Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Biegunka u 4,5 miesięczniaka, kiedy leczenie powinno zadziałać?

Polecane posty

Gość gość

Mój synek jest na piersi i od wtorku ma biegunkę. NIe była ona bardzo ostra (5-6 kupek na dobę) a synek nie był odwodniony, zatem do lekarza poszłam dopiero w czwartek. Pediatra stwierdziła nieżyt jelit. Synek bierze Dicoflor i Enterol dwa razy dziennie. Dziś jest piątek, czyli synek dostał cztery dawki, a ja nie widzę poprawy, nadal 5 kupek dziennie, do tego mają one dzisiaj dość kwaśny zapach. Stąd moje pytanie - kiedy Enterol z probiotykiem Dicoflor powinien zadziałać? Jak to było u Waszych dzieci?

Gość gość
Wasze dzieci nie miały biegunek? :(

Gość gość
enterol i dicoflor? przecież to są tak samo działające probiotyki...

Gość gość
nie dokońca to sAMO bo inne szczepy bakterii obydwa przydatne możesz dołączyć smectę orsalit by się nie odwodniło i jeśli faktycznie się martwisz jedz na dyżur zbadają czy jest dobrze takie dzieci szybko się odwadniają Mysza

Gość gość
Dzięki. W tej chwili synek śpi, nie wiem czy budzić żeby jechać na dyżur. Zobaczę czy obudzi się z pełna pieluchą i wtedy zdecyduję. Poza tym wydaje mi się, że jest dość dobrze nawodniony, martwi mnie, że te probiotyki nie działają - kiedy powinnam zaobserwować poprawę? A może źle je podaję? Bo rozpuszczam razem i Enterol i Dicoflor w jednej dawce (kilka łyżek wody lub mojego mleka).

Gość gość
I jak się czujecie? Przeszło wam? Polecam ciekawy artykuł na temat postępowania przy biegunce www.portal.abczdrowie.pl/postepowanie-podczas-biegunki-u-niemowlat-i-dzieci Ja moim dzieciakom zawsze podaję enterol, smectę i nawadniam orsalitem. Jeśli nie widzę poprawy, to do lekarza. Przy biegunce robię też obowiązkowo badania krwi i moczu (ogólne i posiew). Powodzenia:))

Gość gość
ja dawałam dziecku acidolac, orsalit, kisielek z jagód, karmiłam często piersią żeby się nie odwodnił i jakoś udawało nam się przetrwać, ale niestety czasami to trwało kilka dni

Gość gość
Dzis już lepiej, podałam jeszcze smectę i odstawiłam nabiał, jadłam i jem dużo kisielu. Nabiał, bo czytałam o skazie białkowej, która moze objawiać się nie tylko w postaci wysypki, ale właśnie rozwolnienia. Dzięki za rady. Pozdrawiam!

Gość gość
To na pewno jakaś alergia, na przykład mleko, ogólnie nabiał, truskawki, gluten, czekolada, czasami za duże ilości chleba w diecie matki mogą powodować biegunkę u dziecka. Znajdź przyczynę.

Gość gość
Najlepiej podawać probiotyki nawet do kilku tygodni po biegunce. Dobry jest acidolac baby.

Gość gość
5-6 kupek to biegunka?moja tak zawsze robi, kupa po prawie każdym karmieniu?