Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

szkarlatyna

Polecane posty

Gość gość

Mój syn przedwczoraj zaczął narzekać na ból gardła, dzisiaj gardło nie boli, czuje się dobrze ale język malinowy...to chyba szkarlatyna. Czy muszę lecieć dzisiaj po antybiotyk? czy czekać do poniedziałku? Jak się to leczy?

Gość gość
Tylko antybiotykiem szkarlatynę wywołuje zakażenie paciorkowcem . Powikłania bywają bardzo groźne . Poszła bym do lekarza ale nie jestem przekonana że to szkarlatyna bo przy tym dzieci wymiotują i mają badzo wysoką gorączkę

Gość gość
mój syn miał 3 tyg temu zaczęło się że miał dreszcze z zimna temp jednodniowa ok 38,5 st potem na drugi dzień język zmienił kolor i w gardle też pojawiła sie wysypka i na ciele też wysypka , wtedy poszłam do lekarza dostał antybiotyk ,nie wymiotował jadł normalnie gardło bolało tylko przy przełykaniu na brak apetytu nie narzekał temp już nie było po ok 3 dniach znikała powoli wysypka ale trzeb iść od razu bo jak szkarlatyna to trzeba podać antybiotyk nie czekać do poniedziałku i obawiaj się że czymś zarazisz dziecko jak pojedziesz na dyżur dziś ,bo wcale nie tak łatwo się czymś zarazić od innych .