Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wygląda zabijanie świńi

Polecane posty

Gość gość
up

Gość gość
To nic wielkiego. jakbyś zobaczyła jak zabija się świnie na polskiej wsi to byś się chyba przeraziła. a sama dośc często to widzę, bo u mnie w domu zabije się świniaka kilka razy w roku Raz pamiętam jak źle związali śwni łapy i po podcięciu gardła, żeby krew spływała do pojemnika na ( kaszankę, salceson) świnia zerwała się ze sznura i biegała po podwórku dopóki nie straciła całej krwi i wszyscy byli wkurwienia, bo nie było kaszanki, a krew poszła w ziemię.

Gość gość
Wiesniaki tak maja, chociażby robili to sto razy to nigdy się nie naucza porządnie i szybko.

Gość michaaalek1992
ja kiedyś towarzyszyłem tacie i dziadkowi jak bili świnie :P ponad 100 kg miała :D związali jej łapy, któryś wziął taki spory ciężki młot i bił ją w łeb aż dudniło :P a świnia tylko w głośny kwik i dalej żyje :P tłukli ją wiele razy po łbie zanim była dobrze oszołomiona i już nadawała się do zarżnięcia gardła :P potem ostry nóż i przeciąć jej gardło aż się wykrwawi i potem się rozbiera ją na części ;)

Gość gość
50 lat temu sprawny gospodarz, nawet jeśli żadnej szkoły nie ukończył, potrafił zarżnąć świnię w parę sekund. Ani to nie było ładne ani miłe (dla świni), ale nie wiązało się z żadnym makabrycznym cierpieniem (świnia umierająca naturalnie, w starości cierpiałaby o wiele większe męki).

Gość gość
Ten filmik na pewno nie spowoduje tego, że przestanę jeść mięso jeśli to chciałaś osiągnąć...

Gość gość
1. świnia zawsze cierpi tłuki jeżeli byście nie wiedzieli szczególnie przy ogłuszaniu sierkiera lub młotem 2. to zwierze ma twardy łeb i czasami nieźle trzeba się natrudzić i nabić ją w łeb żeby leżała i dała zarżnąc sobie gardzioł  3. widziałem kilka razy jak biją świnie i zawsze po dostaniu w baniak kwiczy i próbuje się podnieść