Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kobiety, potrzebny mi pomysł na przepis..

Polecane posty

Gość gość

Witam! Wiem, że to nie ten temat, ale jest Was tu sporo, więc liczę na pomoc :) Mąż ma dzisiaj urodziny. Jest w pracy, a ja kombinuję jakąś niespodziankę. Coś miłego, sympatycznego. niekoniecznie z tzw. "hukiem" :) Mam w lodówce truskawki. Myślałam upiec jakieś szybkie smaczne ciasto.. (mam 5 miesięczne dziecko, a zatem czasu temu za dużo poświęcić nie mogę). Ale..margaryny mam tylko 100g, masła niewiele - nie starczy na ciasto. Może coś na oleju? Mam 6 jaj :), płatki migdałowe, śmietany nie posiadam :) ale mleko owszem :) Mam jeden przepis na ciasto na oleju z owocami, robiłam, było dobre, ale szukam czegoś nowego. Dzięki!

Gość gośćop
Ja robię często ciasto z truskawkami wg banalnie łatwego i szybkiego przepisu które zawsze wychodzi ;) •4 jajka •3/4 szkl cukru •0,5 szkl oleju •1,5 szkl mąki •1,5 łyżeczki proszku do pieczenia •kilka kropli aromatu waniliowego lub cukru waniliowego •50 dkg truskawek •cukier puder do posypania Białka ubij na pianę i dodawaj stopniowo cukier, a potem żółtka. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone truskawki i znów wymieszaj. Część truskawek zostaw na górę ciasta. Przełóż ciasto do formy o średnicy 26 cm. Piecz przez godzinę w 170°C z termoobiegiem.

Gość gutek2
A może zwykły biszkopt z truskawkami, smaczny i prosty i nie potrzeba masła do ciasta.

Gość gość
Gośćop - dzięki! Spróbuję tego! :) Gutek2 - biszkopt..hmh..ale to chyba musiałabym chociaż jakiś krem mieć, żeby takie suche nie było.. A ja nie mam nawet śmietany. A galaretka odpada, bo mąż nie przepada :/ Poza tym obawiam się "opadania" biszkoptu :/ Ale dzięki!

Gość gość
ale masz mleko , zrób krem budyniowy polej biszkopt i na to daj truskawwi, jak masz dżem lub powidła brzoskiniowe lub morelowe to podgrzej i posmaruj nimi truskawki na koniec będą pienie lśnic i nie zeschną się A krem budyniowy gotujesz 1,5 szklanki mleka a w pół szklanki zimniego mleka dodajesz makę ziemniaczną (ok. 2 duże łyzki) mieszasz z cukrem (ok 2 łyzki duże płaskie) i wlewasz to do gotującego się mleka możesz dodac cukier waniliowy a najlepiej jakbys miała laskę wanilii, ale jesli nie masz to nie szkodzi. Po zgęstnieniu zdejmujesz i do gorącej masy dodajesz 2 żółtka i szybko mieszasz. Taką maśe po wystudzeniu ucierasz z masłem a jak ci się nie chce to do ciepłej jeszcze masy dodaj masło ok. 2 łyżki i jeszcze lekko ciepłą mase budyniową wylej na biszkopt po ostudzeniu połóz warstwe pokrojonych na połówki bądź ćwiartki truskawki(wg. uznania) i posmaruj podgrzaną marmoladą (najlepiej) lub dżemem

Gość gosc11111111111111111111111
z tego co masz tylko ci wyjdzie jedno gdy mąż wejdzie idz szybko do sypialni rozbierz się i położ się na lożku, udekoruj miejsca imtymne lub te które najbardziej lubi truskawkami, zawołaj go , gdy wejdzie powiedz niespodzianka może być sympatycznie i nawet z hukiem