Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona przyszła mama

Alergie częstsze u dzieci matek stosujących antykoncepcję

Polecane posty

Gość zaniepokojona przyszła mama

Moja znajoma zaskoczyła mnie ostatnio stwierdzeniem, że matki wszystkich dzieci z alergiami które zna, stosowały wcześniej antykoncepcję hormonalną. Chciałam zapytać, czy to potwierdza się u was? Czy to możliwe, żeby był to skutek uboczny tabletek, a o którym się nie mówi, żeby koncerny farmaceutyczne nie traciły klientek?

Gość gość
moja koleżanka brała tabletki i ma córkę, która ma chyba wszystkie możliwe alergie.. ale nie wiem, czy to można jakoś ze sobą łączyć.

Gość gość
Porównano 618 astmatycznych dzieci w wieku pięciu i sześciu lat z 564 zdrowymi. Badanie wykazało, że dzieci, których matki na rok przed ciążą brały środki antykoncepcyjne, mają o 67 proc. większe ryzyko alergii. Najwięcej zachorowań zanotowano w rodzinach, w których rodzice sami są uczuleniowcami. Częściej też alergie przenosiły się na chłopców. Pojawić się u nich może astma i uczulenia skórne.

Gość gość
Jednak związek stosowania hormonalnej antykoncepcji i alergii u dziecka zauważono już wcześniej, a fińskie badania potwierdziły jedynie podejrzenia. Naukowcy przebadali próbę 1182 dzieci w wieku pięciu lub sześciu lat, z których część cierpiała na katar alergiczny. Brano pod uwagę trzy rodzaje pigułek stosowanych przez matki. Wszystkie zawierały estradiol, który jest podstawowym i naturalnym estrogenem i jeden z rodzajów progestagenu. Wnioski z badań okazały się przekonujące - dzieci kobiet, które w roku poprzedzającym zajście w ciążę stosowały doustną antykoncepcję hormonalną były bardziej podatne na katar alergiczny. Konkretnie, okazały się aż 67% bardziej narażone niż potomstwo kobiet, które pigułek nie stosowały. Dodatkowo, ryzyko kataru siennego rosło u chłopców oraz tych maluchów, których rodzice również cierpieli na alergię. Co ważne, stosowanie antykoncepcji hormonalnej nie wpływało na wystąpienie poważniejszych form alergii takich, jak astma, a także alergii skórnych np. egzemy. Istotne jest jednak to, iż sami autorzy podkreślają, że uzyskane wyniki są wstępne i zdecydowanie wymagają przeprowadzenia dalszych badań. Nie można więc wpadać w panikę i rezygnować z antykoncepcji hormonalnej ze strachu przed alergią u dziecka. Trzeba podkreślić, że wyższy stopień narażenia na katar sienny występował u dzieci kobiet, które stosowały pigułki w roku przed porodem, nie wcześniej.