Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy jest juz w sklepach botwinka i jak zrobić

Polecane posty

Gość gość

Z niej pyszny barszcz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewa mewa
jest :) ja ostatnio robilam z tego przepisu i wyszla super :) 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)- ja dodalam dwa peczki :) 1 młoda pietruszka 2 młode marchewki 1 młody por 1/2 młodego selera 3 młode ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa- ja dodalam 2 kostki sól i pieprz do smaku 1 łyżka cukru 1 szczypta kwasku cytrynowego 2 łyżki mąki 3 jajka na twardo 1 łyżka świeżego koperku Smacznego !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewamewacd
i wykonanie : Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia. Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać posiekany koperek i zdjąć zupę z ognia. Przed podaniem ułożyć na każdym talerzu jajko pokrojone w ćwiartki. Wlewać zupę na jajko. Można udekorować odrobiną śmietany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×