Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czemu jecie mieso w piatek

Polecane posty

Gość gość

a wszystkie tu po ślubie kościelnym?

Gość gość
Żebyś miała zagadkę tępa głowo

Gość gość
mów za siebie. Ja nie jem.

Gość gość
Jem mięso w piątek, a wiesz dlaczego? Bo raz, ze jestem ateistką, a dwa z jakiej paki ktoś ma mi tego zakazac.

Gość Jaaaaa69
U mnie naprawdę w wyjątkowej sytuacji jemy mięso w pt Zwykle w pt jest ryba lub naleśnik ,pierogi etc . Po pierwsze - ze względów religijnych po 2 zdrowotnych po 3 Tak zostałam wychowana , nawet mój mąż na początku jadł mieso a ostatnio mu mówie że jest kurczak z czwartku i może zjeść w pracy a on mówi Nie no co ty piątek jest kupie sobie śledzika ;))

Gość gość
bo jem. u mnie nie było takiego zwyczaju bo jadło się co było. nie raz w inne dni wypadał nam "post". nie jestem fanatyczką religijną. owszem wierzę, ale wierzę też w różne inne rzeczy, które wyklucza kk. wiara i kościół nie muszą iść ze sobą w parze.

Gość ale badziew
Myślę, że dlatego, że piątkowe niejedzenie mięsa jest tak bez sensu, że nawet kościół sam odpuszcza, mimo że to jego wymysł.

Gość gość
Ja jem często w piątek mięso, a rybę w niedziele zamiast schabowego i rosolaka.

Gość gość
z oszczednosci skarbie kupuje przelezale na czwartkowych promocjach wiec nie wytrzyma w lodowce za dlugo 🖐️

Gość SOWA81
Jeszcze rozumiem ludzi którzy w pt jedzą mięso ale , przychodzi np sroda popielcowa albo wielki piątek a ludzie w KFC w kolejkach stoją. Ja pracowałam jako niania u takiej jednej rodzinki co w kosciele kazdego dnia pamiętam wielki Piątek a tam kiełbasa na gorąco i jeszcze sie pytaja czy chce ;) Nie zwracam uwagi innym co gdzie i kiedy jedza to ich sprawa , to ze ja nie jem to nie znaczy że inni tez tak muszą.Każdy ma swoje sumienie ;) Ja lubię piatek z jednego względu nie zastanawiam sie co zrobić na obiad;)

Gość gość
Ale co Cię to obchodzi? Ja jem mięso w Twoje wielkie piątki czy popielce, bo mam je głęboko w tyle jak cały kościoł katolicki

Gość gość
takie glupie pytanie to tylko na polskim Forum mozna przeczytac. jak sie sie ciesze, ze juz w pl nie mieszkam. w cywilizowanym kraju padaja raczej pytania dlaczego jada sie tanie mieso? juz zdrowiej byloby byc wegetarianinem.

Gość SOWA81
Ty masz w dupie kosciół i ok miej sobie .Ale mam na myśli rodziny które każdego dnia w kościele w pierwszej ławce etc , a w typowe dni kiedy nalezy sobie odpuścić mają to w dupie.A to różnica ,mam w bliskiej rodzinie osoby które maja gdzieś kosciół i na wigilijną kolację mają schaboszczaki i ogólnie wpuscic ich do koscioła a zachowują się jak bydło a mają swoje lata . Każdy jest inaczej wychowany albo nawet nie wychowany ,trudno wasze sumienie wasza sprawa ja nie mogę ingerować w cudze życie i dyktowac co mają jesć ja nikomu nie zabronie Olewania pewnych zasad tak samo nie pozwole na to żeby ktoś wyśmiewał moje poglądy . Szanuje ludzi z innych wyznan nie przekonuje ich do naszej wiary i szanuje tych którzy mi nie wciskają tego dlaczego oni są lepsi ! Mam znajome ateistki , a nawet ciotkę Adwentystke dnia 7. Ta ciotka wiecznie wciska swoje poglądy i wysmiewa nasze -za to jej nie lubie .

Nie orientuję się w tych tematach, ale kiedyś obiło mi się o uszy, że piątkowy zakaz spożywania mięsa został zniesiony. Ręki sobie uciąć nie dam czy na pewno tak jest! Ja jem mięso w piątek, bo nie jestem katoliczką.

Gość SOWA81
Tak został zniesiony obowiązuje w srode popielcową ,wielki piątek i wigilię (tego pewna nie jestem) U mnie jednak ten zwyczaj został mówię każdy żyje jak chce ,u nas nawet 11 letnia siostra w piątek je kanapiki z serem żółtym nie chce wędliny -nikt jej tego nie wmawia po prostu tak jest u mnie w domu. Dlatego co do tych piątków nie jestem taka rygorystyczna ale jednak w piątki w w wielkim poscie lub środa popielcowa to jednak już coś innego i wtedy to sie pilnujemy i dziwie sie tym co uwazają sie za katolików biegają do koscioła a nie potrafia sobie odpuscić miesa 2 razy w roku !

Gość gość
a gdzie w pismie sw jest napisane, ze w piatek nie mozna jesc miesa? nie widzialam nigdzie. A "posty nakazane zachowywac" to przykazanie koscielne wymyslone przez czlowieka.

Gość gość
kafeterianki jedza mieso mielone co piatek a pisza,ze jadaja pstraga

Gość SOWA81
A gdzie jest napisane że należy ubierać choinkę , mieć 12 potraw , dawać prezenty ?chodzić ze swięconką do kościoła ? Zwykle czekacie na świeto zeby nie isć do pracy bo to święto i odpalacie kosiarkę do trawy z samego rana ,co niedzielę wpadacie na działkę żeby spawać malować . Jak ma być długi weekend to nawet śwaidek jehowy kłoci się ze wolne musi być ;)Jak prawcowałam w Niemczech to 15 sierpnia świadek jehowy walczył z szefem o wolne ;) Chyba nie ma sensu ten temat bo i tak każdy zacznie wymyślać