Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko ma sześć miesięcy czy mogę podac mu truskawkę i na jakiej wodzie gotowac

Polecane posty

Gość gość

zupki? zaczne chyba od samej marchewki

Gość lila tekila
truskawki omin narazie. moja ma 6 miesiecy i robie jej zupy papki z marchwi, cukini,kalafiora, je ziemniaki i wolowine,albo indyk, kurczak.,jogurty dla niemowlat.banany, jablka,wszystko oczywiscie w formie papki, kaszki. itp

Gość gość
dzieki, a czy możesz napisac jak ugotowac marchewkę tzn na jakiejs specjalnej wodzie? mieszkam w bloku, a wiadomo jaka tam woda. jak długo gotowac marchewke by nie utracila skladnikow odzywczych i czy wystarczy, ze przecisne przez sito i tak podam bez potraktowania blenderem? w ogóle to nie wiem czy taka marchew ze sklepu typu np centrum nadaje sie dla niemowlaka?

Gość gość
Może rób warzywa na parze a później je miksuj w przegotowanej wodzie, straca mniej witamin

Gość gość
ja również mieszkam w bloku, truskawka jest zalecana po roku (pomimo, że w schematach jest wcześniej pediatra powiedziała, że lepiej podać po roku). Mój syn na parze gotowanego jeść nie chciał. Gotowałam do miękkości, na wodzie z kranu :)

Gość gość
Ja gotowalam na wodzie butelkowanej . Ale szybko przeszlismy na sloiki. Ze względu na to ze sa lepiej przebadane. Marchewka z bazarku nie wiadomo gdzie rosla i czym byla nawozona. Alergolog mi powiedzial ze na pocztek lepiej dawac sloiki. Ale u nas od poczatky byly atrakcje z alergia. Truskawki daruj sobie w tym sezonie. Sa silnym alergenem i trochę na nie za wcześnie dla 6 miesiecznego dziecka.

Gość gość
dzieki za cenne wsazówki. a jesli ja jem truskawki to mogą zaszkodzic dziecku? wydaje mi sie, ze mam uczulenie na nie, bo wyskakuja mi pryszczyki. jestem zdziwiona, bo nie zauwazylam tego nigdy wczesniej :/

Gość gość
Jesli jesz i dziecku nic nie było do tej pory to spokojnie możesz zjeść, a dziecku mozesz dać soczku łyzeczke od herbaty ugnieć ze 3 truskawki z cukrem i daj jej samego soku:) dla spróbowania nic jej nie bedzie.

Gość lila tekila
gotuje na rosole ale bez soli ( potem dla siebie doprawiam) albo na parze. wode mam z filtra, moze przegotuje zwykla i bedzie git. niestety zepsulam dziecko i nie chce mi jesc za bardzo sloiczkow. wiec np dzisiaj zrobilam cukinie, marchew z ziemniakiem, jutro wezme sloiczek z miesem i troszke zmieszam wszystkiego bo moja nie lubi jak jest calkiem puree.zazwyczaj rano daje kaszke,potem jogurt na spacerze albo jakis owoc, w domu mieso z ziemniakami albo jakas papka warzywna. potem rozdrobniony banan bo ze sloiczka nie chce,mozesz jablko upiec albo amieszac surowe z marchewka i gruszka.podobno nie wolno samego jablka dawac bo moga byc wzdecia,ale nie wiem .potem kaszka ,mleko.nie mam rodziny tutaj wiec co wyczytam w necie to probuje.daje jej gotowe owoce w sloczkach jak maja 3 skladniki czy cztery ale ona nie bardzo to je wiec zawsze musze to z czyms zmieszac zeby byly grudki.moja slodkie ziemniaki moglaby jesc caly czas.nie probowalam ryby, ani krolika czy cieleciny bo tutaj nie ma takich dan w sloczkach a i chyba jeszcze jest czas bo i tak duzo wcina jak na 6 miesiecy.pozdrawiam

Gość lila tekila
zapomnialam..w miedzy czasie daje jej herbate albo mleko ale najwiecej mleka to w nocy pije. cyckiem juz nie karmie.