Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powazny gosc

Zabrala mi dziecko

Polecane posty

Gość powazny gosc

Cala ciaze mieszkala ze mna.W 8 mc wyjechala do rodzinnego miasta i tam urodzila.do dnia dzisiejszego izoluje dziecko ode mnie,bo nie jestem wymarzonym partnerem dla niej wedlug jej rodzicow.Co zrobic?dziecko ma juz 3 mc.

Gość gość
Idz do sadu

Gość powazny gosc
Jest to dziecko ze zwiazku nieformalnego.W akcie urodzenia jestpodobno tylko moje imie.Nie widzialem tego,a ona moze klamac.Nie mam zadnych papierow zeby isc do sadu.

Gość gość
No to jak nie uznałeś dziecka to nie jesteś ojcem, jest Twoje imię, ale to nic nie znaczy, nie daje Ci uprawnień (matka nie może sama z siebie podać ojca, on również musi to potwierdzić przed urzędnikiem stanu cywilnego). Do 6 miesięcy po urodzeniu możesz wystąpić o uznanie ojcostwa w sądzie, potem już tylko może to zrobić prokurator. Musisz być troszeczkę bardziej kumaty, bo się pogubisz w tym życiu:D

Gość powazny gosc
chcialem uznac dziecko,ale nie bylo mi dane.Ciagle mnie zwodzi i oklamuje.jest pd presja rodzicow, bo dla nich nie jestem jej ksieciem.(rozwod,spora roznica wieku)

Gość gość
To idź do sądu, bo niedługo minie Ci termin tego uznawania:D

Gość powazny gosc
jakie papiery zlozyc w tym sadzie?Wtedy beda badania dna czy jak?Ile to moze trwac?

Gość powazny gosc
Najchetniej zabralbym jej to dziecko,ale w nasym kraju nierealne zeby opieke sprawowal ojciec.

Gość gość
Idz do adwokata on ci wszystko powie

Gość powazny gosc
Masz racje trzeba isc do papugi.dziekuje

Gość gość
wcale nie musisz iść do prawnika. Składasz w sądzie pozew o ustalenie ojcostwa. Mnóstwo wzorów znajdziesz w internecie. Testów dna nie trzeba będzie robić jeżeli oboje zgodnie zeznacie że dziecko pochodzi od Ciebie. Musisz mieć akt urodzenia, ale wystarczy że pójdziesz to USC i powiesz, że potrzebujesz aktu urodzenia dziecka do sprawy sądowej.

Gość gość
Nie mam pojecia co ona zezna,bo tyle razy mnie juz oklamywala.Jezeli mieszkam w innym miescie,to musze miec ten akt urodzenia?Na jakiej podstawie mi go wydadza?

Gość gość
Nikt mu w urzexzie nie da aktu urodzenia,jezeli nie jest zapisany jako ojcie to guzik dostanie

Gość gość
Dostanie jeżeli złoży wniosek i we wniosku napisze że do czynności sądowych jest mu potrzebny!

Gość gość
Tylko matka moze jezeli ojciec nie uznal dziecka,albo sadownie.nie moze przyjsc taki kowalski zlozyc wniosek

Gość gość
Najlepiej skonsultować sie z jakas fundacja walcząca o prawa ojcow. Oni zazwyczaj za darmo pomagaja.mam znajomego który sam sprawuje opieke nad swoim dzieckiem. Bardzo mu pomogla jedna z takich fundacji. Oni wyjaśnia ci wszystkie kwestie prawne i powiedza co musisz w tej sytuacji zrobic.

