Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

infantylizm dorosłych osób

Polecane posty

Gość gość
mam nadzieję, że mój syn nigdy nie będzie takim kretynem by nie umieć się posłużyć czystą polszczyzną,nota bene skoro to takie cool to ciekawe dlaczego podręczniki naukowe, akademickie, publikacje naukowe, wiersze, artykuły prasowe nie są pisane na takim luzie :) a studia dziś każdy burek kończy...

Gość gość
zeby nie bylo - nie dotyczy to wylacznie nalogow dotyczy to takze domow w ktorych starzy sa zbyt zajeci by cie zauwazyc typu ojciec gdzies tam matka na 2 etatach albo widzimy sie z bachorem w sobote i niedziele ale niech nam da spokoj bo musimy odpoczac po tygodniu ciezkiej pracy

polszczyzna nigdy nie była czysta i nigdy taka nie będzie, jest to, w przeciwieństwie do łaciny, żywy język, który wciąż ewoluuje i jest w nim sporo zapożyczeń poza tym słownictwo codzienne, potoczne, zawsze różni się od oficjalnego, uczonego w szkole języka

Gość gość
a widzisz kretynizm w zachowaniu buca w najnowszej furze i madrosc w spojrzeniu biedaka czy szaraka? widzisz to? czy jestes kolejnym kandydatem na szybki sukces i rownie szybki upadek?

Ja znam bardzo infantylnych ludzi i, o dziwo, nie używają wymienionych przez autorkę zwrotów. Są po prostu naiwni, obrażalscy i jacyś tacy prości pomimo wysokiej pozycji społecznej. Dawniej też były takie różne powiedzonka i zapożyczenia i to wielu języków.

bo język to twór żywy i bardzo dobrze, gdyby nie był, dalej mówilibyśmy: azaliż, waćpanna itp.

Gość gość
spojrz chociazby na pilkarzy, aktorow, piosenkarzy sport/granie to ich cale zycie ilu z nich po skonczeniu karery oplacanej wszystkimi mozliwymi wyrzeczeniami jak rowniez czesto ogromna kasa jest w stanie zapomniec o tym jak bylo fajnie i zajsc do poziomu szaraka bez bolu d**y?

Gość gość
handluj z tym? co za idiota to wymyslil?? na szczescie w moim otoczeniu nie mam takich "krejzolek", ktore by mi mowily "czesc pipko" a w miedzyczasie wrzucaly "slitfocie bejbika" na "fejsika"

krejzolka i słitfocia to określenia, które już dawno wyszły z mody teraz na czasie są selfie, czyli po naszemu samo/j/e/b/ki

Gość gość
jak mlodzi ludzie gnusnieja to przesada,ale popadajac w skrajonosci chyba tez przesada.ostatnio wyczytalaam gdzies,cytuje:chce sobie zafarbowac wloski na ciemniejszy kolorek,jednak boje sie czy mojej fasoluni to nie zaszkodzi. heh,rozumiem jedno slowo zdrobnic,ale cale zdanie?komu i czemu ma to sluzyc?czy brzmi to lepiej,cz przyjemniej sie to czyta?co ma na celu owa pani,zdrabniajac co drugie slowo?

Gość gość
zdecydowanie wolę kiedy do języka wchodzą zapożyczenia typu fejs, fejsik czy handluj z tym niż słuchać o kolorkach włosków i fasoluniach gdzie już samo określenie fasolka jest idiotyczne a co dopiero szereg zdrobnień, to nie nic wspólnego z ewolucją poza zniżaniem się do poziomu bliskiemu zeru, nawet nie dziecka bo dzieci są rozumniejsze i obrazą dla nich byłoby porównanie z dzieckiem takiej laluni co normalnie się wysłowić nie potrafi tylko używa bliżej nieokreślonych zdrobnień w jeszcze mniej określonym celu

Gość gość
najlepszym dowodem na to,ze ludzie staja sie coraz bardziej infantylni i nawet tego nie widza jest to,ze na autorke tematu nakrzyczalo tutaj kilka osob.

Gość gość
A ja Cię autorko doskonale rozumiem i również drażni mnie nadużywanie zdrobniałego słownictwa. Co innego, jeśli się czasami zdrobni, a co innego jeśli się tak mówi cały czas i przy każdej niema okazji. Są osoby, które po prostu nie potrafią rozmawiać inaczej niż używając mowy potocznej. I są stuknięte mamuśki, które "dio śfoich śłodkich dzisiuśkóf potlafią tylko śłodziutko sieplenić". Jak słyszę te drugie to robi mi się niedobrze.

Gość gość
bardzo polecam zobaczenie filmu Idiokracja, szczególnie przez tych zwolenników zdrabniania, wprowadzania nowomowy itp.. świetny film, zaklasyfikowany jako komedia a moim zdaniem powinien dostać miano dokumentu