Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

infantylizm dorosłych osób

Polecane posty

Gość gość

zastanawia mnie bardzo zjawisko społeczne, które obserwuję od pewnego czasu, które jest coraz bardziej dostrzegalne i intensywne - infantylizm wśród dorosłych osób, pomijając stan umysłu, ducha, przeraża mnie język jakim posługują się z pozoru dorosłe, dojrzałe, wykształcone i obyte osoby, dotyczy to w szczególności matek, ale nie tylko, zauważyłam, że na to nie ma reguły, mówienie i pisanie zdrobnieniami do granic wszelkiego wyobrażenia, nie tylko do dzieci ale między sobą np. urodziłam bobaska, mój dzidziol, chciałabym dzidziusia itp., żargon młodzieżowy typu hej laski, lajcik, btw itd... wstawianie wszędzie głupawych zdjęć, ubieranie się niczym do przedszkola... co się dzieje z tym społeczeństwem? czy tylko ja mam takie spostrzeżenia?

Gość gość
Po prostu się starzejesz i pewne rzeczy zaczynają cię drażnić :P Pamiętam jak dziś, jak mój dziadek psioczył na ówczesny język 15-20 lat temu :D

Gość gość
ale mnie ten język nie przeszkadza u młodzieży do lat 20-23-25, za to słysząc od kobiet w wieku 40+ hasło hej laski ... albo od kobiety 30latki która mówi mój dziubulek (o swoim mężu) dziś dał mi całuska... to mnie denerwuje

Gość gość
a ja mam w pracy babke,kobieta pod 50 tke,stara panna,a jak mówi pieści się jak dziecko, zmienia ton głosy na taki pieszczotliwy,porzygac się można,normalnie tez umie mówić robi to gdy ma zły humor,koszmarna baba

Gość gość
zakladalam kiedys podobny temat,jak to 40 letni facet na pewnym portalu randkowym zapytal czemu mam tylko 1 focie:Onie odpisalam mu wiecej rzecz jasna...

Gość gość
po prostu jesteś sztywniarą z bólem d**y

Gość Autorka to dziwaczka
Infantylizm to choroba. Chyba chodziło ci o słowo infantylny. Dla mnie to ty jesteś dziwaczką, co się to obchodzi, przynajmniej świat jest kolorowy.

Gość gość
Ojej szok! A kogo ty się spodziewałaś na portalu randkowym?

Gość gość
masz problem :) ja mam prawie cztery dychy i do swoich córek też mówię "laski" :P

Gość gość
od zawsze tacy ludzie "słodziudcy" byli ale wyjątkowo a obecnie widzę, że to plaga... czasem nie wiem o co chodzi takiej osobie, niedawno listonosz mi mówi że ma paczuszkę i prosi mnie o podpisik i w tej krateczce i proszę tu długopisik... miałam ochotę mu powiedzieć czy chce malusieńki wp******ik za takie hasełka

Gość gość
autorka - miałam na myśli infantylizm, i tak uważam to za schorzenie, chorobę zatrzymania się dorosłych osób na poziomie rozwoju dziecka tudzież cofnięcie się do takiego poziomu, może nie widać tego na poziomie fizjologii to w sferze intelektu, zachowania, uczuć te osoby są niczym dzieci a to moim zdaniem jest poważnym zaburzeniem

Gość gość
Nie masz swoich problemów? Tacy ludzie jak ty to jak wrzód na d. Co ci to przeszkadza :O Czyim zdaniem "jak do przedszkola"? Twoim? Mnie ono nie interesuje.

Gość gość
Teraz to się już pogrążasz. Jesteś poje****. Skoro masz na myśli chorobę to nie ten dział. I tym bardziej nie masz prawa oceniać skoro piszesz o chorobie.

Gość gość
a ja uwielbiam używać słów typu: lachon, nara, spoko, cześć pipko, oki, spoks itd. Mam 37 lat. Jestem chora. Dziękuję, Kafeterio!

Gość gość
Jesteś nauczycielką?

Gość gość
Ja mam "dopiero" 28 to może jeszcze wyrosnę, ale mówię "nara" czasami "nara szpara" (do rodziców), na synka mówię "dzidzia","bobini", "pindol", "mysza", do mężą "ciole" (z miłością" na swoją (nie tylko) pochwę "myszka", "boberek". Kiedyś przeplatałm te słowa z "k***a", ale przy synku się odzwyczaiłam. P.s. Z wykształcenia jestem prawnikiem. A tobie MARUDO nic do tego.

Gość gość
Tak Też jestem zdania że dobiegasz już wieku zwapnienia mózgowego, stąd te rozterki twoje!

