Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Lekarz odmówił mi zrobienia USG pod koniec ciąży, czy miał rację?

Polecane posty

Gość gość

Lekarz odmówił mi zrobienia USG pod koniec ciąży stwierdził że jest niepotrzebne.Ostatnie mialam 5 maja, bylam wtedy w 32 tygodniu.Jutro kończę 37,nie wiem ile mała waży,ile mierzy, jak jest ułożona, zlecił mi tylko ktg co tydzień i tyle. Jestem w szoku.Czy rzeczywiście w koncowce ciazy USG jest niepotrzebne, moze ja przesadzam :o Czuje ruchy itp ale np na wykazie dokumentow do szpitala jest notka ze trzeba zabrac wynik USG po 36 tyg. Jakas masakra.Chodzę prywatnie do Medicover, do tej pory mialam wszystkie USG, badania itp, ale teraz na koniec mnie rozczarował:(

Gość gość
KTG jest ważniejsze pod koniec ciąży niż USG- ja straciłam corke w 39tc tylko dlatego ze lekarka opierala sie na badaniu USG- mialam nadcisnienie i zamiast od razu skierować mnie na badanie KTG to oparła sie na usg ktore bylo w porzadku, nie wykryło zaburzen rytmu serca u dziecka- jak wieczorem zglosilam się do lekarza bo czulam się bardzo zle bylo już za pozno- wiec sluchaj lekarza bo wie co mówi

Gość gość
Ja ostatnie miałam robione w 32 t.c u ginekologa a kolejne w 37 tygodniu ciąży w szpitalu by ocenić czy dziecko się nie obróciło , jak długa jest szyjka itp. Tu gdzie mieszkam to normalne że robi się USG przed porodem ale na przykład moja koleżanka mieszkająca w At też miała ostatnie w 32 t.c i potem już w terminie porodu ktg . U nas na kasę wpliczone są 3 USG u ginekologa a potem szpital od 36t.c przejmuje opiekę nad ciężarną i sam wykonuje dodatkowe badania, w tym właśnie ostatnie kontrolne USG połączone z ktg. Wiesz co, wydaje mi się że powinnaś upomnieć się o kolejne USG tak w 37 t.c bo przeciez dziecko może się jeszcze obrócić do dnia porodu i wtedy będzie dziwacznie. Zapłać dla spokoju za dodatkowe USG .

Gość gość
przeciej jej zrobią USG przed porodem zeby ocenic jak jest polozone? nie bedzie rodzic w ciemno..ludzie co za zacofanie

Gość gość
Ja ostatnie USG miałam wykonywane w 38t.c a KTG swoją drogą w szpitalu. Wydaje mi się że KTG to jedno, bo ono mierzy tętno, częstotliwość ruchów a USG pokazuje dokładnie położenie a także czy łożysko jest nadal dobrze przytwierdzone do ściany macicy a tym samym czy dziecko ma dostarczaną odpowiednią ilośc tlenu.

Gość gość
w UK robia tylko 2 usg - jedno ok 12 tygodnia a drugie na 20 tydzien. I co z tego ze zobaczysz to dziecko jeszcze - jak byloby cos zle to juz by to wyszlo wczesniej. Wszystko bedzie ok nie martw sie - a jesli chodzi o ta wage z usg to nie zawsze sie sprawdza - kuzynce powiedzieli ze dziecko bedzie malutkie a w rezultacie pomylili sie o ponad kg....

Gość gość
No nie wiem czy zacofanie bo mnie nie zrobili ani mojej znajomej USG przed porodem w szpitalu. Ostatnie USG miałyśmy u ginekologa a do szpitala trafiłyśmy w terminie porodu i robili tylko ktg (ja miałam już rozwarcie) , jedynie położna obmacała macicę , potem przyrozwarciu wsadziła rękę by wyczuć że główka jest już na samym dole i tyle.

Gość gość
ułożenie dziecka można zbadać tez innymi metodami niz usg. sama mialam osatnie w 32 tyg ciazy. potem w terminie trafilam na patologie ciazy i tam robili,ale to bylo rutynowe dzialanie.

Ja tez mialam tylko 2 USG na 12 tydz i w 20 tygodniu. Tez mieszkam za granica. Zapytalam polozna o trzecie ale ona powiedziala ze wszystko jest ok i ni musze go robic. Ona zbadala polozenie dziecka a Ktg robilam osobno w szpitalu. I bylo ok

Gość gość
Idzie niedźwiedź i spotyka na drodze zajączka, całego okrwawionego. Miś pyta go: - Zajączku, co się stało? - Słonica użyła mnie jako podpaski! - Biedny. Chodź, odprowadzę cię do domu. I poszli razem. Po jakimś czasie spotykają orła, też całego we krwi. - Co się ci stało? - pytają jednocześnie. - Zabiję gnoja, który powiedział słonicy, że podpaski ze skrzydełkami są lepsze!