Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

guzek w piersi a stosowanie tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość gość

Witajcie Kiedyś już o tym pisałam, ale niestety nie otrzymałam odp. Kilka miesięcy temu miałam robioną biopsję i okazało się,że w jednej piersi mam gruczolakowłókniaki. Lekarz nie kazał mi ich usuwać. Teraz mam wrażenie,że "to coś" trochę urosło i chcę iść do innego lekarza (przeprowadziłam się do Bydgoszczy, gdyby któraś z Was znała dobrego ginekologa, to proszę o nazwisko). Przez miesiąc brałam tabletki antykoncepcyjne. Czytałam na ulotce,że w przypadku raka piersi nie można stosować tego rodzaju antykoncepcji. A co z gruczolakami? Wiecie coś na ten temat? Chciałabym znów zacząć brać tabletki, ale zastanawiam się, czy nie zrobię sobie w ten sposób krzywdy. I jeszcze jedno pytanie: czy przed przepisaniem tabletek antykoncepcyjnych lekarz zleca jakieś badania (np badanie krwi, albo coś takiego) czy przeprowadza tylko zwykłe badanie ginekologiczne? Pozdrawiam EW

Gość gość
Różnie to bywa z guzkami w piersiach. Czasem rosną po antykoncepcji, czasem znikają. Przede wszystkim lekarz musi dokładnie Cię zbadać i odpowiedzieć, co zaleca w Twoim konkretnym przypadku. Branie antykoncepcji w przypadku, gdy obawiasz się możliwości powstania nowotworu, powinno być poprzedzone zrobieniem badania w kierunku prawidłowości genów, których mutacje odpowiadają za zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworu. (Angelina usunęła piersi, bo miała mutacje tych genów i rodzinne obciążenie nowotworem piersi). Lekarz powinien Ci dokładnie to wyjaśnić i zalecić takie badanie.

Gość gość
No właśnie poprzedni lekarz nie robił mi żadnych badań (oprócz USG piersi i biopsji). Jedyne co, to opowiedział mi, jakie mogą być skutki uboczne stosowania tabletek hormonalnych. Mam nadzieję,że następny lekarz inaczej podejdzie do tematu EW