Gość gość
no niestety ale przez używanie takiego języka przez niektóre osoby po prostu czuję się jakbym żyła w obcojęzycznym kraju i nie znała tegoż języka obcego :/

Gość gość
to jeszcze ja od gwary młodzieżowej - sama jesteś infantylna, autorko, roztrząsając takie dziwaczne problemy na forum. Zdrobnień sama nie lubię, ale czego mi ubędzie, że inni go sobie używają? wielu rzeczy nie lubię, nie lubię jak psy np. na chodniki srają, trudno, taki świat, pewne rzeczy trzeba zaakceptować, bo nie da się wszystkich ludzi zmienić

Gość gość
Tylko dziwaku tak było zawsze. Zawsze były takie "modne" powiedzonka" np. teraz nie mówi się serwus a nara

Gość gość
mowicie o zachowaniu doroslych? spojrzmy ogolem na spoleczenstwo debilizm a nie tylko infantylizm szerzy sie w tepie zastraszajacym ludziom w glowie robi sie papka zamiast mozgu faceci nie maja jaj ,kobiety sa gorsze jak faceci mlodziez jest rozbuchana jak pies zarowy szacunek gdzies calkowicie zaniknal zasad juz nikt nie posiada a charakter jest na wage zlota! nie tylko infantylizm a wszechogarniajaca glupota rozprzestrzenia sie jak zaraza ! za wszystko odpowiadamy my sami ! przyjmujemy chlam z krajow zachodnich nasaczamy nim nasze dzieci a potem zdziwienie ze i starym odpierdziela ! nie ma sie co dziwic tylko przeciwstawiac zachodnim kulturom zachowaniom w polsce do tej pory bylo dobrze wychowane spoleczenstwo a teraz mamy smrod i syf na zachodnia modle

Gość gość
infantylizm to również naiwność i niedojrzałość w zachowaniu osoby dorosłej. Nie ma to jak kogoś pouczać, samemu mając niedostatki wiedzy. Autorko, tu większość zatrzymała się w rozwoju intelektualnym na poziomie przedszkolaka, więc dla nich takie zachowanie to norma i zrozumienia tu nie znajdziesz. :p

Gość gość
a jeszcze cię zgorszę bardziej, bo mając 37 lat wprost uwielbiam gadać ludźmi poniżej 30-tki, którzy w ogóle nie czują różnicy wieku, jak ze mną gadają, nie mam znajomych w swoim wieku. Uwielbiam też wulgaryzmy, no ale na nie sobie pozwalam jedynie w zaufanym gronie.

Gość gość
przepraszam, a co robi autorka? nie poucza czasami?

Gość gość
autorka- ja nigdzie nie napisałam, że wnioskuję o zakaz używania zdrobnień itp.. nawet nie napisałam czy mi to przeszkadza, ale w swoich postach zawarłam moje spostrzeżenia, owszem świata nie zmienię i nie mam takiego zamiaru ale przeraża mnie ta wszechobecna głupota ludzi bez szacunku do języka jakim się posługują, odnoszę wrażenie, ze większość osób nie ma nic do powiedzenia poza nara i nie potrafi po polsku się wysłowić nie stosując ozdobników i slangu, większość posługuje się piktogramami z gg, Fb itd.. analfabetyzm, uwstecznienie i infantylizm w 100% na kogo mają wyrosnąć dzieci skoro rodzice są dziećmi? i nie jestem nauczycielką, ani polonistką, mam 31 lat i dziecko, które notorycznie upominam by nie mówiło co nie?, ehe, ok, spoko itp.. bo kojarzy mi się to tylko i wyłącznie z debilizmem, menelstwem i niziną społeczną, której niestety ale w społeczeństwie jest większość :/

Gość gość
Nie rozumiem o co Tobie chodzi. To wlasnie fajne moim zdaniem ze ludzie nie gnusnieja. Moja mama jest grubo po 40 i laska z niej wciaz, ladnie sie ubiera w ogole nie widac i nie slychac ze sie starzeje, obie laski jestesmy :D Ze jak, w pewnym wieku wypada tylko nosic szare spodnice do podlogi, przed mlodziezowym jezykiem sie wzbraniac bo przeciez nie wypada a najlepiej to do trumny sie polozyc i na smierc czekac :D Wyluzuj troche kobieto ;)

Gość gość
widzisz, a to tylko Ci się tak kojarzy, bo ze mną można porozmawiać na naprawdę wiele tematów a moi dwudziestokilkuletni znajomi to osoby bardzo mądre, oczytane i wszystkie po studiach wyższych. Tyle że lubią się śmiać, wygłupiać, czasem tworzymy własne słówka - neologizmy, które tylko my znamy. Ja akurat jestem po polonistyce i uważam, że język to twór żywy i zmienia się on dynamicznie. Ze swojego syna na siłę próbujesz robić sztywniaka, a Twoje stwierdzenie, że "nara" to oznaka menelstwa, po prostu mnie obraża.

Gość gość
:)no tak to tego nie da sie wytlumaczyc w ogole chyba 111 www.youtube.com/watch?v=-R6CnSqPnEg

Gość gość
wiesz na czym polega infantylizm osob doroslych? na tym ze udajac doroslych sa rozpuszczonymi w hooy bachorami ktore maja wiecej kasy, wiecej do powiedzenia ale mentalnie zostali na poziome pieciolatka TO JEST INFANTYLIZM DOROSLYCH jesli np wyjdziesz z domu w ktorym tatus cpal a mamusia zachlewala sie masz spore szanse zostac wlasnie takim infantylnym doroslym

Gość fly away
a ja Ci odpowiem nieco złośliwie, bo po młodzieżowemu - niestety, ale musisz z tym handlować wyjaśniam: określenie "handluj z tym" jest CELOWYM dosłownym tłumaczeniem ang. zwrotu "deal with it", który oznacza po prostu "pogódź się z tym"