Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

body NA krótki rękaw

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny, które używacie tego określenia, skąd pochodzicie? Bo ten tekst dość często się na kafe przewija, a to chyba jakiś regionalizm. W moim otoczeniu nikt nigdy tak nie mówił, tylko normalnie "body z krótkim rękawem" (mieszkam na śląsku). Żeby nie było, nie pytam złośliwie tylko jestem ciekawa :)

Gość gość
U nas dość czesto używa sie tego zwrotu. Zachodniopomorskie.

Gość gość
Mazowieckie, okolice kurpii, Warmii i mazur

Gość gość
Może się i mówi, ale jakieś to niegramatyczne. To tak, jakby ktoś to body zakładał na rękaw, krótki właśnie.

Gość gość
Na krótki rękaw to pikuś. Moja babcia na piwnice mówiła piewnica. Ja bardzo dlugo myślałam, że tak właśnie się mówi; ) tak mi to weszło w słownik, że czasami do męża mówię: idź do piewnicy po ziemniaki.......

Gość gość
A ja pierwszy raz sysze taki termin :) ciekawostka..... U nas mowi sie body z krotkim rekawem. Tez jestem ze Slaska.

Gość gość
Warmia i Mazury - często słyszę "bluzka na krótki rękaw". Chyba częściej niż "z krótkim rękawem".

Gość gość
Jestem ubrana na krótki rękaw. Nie dotyczy to tylko body.

Gość gość
Nie powinno się tak mówić. Podobnie jak " ubierać spódnicę". Można powiedzieć , że pogoda jest na krótki rękaw, jeśli mamy na myśli, że jest ciepło.

Gość gość
ale fajnie :)

Gość gość
Lepsze to niż poszłem

moja koleżanka często ubiera, ale z kolei buty - za cholerę jednak nie wiem w co :D

Gość gość
ja też ubieram buty i inne :) bierze sie to z codzinnego skórtu Ubieram na siebie buty...i tyle :) wiadomo że powinno się mówić zakładam na siebie / zakładam...tak samo jak powinno się mówić JEST NAPISANE a nie PISZE :) Fajne są takie powszechne pomyłki językowe i zwyczaje regionale.

Gość gość
u nas na Śląsku używa się też formy czasownika "być" dla osoby MY tak jak w 3 osobie liczby mnogiej, czyli my są :) A jeszcze częściej na odwrót czyli Są My...na przykład, ale są my zmęczeni!

Gość gość
pomorskie- mówimy na krótki rękaw

Gość gość
pomorskie- nie mówimy na krótki rękaw, tylko z krótkim rękawem, o tym zwrocie dowiedziałam się wyłącznie z kafeterii

Gość gość
Jestem z kuj.-pom. i nie słyszałam określenia "na krótki rękaw" tylko "z krótkim rękawem"..

Gość gość
Ja jestem z małopolski, nie wiem czy to kwestia regionu ale moi rodzice też mówili "na krótki/długi rękaw" i mi to też weszło do słownika, mąż też tak mówi, szczerze mówiąc nie zwracam na to większej uwagi. Ale "poszłem, przyszłem" to jest plaga jakaś, podobnie jak "ubieranie bluzki" i "ubieranie butów", i wszędzie walczę z tym żeby mały zapamiętywał poprawne określenia.

W kuj.pom i pom. tak mówią.Miałam znajomych z tych województw.Jedna dziewczyna mówiła,że np. chodzę na majtkach zamiast w majtkach,lub chodziłam na krótkim rękawku itp:D

więc może to nie jest regionalizm tylko zwykły błąd językowy - ja tak nie mówię, ale wiele razy słyszałam u innych

Gość gość
Wszystko to są błędy językowe, które ludzie sobie tłumaczą regionalizmami. A to goowno prawda, to zwykłe błędy są i koniec.

Gość gość1a
Ale w sumie... co tu wymagać... Kilka dni temu byłam świadkiem jak pani wychowawczyni 3-4latków w przedszkolu mówiła (cytuję): "Czemu zeszłeś z siedzenia?!", "Tu się włancza światła". Na miłość boską... A później się zastanawiam skąd moje dziecko takie słownictwo zna...

Gość gość
PIERWSZE słysze ze w woj. małopolskim tak mówią :/ nieznam nikogo w tym regiona aby tak mówił "NA krótki rękaw" zetknęłam się własnie tu na kaffe nigdzie tego wcześniej nie widziałam

Gość gość
a ja jestem z kuj-pom i mówi się na długi rękaw/ na krótki rękaw. Z krótkim rękawem bardzo rzadko słyszę...