Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość60944

pasek rozrządu

Polecane posty

Gość gość60944

Witam posiadam golfa 4 i w zeszłym roku mechanik wymieniał mi pasek rozrządu za co zapłaciłam 2600 zł , po przejechaniu 13tysięcy km pasek pękł i niestety silnik jest do wymiany. Mechanik stwierdził że to wina paska bądź moja i każe mi zapłacić 3000 zł za wymianę silnika. Czy on próbuje mnie oskubać z kasy czy to możliwe że ja zawiniłam ?

trwałości paska rozrządu dokładnie przewidzieć się nie da, producenci określają przebieg, po którym należy go wymienić prewencyjnie, aby uniknąć kłopotów. Zwykle jest to ok. 100 tys km. Wraz z paskiem obowiązkowo wymienia się wszystkie rolki napinające, a także pompę cieczy chłodzącej, jeżeli jest napędzana paskiem rozrządu. Wbrew pozorom, nie tylko guma paska się starzeje, ale również zużywają się same rolki. Jeżeli rolka przestanie się obracać z powodu zatarcia łożyska, to nawet najmocniejszy pasek rozrządu natychmiast się zerwie czyli jego wina

Gość gość
Pewnie Ci załozył jakis tani chiński szajs, a teraz próbuja naciągnąc na kasę. jak masz fakturę za tamta wymianę to możesz podac go do sądu