Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miracle21

wyprawka dla noworodka SZPITAL jakie ubranka zabrać poród koniec czerwca

Polecane posty

Gość miracle21

Jak w temacie.Pytam szczególnie mam ktore rodziły już i wiedzą co najlepiej sie przydaje w szpitalu jesli chodzi o ubranka na te porę roku. Wiem ze na polozniczych jest gorąco, wiec stawiac bardziej na body krotki rekaw czy dlugi?czy pajace czy spiochy plus cos z dlugim czy z krótkim? Jestem na etapie pakowania torby do szpitala a jestem zielona w tym temacie. Proszę o pomoc co najlepiej zabrać dla maluszka, będe bardzo wdzieczna:)

Gość gość
Ja bym wzięła body z krótkim rękawem i na to cienki pajacyk z długim. Oczywiście ze cztery takie zestawy. Takiego malucha jednak trzeba trochę cieplej ubrać, bo jest przyzwyczajony do temperatury 36,6 stopnia. Do tego kocyk jakiś , albo rożek.

Droga Miracle21, dobrze, że pamiętasz, by przygotować ubranka, które będą potrzebne w szpitalu. Dla Twojego komfortu lepiej zgromadzić je wcześniej :) W oparciu o doświadczenie innych mam mogę poradzić Ci przygotowanie poniższej listy, która pomoże Ci w pakowaniu torby: • body z krótkim rękawem (3 szt.) • trzy pary śpioszków • 3 pieluszki tetrowe • paczka pieluszek jednorazowych dla noworodków • 2 bawełniane czapeczki • 2 pary skarpetek • kocyk lub rożek • jasiek do karmienia Wybierając ubranka dla maleństwa, warto, byś zwróciła uwagę na materiały, z których wykonane są ciuszki. Ważne jest, by ubranka były przewiewne i uszyte z naturalnych tkanin (najlepiej ze 100% bawełny). Sztuczne tkaniny sprawiają, że dzieci bardziej się pocą, a to może powodować podrażnienia delikatnej skóry dziecka. Warto wiedzieć, że skóra maluszka nie spełnia jeszcze swoich funkcji ochronnych w takim stopniu jak skóra dorosłego, dlatego pamiętaj, że nawet nowe i dopiero co kupione ubranka należy wyprać i wyprasować. Młody naskórek jest niezwykle wrażliwy na urazy, działanie alergenów i zakażenia bakteryjne. Szczególnie przez pierwsze 3 lata, gdy skóra nie spełnia jeszcze swoich funkcji ochronnych, wymaga specjalnej opieki. Ważne, by produkty do pielęgnacji (w tym środki piorące) dla maluszka były hipoalergiczne i przeznaczone do stosowania od pierwszego dnia życia dziecka. Mam nadzieję, że moja odpowiedź będzie dla Ciebie pomocna :) Gdybyś miała dodatkowe pytania lub wątpliwości, chętnie odpowiem. Zachęcam Cię również do odwiedzenia strony internetowej programu edukacyjnego „3 lata pod ochroną”. Znajdziesz tam ciekawe informacje na temat odpowiedniej ochrony i właściwej pielęgnacji skóry dziecka. Pozdrawiam, Doradca Lovela

Gość gość
Ja rodziłam rok temu pod koniec czerwca, i akurat wtedy panowały upały, ale na sali poporodowej była klimatyzacja, którą włączałyśmy kilka razy dziennie. Głównie ubierałam córeczkę w bodziaka na długi rękaw i półśpioszki (mój ulubiony zestaw), cienką bawełnianą czapeczkę (głównie zakładałam kiedy chodziła klima) i owijałam w rożek. Czasami zakładałam bodziaka na krótki rękaw, ale zazwyczaj na to dawałam kaftanik. Albo bodziaka na długi i śpioszki. Raczej rzadko zakładałam body na krótki rękaw, właśnie ze względu na to, że jak była włączona klima, to bałam się, że zmarznie. Ze szpitala wychodziłam w upalny dzień i wtedy założyłam body na krótki rękaw, półśpioszki, cienką czapeczkę i zakryłam pieluszką tetrową. Ogólnie weź kilka zestawów, bo mi mała co chwilę coś obsikała, albo kupką ubrudziła (również rożki) i przebierałam ją z 3 razy dziennie minimum:) Acha, a bodziaki najlepsze dla takiego maluszka są rozpinane na całej długości, przynajmniej ja bałam się i było mi niewygodnie zakładać takiemu maleństwu te wkładane przez głowę. Polecam body z h&m, są naprawdę świetnej jakości i mojej córeczce na długo starczyły:) Tylko trochę zawyżają numerację (przynajmniej patrząc na moją córkę). Miałam i na krótki i na długi, całe rozpinane. Moja mała miała 56 cm, a bodziaki w rozmiarze 50cm były na nią dobre i nosiła je z 3 miesiące:)

Gość gość
na pewno musisz miec spioszki, jak bedzie chlpodno to i czapeczke. spiszki musza byc z dlugim rekawkiem./ ZNajdziesz spory wybor w www.aico.com.pl - przejrzj sobie oferte