Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anJJa00001

niedoczynność tarczycy

Polecane posty

Witam serdecznie wiem że już jest setki takich postów ale mam pytanie bo odpowiedzi na to nie mogłam znaleźć , czy ktoś dostał euthyrox 150 dopochwowo ? :O od miesiąca dowiedziałam się że mam niedoczynność tarczycy przy leczeniu WZW typu C interferonem i rybawiryną najpierw od lekarza hepatologa otrzymałam normalnie najmniejszą dawke Euthyroxu 25 w oczekiwaniu na wizyte do endokrynologa przy TSH : 69 , w poprzednim tygodniu powtórne wyniki i TSH : 174 , dziś jestem po wizycie a ona do mnie że teraz dopochwoowo i to taką dawke czyli tego 150 dwa razy dziennie . Miał ktoś tak ? Pozdrawiam .

Gość gość
słyszałam już o takim podawaniu euthyroxu kiedyś, niestety nie wiem, czy jest skuteczniejszy czy nie generalnie euthyrox jest wchłaniany przez ścianki żołądka i górnego odcinka przewodu pokarmowego, więc może przez błony śluzowe pochwy lepiej się wchłonie? a dawka jak najbardziej słuszna przy takim TSH, tylko powinnaś mieć zrobione dodatkowe badania, które sprawdziłyby jaki jest powód takiej niedoczynności i wykluczyły nadmierne wydzielanie TSH spowodowane inną chorobą

Gość gość
ta Pani nic nie chciała oprocz wyniku TSH , zerkła na usg i nic poza tym , chyba wybiore się prywatnie , tłumaczyłam ze już po tej dawce którą miałam a bo po drugim wyniku Panie w szpitalu mi zwiększyły dawke by brac 1,5 tab dziennie i teraz kłuje serce , mówiłam to endokrynolog ale nic na to nie powiedziała . . . nie wiem jak to mam przyjomowac teraz .

Gość gość
normalnie poradziłabym Ci, żebyś brała, jak każe lekarz... ale że sytuacja i leczenie raczej nie są normalne, to radzę, żebyś jak najszybciej poszła prywatnie masz USG aktualne? co masz jeszcze poza wynikiem TSH? najlepiej by było, gdybyś zrobiła ft3, ft4 i badanie przeciwciał atpo i atg (wszystko badania z krwi, na czczo, zanim weźmiesz tabletkę rano), z tymi badaniami do endokrynologa serce Cię kłuje po tej większej dawce?

Gość gość
jaki jest opis tego badania USG? wskazuje na niedoczynność? masz typowe dla niedoczynności tarczycy objawy?

Gość gość
AnJja00001. A wiec mam , usg jest stwierdzona tarczyca bogato unaczyniona bez zadnych guzkow. Plus wyniki ktore posiadam to : pierwsze Tsh: 63,6 (0,4-4) Ft4: 0,65 (0,8-1,9) a drugie: Tsh: 174,96 a Ft4: 0,47 . Ja bardzo duzo od dwoch miesiecy przechodzilam , bo to leczenie na watrobe od 28 tyg rybawiryna i copegusem . Potem walcze.z porazeniem nerwu twarzowego ktore jest skutkiem leczenia Wzw C. I wyszlo kolejna ta tarczyca . Zle sie czulam chudlam , puchlam od sterydow roznie to bywalo w ostatnim czasie . Non stop zimno a i leczylam sie u dermatolog trzy miesiace a to zapewne ta suchosc skory wypadanie wlosow to od tarczycy ale pani nie wpadla na to . A twiec tak naprawde ja juz nie wiem co po jakich lekach , bo bralam przez 2 miesiace po 17 tabletek , codziennie zastrzyki a w piatki dwa . Wiec ciezko stwierdzic . A serce kluje mnie od teraz dopiero od brania tego euthyroxu , ale endokrynolog nic nie powiedziala .

Gość gość
A kto to widział tak sie chemia zatrówac???Czy ty masz rozum kobieto,rozwalisz sobie zołądek,nerki wątrobe i dopiero sobie narobisz bałaganu

Gość gość
tak adasiu masz rację,nalezy stosowac sie do twoich porad,zasmrodzic ziemniaki z miesem i robic oklady na szyjke.tarczyca bedzie jak nowa

Gość gość
O jest juz ta durna co to wczoraj zamilkła na shreku

Gość gość
gość 04.06.2014 ona juz zupelnie stracila wiarygodnosc a kazde slowo ktore pisze jest o niej tak naprawde

Gość gość
zwiększaj stopniowo dawkę i idź do endokrynologa prywatnie powinnaś mieć też zrobione ekg spoczynkowe, może jeżeli nie prywatnie, to wyciągnij skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu? masz dość poważną niedoczynność, więc taka duża dawka koniecznie i jak najszybciej, ale to powinno być robione pod opieką dobrego lekarza, który tak nie bagatelizuje pacjentów - hormony tarczycy wpływają na serce, a z nim nie ma zabawy

Gość gość
gość 04.06.2014 ona juz zupelnie stracila wiarygodnosc a kazde slowo ktore pisze jest o niej tak naprawde