle jej nie ma. Zajść w ciążę w czasie laktacji można dopiero po powrocie płodności, czyli w czasie pierwszej owulacji, 2 tygodnie przed pierwszym okresem. A potem już są normalne cykle menstruacyjne. Mój synek ma 3,5 miesiąca, a kochamy się z mężem bez zabezpieczania. Przez pierwsze pół roku po porodzie podchodzę na luzie, bo przy pierwszym dziecku okres miałam dopiero po 11 miesiącach po porodzie. A potem będę bardziej uważać.

Gość gość
a skąd wiesz, kiedy pojawi się pierwsza owulacja?

Gość gość
Można obserwować, czy pojawił się już śluz płodny. Ale rozwiązanie oczywiście dla tych, którym niestraszne kolejne dziecko ;) w pozostałych wypadkach lepiej się zabezpieczać.

Gość gość
tak, tyle że śluz może być wyłącznie wysoko przy szyjce, więc laktacja to absolutnie nie jest sposób zabezpieczenia przed kolejną ciązą

Gość gość
Mi się wydaje że ciąża mało prawdopodobna jest sa szense ale minimalne wiec nie masz sie czym martwic dziecko wcale tak latwo sie nie robi a u ciebie laktacja w jakis nawet minimalny sposob chroni tym bardziej ze piszesz ze okresu jeszcze nie bylo a w dodatku mowisz ze zawartosc wylala soe na lozko wiec raczej w srodku nic nie bylo

Gość Agnieszka

Ja zaszlam w 2 ciąże pół roku po pierwszej mimo ze karmilam. Cieszyłam sie Bardo bo chcielibyśmy koleje dziecko