Gość gość
Art. 83. 2. Odpisy aktów stanu cywilnego i zaświadczenia o dokonanych w księgach stanu cywilnego wpisach lub o ich braku mogą być również wydane na wniosek innych osób niż wymienione w ust. 1, które wykażą w tym interes prawny, oraz na wniosek organizacji społecznej, jeżeli jest to uzasadnione celami statutowymi takiej organizacji i gdy przemawia za tym interes społeczny. Zaświadczenie o zaginięciu lub zniszczeniu księgi stanu cywilnego może być także wydane na wniosek innych zainteresowanych osób. art. 83 ustawy z dnia 29.09.1986r. Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz.U. z 2011r. Nr 212, poz. 1264 z późn. zm.),

Gość Amandaa
Jezu ale wy tępe dzidy jesteście. Nie znacie się na prawie a radzicie i wprowadzacie w błąd. Zamknąć japy tępe strzały! 1/ Najpierw kolego składasz pozew do sądu o ustalenie ojcostwa w miejscu zamieszkania dziecka. Wzorów mnóstwo w necie. 2/ Z potwierdzeniem swoim że wniosek złożyłeś udajesz się do USC gdzie zostało dziecko zarejestrowane i prosisz o akt urodzenia. Potwierdzenie złożenia wniosku o ustalenie ojcostwa jest Twoim dowodem co do czynności prawnych. 3/ Czekasz na rozprawę. I tyle! Żadnego adwokata nie potrzebujesz.

Gość gość
lepiej sie przyznaj co nabroiles,tak sobie przeciez dziecka nie zabrala bomiala widzimisie

Gość powazny gosc
Tyle nabroilem ze jestem po rozwodzie i mieszkam z pelnoletnia corka i niepelnoletnim synem.Jestem starszy od niej o 17 lat.cala przeszkoda dla jej rodzicow.Ona jest pod ich presja i nie potrafi zyc od nich z daleka.od jej rodzinnego miasta dzieli nas 500 km.Zapewnia ze kocha i chce ze mna byc,lecz ciagle tam siedzi i mnie oklamuje.Nie dostane aktu urodzenia sprawdzalem dzis w usc.

Gość powazny gosc
zrozum ze akt urodzenia jest ode mnie o 500 km stad.Pozatym dopiero teraz przeczytalem o ustawie,a telefonowalem kolo 14.

Gość gość
Zabrała ci? Ona je wychowuje ty nawet w metryce nie istniejesz . Nie wierzę że można słuchać aż tak rodziców chyba jest dorosła i sama decyduje. Może uszach jej wybór skoro cie nie chce na ojca dziecka

Gość powazny gosc
To powinno to powiedziec,a nie zapewniac o swojej milosci,tesknieniu i ze chce wracac.jej rodzice sa nienormalni.Grozili mnie,moim dzieciom i jej.zreszta mialem przyjemnosc z tatusiem,pol wioski do mnie wyskoczylo.jezeli sama by oswiadczyla ze z nami koniec i ustalamy co dalej z dzieckiem uszanowalbym to.

Gość gość
Powazny to ty chyba tylko w tym nicku jesteś. Pol wioski mówisz no naprawdę. Odpuść skoro tak . Widać niepoczytalna jest jak jej prości rodzice. A panna z dzieckiem na wsi to uchodzi czy hańba?

Gość powazny gosc
tego nie wiem,moze na szybko ziecia znajda tak jak w filmie wyjscie awaryjne.Kocham ja i to jest moj blad.Odpuszczalem drobne klamstwa,a powinienem byc konsekwentny i wyciagnac wnioski z 1 malzenstwa.Moze bylo bledem wiazanie sie z 23 letnia dziewczynka,bo inaczej nie da sie tego nazwac.ja chce tylko kontaktu z dzieckiem i nic wiecej.

Gość gość
I dobrze ci tak , zachcialo sie 40 latkowi mlodej dupci to teraz masz !

Gość powazny gosc
Zazdrosc i zawisc niczego wiecej w tym kraju nie mozna sie spodziewac.

Gość gość
Jestem kobieta wiec ci mlodej cizi nie zazdroszcze

Gość gość
na wychowaniu dzieci które już masz trzeba było się skoncentrować a nie bzykaniu gówniary i robieniu następnych!

Gość powazny gosc
jezeli zalezalo by mi tylko na jednym,zostawilbym to.ja jednak obdarzylem ja uczuciem i ona mnie tez.dlatego zdecydowalismy sie na dziecko.Przepraszam wiek 40 lat,to juz za stary na dzieci?dzieci z poprzedniego zwiazku sa juz duze,jeedno ma 21 a drugie 17 lat.Po rozwodzie nie nalezy mi sie juz zadne zycie?