Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

folti

ANEMIA CZY MOGĘ PRZYTYĆ???!!!! POMOCY!!!!

Polecane posty

Wiem, że posty o anemii już istnieją, ale sądzę, że mam zupełnie inny problem niż opisywały to inne internautki. Mam 18 lat i od ponad roku co pewien czas dopada mnie anemia, przyzwyczaiłam się już do tej choroby lecz próbuję jeść jak najwięcej witamin, aby ograniczyć niedobór żelaza. Od pewnego czasu próbuję zrzucić zbędne kilogramy, jestem osobą szczupłą, ale przez święta i alkohol przytyłam dlatego postanowiłam się odchudzać stosując zdrową dietę i ćwiczenia. Dowiedziałam się na forach, że przepisane przez lekarza antybiotyki na anemię mogą spowodować przyrost wagi którą tak bardzo pragnę obniżyć i nie, nie jestem anorektyczką ani dziewczyną patykiem, naprawdę nadmiar tłuszczu jest zauważalny. Najgorsze jest to, że mieszkam jeszcze z nadopiekuńczymi rodzicami i wiem, że nie dadzą mi spokoju jak nie zażyję leku lub nie zjem dodatkowej porcji posiłku, którego przez dietę jeść nie powinnam. Czy rzeczywiście mogę przytyć? Co zrobić? POMOCY

Gość Anka123845
Moim zdaniem antybiotyki nie spowodują przyrostu wagi, a na pewno jak zdrowo jesz i nie podjadasz, a pamiętaj, że przez anemię długo na ćwiczeniach nie pociągniesz, będziesz bardzo zmęczona i w najgorszym wypadku odwodniona również.

Gość gość
Jesteś młoda i skoro szczupła - to i metabolizm sobie poradzi, ale jeżeli nie chcesz brać antybiotyków, to spróbuj przez wakacje jeść jak najwięcej posiłków z żelazem i zobacz po 2 miesiącach czy jej poziom się unormował. Pozdrawiam

Gość gość
wszystko zależy od tego, jak naprawdę twój organizm radzi sobie z anemią, wiadomą rzeczą jest to, że anemia jest chorobą, więc każda choroba tak naprawdę coś w naszym organizmie niszczy i każdy lek inaczej działa na organizm, nawet tabletki osłonne mogą prowadzić do tycia, a nieleczona, ostra anemia prowadzi czasem do białaczki, wiesz o tym?

Gość folien
chodzi o to, że jestem zmuszana do jedzenia nawet gdy nie mam na to ochoty, nigdy nie robiłam głodówek - więc jak jestem głodna to po prostu jem... chce anemię wyleczyć naturalnie, nie zmuszając się do jedzenia 8 posiłków dziennie, tylko 3-ech a odpowiednich do diety anemii i bez potrzeby brania antybiotyków, ponad to zaczynają się wakacje i wiadomo, że puszkę piwa lub lampkę wina napije się do obiadu i na imprezie - a tak przy antybiotykach będę musiała się ograniczać.