Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co to jest witamina S ?

Polecane posty

Gość gość

Lekarz mi powiedział że mam niedobór tej witaminy i zaproponował niezwłoczne jej uzupełnienie. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
SEX SEX SEX SEKS !!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
testosteron

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Witamina S nie istnieje

Nie ma takiego czegoś jak witamina S. Sprawdźcie to na Wikipedii. Lekarz pewnie się pomylił albo kłamiecie, bo takie coś jak witamina S nie istnieje i nigdy nie istniało. Najdalej alfabetycznie oznakowana witamina to K, czyli 11 litera alfabetu, a S to 18.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość witaminy

Witamina L1 (kwas antranilowy) – właściwości, działanie i występowanie witaminy L1

Witamina L1 to inaczej kwas antranilowy – związek organiczny o chemicznej formule C7H7NO2. Wpływ witaminy L1 na organizm ludzki nie jest jeszcze do końca zbadany, a mimo to w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy już odpowiednie pigułki. Czy i kto powinien pomyśleć o suplementacji witaminą L1?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wi p

Witamina P obejmuje grupę organicznych związków chemicznych zwanych bioflawonoidami. Związki te są zaliczane do witamin, choć jest to kwestia dyskusyjna. Poznano już ponad 7000 rodzajów bioflawonoidów, a do najbardziej rozpoznawalnych z nich zaliczamy rutynę, hesperydynę, kwercetynę, kemferol i eriodykcjol.

Witaminę P poznaliśmy w 1936, za sprawą naukowca węgierskiego i odkrywcy witaminy C, Alberta Szent-Gyorgyi. Początkowo, bioflawonoidy, które otrzymano z soku z cytryny oraz z czerwonej papryki, uważane były za witaminę, stąd nazwa zbiorowa dla tych substancji to witamina P. Nazwa pochodzi od ang. permeability, czyli przepuszczalność. Dopiero po latach stwierdzono, że tzw. witamina P jest tak naprawdę zbiorem flawonoidów.

Bioflawonoidy są „towarzyszem broni” witaminy C. Mają działanie przeciwobrzękowe i antyoksydacyjne. Poza tym zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych. Witamina P razem z witaminą C odpowiadają za stan tkanki łącznej w organizmie i zapobiegają krwawieniom oraz wybroczynom. Niedobory witaminy P objawiają się nadmierną kruchością naczyń krwionośnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość witamina T

WITAMINA T

Na dzień dzisiejszy nie ustalono dokładnej struktury chemicznej witaminy T a określanie jej jako niezbędnej do funkcjonowania organizmu jest kontrowersyjne. Podawana jest celem zwiększenie krzepliwości krwi oraz pobudzenia procesów krwiotwórczych. Występuje w ziarnach sezamu i żółtkach jaj. Nie stwierdzono toksyczności tej witaminy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość witamina U

Czym jest witamina U?

Potoczne określenie witaminy U odnosi się do związku nazywanego sulfonianem metioniny. Substancja ta została po raz pierwszy wyizolowana

w roku 1966 z liści surowej kapusty, którą po dziś dzień określa się jako główne źródło tej witaminy. Niemniej jednak, warto wiedzieć, że oprócz tego warzywa, pochodna metioniny jest także obecna w brokułach, jarmużu, kalafiorach, kalarepie oraz słodzie jęczmiennym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×