Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ola_Amelia

urlop i zasiłek

Polecane posty

Drogie Mamusie! Pogubiłam się już w tym wszystkim. Czy może ktoś mi konkretnie powiedzieć, co mi się należy a co nie? usmiech.gif umowę z pracodawcą mam do dnia porodu. Ile mam PLATNEGO urlopu? Jaką kwotę będe miała wypłacaną? Tyle ile na umowie?coś mniej? Na umowie mam pewną kwotę podstawy + premie zależne od różnych czynników. Czy to ma jakiś wpływ na wysokość świadczeń? Dodam, że jestem samotną mamą.

Gość gość
To że jesteś samotną matką akurat naszego cudownego Państwa nie obchodzi:) wiem coś o tym, bo sama nią jesteś. Umowę masz do dnia porodu więc urlop Ci się nie należy wcale, natomiast będziesz miała wypłacany zasiłek macierzyński, w przybliżeniu równy pensji jaką średnio otrzymywałaś, trudno mi powiedzieć jak to ZUS wyliczy, nie mniej niż kwota na umowie. Pół roku 100 %, potem tylko 60% tej pensji (albo opcja 80% przez rok). Należy Ci się jeszcze becikowe 1000 zł i koniec:) W niektórych miastach masz pierwszeństwo w żłobku jak jesteś samotną matką.

Gość gość
*miało być, że sama nią jestem:)

Gość gość
To zlaezy czy premie byly oskladkowane. Jezeli tak to rowniez premia bedzie brana pod uwage przy wyliczanjliu macierzynskiego. Ile masz ulropu? To zalezy od lat pracy. Mniej niz 10 lat 20 dni. Wiecej niz 10 26 dni. 2 lata pracy po lbo przezd wszkola wyzsza 26 dni.