Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wielgusek

Co powoduje nadmierny wzrost ?

Polecane posty

Gość Wielgusek

Witam ! Mam 16 lat skończyłem w lutym i ok 194 cm wzrostu. Od tamtych wakacji ( połowy sierpnia) jeszcze urosłem ok 2-3 cm do teraz. Co może powodować taki wzrost, że jestem wyższy od wszystkich ? Chciałbym to jakoś zastopować jeżeli można bo i tak uważam że jestem za wysoki i źle mi z moim wzrostem tak mam kompleks. W mojej rodzinie nie ma osób wysokich. Mój tata 183 cm wzrostu, a mama 164 cm. Dziadek od strony mamy ok 173 cm a babcia ok 158-160cm. Dziadek od strony taty ok 180 cm a babcia nie wiem ponieważ nigdy jej nie znałem, umarła zanim się urodziłem. Noga mi już nie rośnie ok chyba lekko ponad 2 lat , mam numer 45 z resztą taki jak mój tata , dłoni też nie mam szczególnie wielkich mój kolega co ma podobny wzrost do mojego ma je znacznie większe , noi moja waga chyba jest za mała bo ok 75 kg :) A wiec zbierając do kupy, mogę jakoś powstrzymać rośnięcie bo nie chcę już rosnąć, wystarczy mi już rozmiar tego kompleksu jaki mam.

Gość zalotka23
To może być spowodowane chorobami endokrynologicznymi, czyli związanymi z zaburzeniami hormonalnymi. Jeśli się niepokoisz to najlepsza będzie wizyta u lek. rodzinnego a on pewnie skieruje Cię do endokrynologa :)