Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość glucha12345665

zatkane ucho, moze ktos tak mial?

Polecane posty

Gość glucha12345665

Tydzien temu bedac ze znajomymi na piwku zatkalo mi sie ucho. Czasem tak mialam wiec sie nie przejelam, ale ono w ogole nie chce się odetkać. Próbowałam juz wszystkiego: wlewalam goraca wode, zużyłam juz 3 buteleczki kropel do uszu roznych marek (kilka razy dziennie siedzac z kroplami w uchu i przechylona glowa nawet po pol godziny), grzebalam patyczkami, zatykalam nos i wydmuchiwalam powietrze mocno, tworzac jakby cisnienie. No po prostu wszystko. Zawsze jak mi sie zatykalo ucho to kiedy przelykalam sline,ziewalam itd to slyszalam takie jakby 'pstrykanie' w uchu,a teraz nic takiego nie ma. Ciagle jest zatkane tak samo. Ostatnio dostalam swietna prace w ktorej musze duzo rozmawiac,a przez to ucho ciagle sie stresuje i mi to strasznie przeszkadza. Ostatnio bylam na izbie przyjec zeby mi odetkal lekarz,ale byla dluuga kolejka i wyszlam po 2ch godzinach czekania bo musialam wyspac sie,zeby isc do pracy rano. Nie moge opuscic ani jednego dnia bo nie chce stracic tego stanowiska. Dzisiaj o 3,za 2 godziny, planuje pojechac na izbe przyjec i od razu stamtad do pracy na 9. Ale bede nieprzytomna caly dzien,dlatego pytam Was czy to moze byc cos co naprawde wymaga tego lekarza. Moze ktos mial podobnie jak ja? Do prywatnego nie pojde bo mnie nie stac,a w przychodni sa dluugie terminy oczekiwania. Jeszcze wspomne ze wczoraj zauwazylam zaschnieta pomaranczowa plame na poduszce. W sumie nie jestem pewna czy to jakis wyciek z ucha,czy moze cos przypadkowo mi sie kiedys wylalo. No i ogolnie to nie boli, tylko irytuje i przeszkadza we wszystkim. Zadnych chorob nie mam i alergii. Tylko astme ostatnio mi wykryli,ale to chyba nie ma nic wspolnego. Bede wdzieczna za kazda wskazowke, z gory dziekuje :(

Gość adam adamek adamus adamuletek
masz jakies pytania,no masz jakies pytania,no pytam masz jakies pytania czy nie k****,jak masz to pisz na maila,pytaj tylko autora,bo tu k***a nikt ci nie powie,pytaj autora,pytaj mnie, slyszysz k****,pytaj

Gość gość
bnie pchaj patyczkow! ja tak mialam jak mialam zapalenie ucha i pchalam patyczki izrobil sie czop. lekarka przeplukala ucho, wsadzila jakis wacik i dala antybiotyki. "odetkalo sie" po 2 godzinach

Gość gość
Nie wiem czy na izbie przyjęć Ci to zrobią... U mnie by nie zrobili. Idź do rodzinnego, da Ci skierowanie do laryngologa, a laryngolog wyczyści Ci uszy. Spróbuj może sama je wyczyścić, w aptekach sa płyny do przeczyszczania uszu.

Gość glucha2345654
zuzylam przez tydzien 3 buteleczki takiego plynu i nic;/ zapalenia nie mam chyba bo by bolalo. ehh, okropienstwo;/

Gość gość
Czy używając takich płynów, coś z ucha wylatywało? Czopy woskowiny? Bo jeśli nie, to znaczy że ucho nie zostało wyczyszczone. Idź do laryngologa, niech profesjonalnie przeczyści Ci uszy.

Gość gość
nie,chyba nic nie wylatywalo. w takim razie chyba pojade na ta izbe przyjec. Najwyzej poczekam w kolejce kilka godzin. Moim zdaniem to glupota, ze internista nie odtyka uszu. To jest przeciez nic skomplikowanego. Zeby odetkac ucho mam zajmowac miejsce na izbie przyjec gdzie naprawde sa potrzebujacy ludzie,albo czekac miesiacami na najblizszy termin u laryngologa? Teraz juz wiem czemu ludzie tak krytykuja polska sluzbe zdrowia... :/

Gość gość
najpierw wypróbuj sposób z wodą utlenioną leżąc na boku wlewasz wodę utlenioną do ucha, nie przestrasz się, bo głośno musuje leżysz z 10 minut i przyłkadasz wacik albo chusteczkę do ucha, przechylasz głowę i wylewasz wodę z ucha jezeli za pierwszym razem nie pomoże, to powtórz kilka razy do skutku

Gość glucha2345654
dziekuje:) za chwile sprobuje. Napisze czy pomoglo.

Gość gość
pomogło?

