Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirek30

W jaki sposób płukać zatoki solą fizjologiczną?

Polecane posty

Gość mirek30

Byłem rano u lekarza - jestem przeziębiony i mam zapalenie zatok. Wiem jak brać wszystkie leki, ale mam jeden problem - mam płukać zatoki solą fizjologiczną tylko jak? Sól mam w takich plastikowych buteleczkach jednorazowych. Mam to wlać, czy wstrzyknąć do nosa np. taką gruszką dla dziecka. Leżeć i ułożyć głowę w jakiejś specjalnej pozie, czy wypłukać nie wiem może nad umywalką? Może to głupie pytanie, ale mam 30 lat i pierwszy raz taki problem. :)

Gość gość
najlepszy do płukania zatok jest specjalny czajniczek lub Sinus Rinse (poszukaj w internecie)

Witaj mirek30 2014.06.13 , Płucz zatoki w łazience przy zlewie. Otwórz buteleczkę, nalej połowę zawartości na otwartą dłoń i wciągnij jedną dziurką nosa, wyprostuj się na parę sekund i odchyl lekko głowę. Wydmuchaj zawartość nosa do zlewu. To samo zrób dla drugiej dziurki. Czynność powtarzaj przy katarze 5-6 razy dziennie. Pozdrawiam, Łukasz Narożny

Gość gość
eksperci_dcl dziś A dlaczego nie Łukasz Wziewny???

Gość gość
dobrze jakbyś miał inchalator z takim pojemniczkiem do zatok, dodrze płuka nos i zatoki a wydzielinę odsysa do zbiorniczka, jak nie masz takiej możliwości to wlewaj powoli tą sól tak jak krople do nosa, ta sól jest słaba, powinien lekarz 3% -tową przepisać, ibuprom do zatok w sprayu ma 3%, łatwy w użyciu