Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy moja córka za mało waży

Polecane posty

Gość gość

ostatni raz na ważona u lekarza była podczas szczepienia czyli w połowie lutego i wżyła 6,400. ( na następne szczepienie mamy się zgłosić gdy będzie miała rok ) Teraz córka ma niecałe 10 miesięcy i dzisiaj ważyłam ją u koleżanki ( bo ja nie mam takiej dokładnej wagi ) i wazyła 7300. Wydaje mi sie że malutko chociaż nie wygląda na jakąś chudą. Jest drobna zapewne po mnie, ma troszke fałdek na udach, apetyt dopisuje, jest pogodna, bardzo dużo raczkuje, zaczyna chodzić, nie choruje....nie wiem czy się martwić tą wagą?

Gość gość
Mój synek jakoś podobne w tym wieku ważył...najważniejsze czy sukcesywnie przybywa i czy przypadkiem nie ubywa...fakt że to jest mało, trochę mnie martwiło, bo tez dobrze jadł, ale taż tak jak twoja dużo się ruszał, poza tym by oboje z mężem raczej z tych drobnych...morfologia wyszła ok, zrobiliśmy mu też sporą diagnostykę alergii itp, bo miał ze 2 miesiące problem z kupami, dobra pediatra gastrolog nie powiedziała, że za mało waży, tzn. w sensie żeby już panikować, poleciła dodawać olej rzepakowy do zupe, kasz, żeby trochę go podtuczyć, ale to już jak uważam :)

Gość gość
zapomniałam dodać, że raczej rzadkiej alergii pokarmowej nie ma, raczej taki typ :). trochę mnie to martwiło, bo od tak do 8, 9 miesiąca był na 50, 75 centylu, a później raptem spadek do 3 centyla.

Gość gość
Siatka centylowa pokazuje iż Twoje dziecko waży za mało.

Gość gość
Moja ma 9 miesięcy waży 9550 i ta waga mnie martwi a ile córka ważyła jak się urodziła ?

Gość TaWredna
Moja córka ma 20 miesięcy i wazy 11,5 kilo. W wieku 10 miesięcy ważyła 7,5 kg. Pediatra nie mialy nigdy zastrzezen, bo wyniki badan miala wręcz książkowe. Jeśli Twoja córka nie spada z wagi, a pediatra sue nie niepokoi to nie patrz na siatki centylowe, bo córka może być drobnej budowy po prostu.

Gość gość
wazyła 3430 ale później schudła do 3200 bo moje mleko było mało wartościowe i nie przybierała na nim w ogóle na wadze mimo, że na piersi wisiała cały dzień. Dlatego od 3 tyg jest na mm i z kupkam, apetytemi itp nie ma żadnego problemu

Gość gość
Ja na Twoim miejscu poszła bym do lekarza niestety ale przez 5 miesięcy Twoje dziecko przytyło ledwo kilogram i to niecały i jest to moja droga powód do dużego zmartwienia . Musisz zrobić koniecznie badania krwi bo to podstawa !!!

Gość gość
Moje córki w okolicy 10 miesiąca ważyły po około 7600, na dwa lata 10 kg :P Teraz to są pogodne i zdrowe kilkulatki, choć drobne ;)

Gość gość
kazdy przypadek jest indywidualny, zalezy jak wyglada ile ma wzrostu. siatki to nie wszystko. moj w siatce wagowo jest na 50 centylu. i co z tego jak jest za chudy.

Gość gość
Autorko byłaś u lekarza??

Gość gość
dzwoniłam do przychodni ale pediatra corki jest na urlopie. Jest tylko 1 pediatra i się babka pytała czy dziecko jest chore powiedziałam, że nie tylko wydaje mi się że za mało waży. Więc mam czekać do środy aż jej pediatra wróci skoro nie jest chora....ale dzis była u mnie koleżanka i też mówiła, że nie widać aby za mało ważyłą bo ma "fałdki" na nogach i przy dłoniach i, że po prostu jest drobna bo po kim ma być wielka? ja mam 156 cm i zawsze byłam najmniejsza. Co prawda mąż ma 185 cm ale tez za gruby nie jest :D poczekam, zważę znowu za tydzien i jeżeli nic nie rpzytyła to na pewno wybiorę się do lekarza...

Gość gość
i co autorko?

Gość gość
boze 10 miesiecy i ma 7 kilo moj ma prawie 4 miesiace a juz wazy ponad 6 kilo hellllo

Gość gość
Moja córka mając roczek ważyła 7,5 kg, i była po ciężkiej chorobie.Ale nie wypadała jeszcze z centyli chociaż była już na pograniczu niedowagi. Dzisiaj ma 2,5 roczku i waży 13kg.

Gość mama dwa mama
moja córka za chwilę kończy rok, waży 8 kg, jak miała 10 miesięcy, to waga pokazywała 7400, ostatnio wreszcie ruszyła z wagą, bo długo stała w miejscu; jest na piersi, ale ma też 3 stałe pokarmy w ciągu dnia

Gość gość
to ja autorka. Wczoraj ważyłam córkę i ważyła 7600 tak więc ruszyła z wagą i na razie nie pójdę do lekarza bo wydaje mi sie, że jest wszystko ok. Może ten zastój wagi wynikał z ząbkowania bo w ciągu 3 ostatnich tyg wyszły jej 4 ząbki.

Gość gość
a ile ma wzrostu?

Gość gość
Moja miała rok i 9.5 kg .

Gość gość
Ty tam od tego chłopca który ma 4 miesiące i waży 6 kg. Nie wiem czy wiesz ale siatka centylowa chłopców i dziewczynek sie różni więc nie ma co porównywać. Zresztą każde dziecko jest inne. Moja córka zawsze była drobniutka. W swojej grupie w przedszkolu jest najmniejsza - ja tez zawsze byłam najmniejsza więc nie ma co panikować

Jeśli Twoje dziecko jest za niskie, nie przybiera na wadze, a do tego ma problemy ze strony układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, zaparcia, biegunki albo wymioty, to sprawdź czy nie ma nietolerancji glutenu. Na szczęście wystarczy jedno proste badanie, aby Twoje Szczęście dogoniło rówieśników usmiech.gif bdaniaprenatalne.pl/dlaczego-niektore-dzieci-wolno-rosna/