Gość glucha2345654
Nie pomoglo. Poszlam do internisty, dostalam skierowanie do laryngologa w przychodni, z dopiskiem prosby o natychmiastowa konsultacje (dzieki czemu nie musialam czekac do sierpnia na wolny termin). Od laryngologa skierowanie do szpitala na izbe przyjec do neurologa i laryngologa. Na SORze po 7 godzinach czekania zbadal mnie laryngolog ktory powiedzial,ze wszystko jest w pozadku i zebym poszla teraz do neurologa. Po 2ch kolejnych godzinach (4 w nocy ;/ ) zbadal mnie neurolog ktory zdiagnozowal,ze mam uszkodzone kilka polaczen nerwowych(czy cos takiego), zapisal mi leki i dostalam zastrzyk jakis do trabki sluchowej. Trzy dni pozniej powinnam ponoc zauwazyc roznice, a jesli nie to isc do audiologa, ale minal tydzien a jest tak samo. Ale przyzwyczailam sie troche wiec juz mniej mi to przeszkadza. Najwyrazniej utracilam jakis procent sluchu w jednym uchu... :( Musze isc do audiologa zbadac sluch.. koszmar... Wiecie moze,czy znajde gdzies darmowego audiologa (NFZ)? A jesli nie to ile mniej wiecej kosztuj***adanie?

Gość loczka

ja byłam u lekarza, bo miałam kilka dni zatkane ucho po kąpieli w jeziorze. zwykle to po kilku godzinach przecież mija, a u mnie nie dość, że ucho było przytkane, to jeszcze swędziało i trochę bolało. lekarz powiedział, że to przez infekcję. ale używałam lix i mi przesżło.

Gość Marcela

siostra kiedyś zwlekała z wizytą u dobrego lekarza, poszła tylko do pierwszego lepszego internisty z nfz i w uchu rozwinęły się powikłania. Od ponad roku ma teraz regularnie odwiedzac laryngologa, oczywiscie prywatnie wiec musiała w pakiecie to ogarnąć bo tak byłby za duzy koszt. morał jest taki że na własną rękę to leczenie do niczego nie prowadzi

Gość lilouss

Widzałam ze te krople lix mozna od 6 miesiąca stoowąc, synek ma 8 miesięcy,  od niedawna chodzi na basen dla maluchów i widze ze coś nie tak z tym uszkiem, drapie, marudzi, chyba mu coś tam zalega, ja wygląda stosowanie u tak małych dzieci? szybko działa?

Gość Maria

Mysle, ze jak najbardziej możesz je zastosować u takiego malucha, miałam bardzo podobna sytuacje, poszłam z 10 miesięcznym maluchem na basen i tez dostała mu się woda do uszka, podaliśmy kropelki i zadziałało, uszko już nie boli

Gość loko

z tego, co ja się orientuję, to kropli lix można używać u dzieci już od szóstego miesiąca życia. moja córeczka ma roczek i używam tych kropli do czyszczenia jej uszek, co sprawdza się bardzo dobrze, bo mała nie cierpi, kiedy próbuję to robić patyczkiem.

Gość lopka

U mnie też cała rodzina używa kropli LIX zamiast patyczków do czyszczenia uszu. Dzieci na początku były nieufne, ale spodobało im się to uczucie, a mi bardzo się podoba, że mają czyste uszy bez zbitej woskowiny w środku.

Gość Gampa

Mi krople LIX tez pomogły na zapalenie ucha. Najbardziej cieszę się, że złagodziły ból, który temu zapaleniu towarzyszył. No i to dobry pomysł, żeby teraz używać kropli do czyszczenia uszu.

Gość Vertka

U dorosłych lix też jest skuteczny?

Gość bnmn

a czemu miał by nie być skuteczny?  😉 facet sie dorobił ucha pływaka tak zwanego i bez tych kropli to by było ciezko, jak czasami go boli ucho to po paru zastosoaniach przechodzi. to już od dluższego czasu podstawa mojej apteczki

Gość liski9

true story! u dorosłych i u dzieci. ja na szczęście uniknąłem ucha pływaka, ale to właśnie dlatego, że jak tylko poczułem, że mam wodę w uchu, to zacząłem stosować lix i krople ładnie mi to ucho wyczyściły.

Gość stonowski

Nawet nie wiedziałem, że są takie krople jak lix. Dowiedziałem się po ostatniej wizycie na basenie. Chyba została mi woda, wyszedłem na dwór, przewiało mnie i się zaczęło. Używałem kropli i rzeczywiście łagodzą ból, a przede wszystkim sprawiły, że pozbyłem się wody z ucha.

Gość Buhaha81
Przed chwilą, Gość stonowski napisał:

Nawet nie wiedziałem, że są takie krople jak lix. Dowiedziałem się po ostatniej wizycie na basenie. Chyba została mi woda, wyszedłem na dwór, przewiało mnie i się zaczęło. Używałem kropli i rzeczywiście łagodzą ból, a przede wszystkim sprawiły, że pozbyłem się wody z ucha.

Ale ja nigdzie nie jade...