Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

odpieluchowanie wasze rady .

Polecane posty

Gość gość

Postanowilam nauczyc syna sikania na nocnik ma 19 miesiecy. Zdjelam mu pieluche i powiedzialam ze teraz sikamy na nocnik. Synek rozumie do czego sluzy nocnik i jak pytam gdzie robimy siku to wlasnie na niego pokazuje. Ale nie woła jak chce siku czy kupe i informuje dopiero po fakcie ze zrobil. Trwa to dopiero od kilku dni. Wiem ze potrzeba cierpliwosci ale napiszcie jak to u was wygladalo i po jakim czasie dzieci zalapaly o co chodzi. Zaczynam sie juz zastanawiac czy nie za wzesnie na nocnik...

Gość gość
Ja też próbowałam w tym wieku jak i rok później i nic to nie dało. Córcia ma 3 latka i załapała kilka dni temu. W dwa dni. Pozdrawiam.

Gość gość
ja pierwszego dnia zmywałam podłoge chyba z 20 razy maly co chwila popisiwał haha ja oczywiscie nic tylko tłumaczyłam i z ścierą się nie rozstawałam za każdym razem jak zrobił tłumaczyłam i sadzałam go na chwile. pierwsze dni sadzałam go co pół godziny było ok praktycznie po 3 tygodniach robił na nocnik niestety w tym czasie znalazłam się w szpitalu(narodziny drugiego maleństwa) wystarczyły 4 dni i walka zaczeła się od nowa bo bratowa ktora zajmowała sie synkiem jak mnie nie bylo a maz był w pracy na odczepnego zakładała papmersa no i teraz całą prace zaczynam od nowa.

Gość gość
A czy taki 15 miesięczny maluch może nauczyć sie sikać na nocnik? Właśnie jesteśmy w trakcie nauki i mały biegnie siku na nocnik ( do łazienki) ale często po drodze już ma mokro. Siada na nocnik nawet jeśli już siknął. Może wystawić go do pokoju żeby miał bliżej??? Czy nie za wcześnie ta nauka?? Boje sie że mu sie znudzi to bieganie?? Miałam tak ze starszym miał 2latka jak wołal a potem przez kolejny rok sikał w majteczki i nic nie pomagało ani kary ani nagrody...

Gość mama z kwiatkiem
Moja corka tez jest w tym wieku i odpieluchowanie planuje zaczac w lipcu na wakacjach. Mamy razem 3 tygodnie. Wydaje mi sie ze codzienny rytual, duzo czasu i wakacyjny luz nam pomoga :-) zaczne od sadzania na nocnik zaraz po przebudzeniu i sciagam pieluche zupelnie na dzien...powodzenia

Gość gość
Ja mam wlasnie nocnik w pokoju w którym sie bawi. Tez nie wiem czy to dobrze czy zle. Postawilam go tam zeby szybko go posadzic. Niby to tylko nocnik a taka trudna sprawa :-)

Gość gość
Moja córka zatrybiła, że sika się do nocnika jak miała 2 lata. Próbowaliśmy wcześniej, ale z marnym skutkiem. Poczekałam aż zrobi się ciepło na dworze i przestałam zakładać jej pieluchę. Pierwsze dwa dni były najgorsze bo więcej razy majtki jej musiałam zmieniać niż siki trafiły do nocnika, ale widocznie te mokre majty przeszkadzały jej do tego stopnia, że w końcu postanowiła załatwiać się jak człowiek :D

Gość gość
podobno tzw majtki treningowe są bardzo pomocne w nauce nocnikowania. Nie wiem, nie próbowałam jeszcze ale może któraś z mam, korzystała z tego i mogłaby się wypowiedzieć

Gość gość
Mojej corce zdjelam pieluche 15kwietnia, pierwsze dni wycieralam po 10 razy podloge ale nie zrazalam sie, uwazalam ze tylko konsekwencja da skutki. Pozniej bylo lepiej, jednak ciagle zdarzaly sie po 3-4wpadki. Po 1,5 miesiacu walki zalapala na tyle ze pampersa zdjelam rowniez na dwor. Obecnie wszystko laduje w nocniku, na dworzu rowniez sika na trawke, z kupa takze nie ma problemu (a byl ogromny, bo bala sie okropnie). Na dzien dzisiejszy po 2 miesiacach walki sika pieknie, zglasza potrzebe i zmierzam do zdjecia pieluchy na noc ( w dzien do spania juz nie zakladam) takze jak najbardziej ucz KONSEKWENTNIE :) Moja mala ma 19 miesiecy 22 czerwca takze wiek moim zdaniem odpowiedni i nie zrazaj sie bo to proces dlugi:)

Gość gość
Dziękuję z slowa otuchy. Naprawde jestem troche zrezygnowana i z natury niecierpliwa. Ale dzis byl maly sukces cos tam trafiło wieczorem do nocnika .

Gość gość
Każde dziecko jest inne to indywidualna sprawa . Moja córcia miała duże opory , aż skończyła 2 latka i pewnego dnia powiedziała ,że nie chce pieluchy . Zaczeła sie załatwiac na nocnik i nawet w nocy pieluchy nie nosi ( tez powiedziała , że nie chce ) i nie sika . Dopiero rano jak wstanie leci na nocnik . Chyba po prostu do tego dorosła i pielucha zaczęła jej przeszkadzać.

Gość gość
Moj syn ma 15 miesiecy i jakis wiele miesiecy temu,przedd nowym rokiem robil kupe na nocnik.ale stresowalo go to chyba bo dostal zaparc. Wiec odpuscilam.synek zapomnial,nie chcial nawet siadac. Wczoraj wyciagnelam i mu pokazalam i sam usiadl na niego.kilk a raazy w ciagu dnia w cellu oswojenia,w ubraniu.a na wieczor przed kapiela z gola pupa i siedzial chetnie.ale siku zrobil jak wstal na podloge:) bede go dalej oswajac,w wakacje puszcze bez pieluchy,bo skoro juz chce siadac to by nie przeoczyc odpowiedniego momentu.

Gość gość
Mój syn we wrzesniu skończy 2 lata. Uczę go od jakiegoś miesiąca już, ale u nas to będzie długotrwały proces ponieważ pracuję i mały jest w żłobku wtedy. Uczymy sie popołudniami tylko w domu. Czasem się uda są brawa i wieeeelki szum, ale dalej nie łapie po co go tam sadzam mimo wszystko. Jeszcze nie ma tej świadomości co to siku. A jak go puściłam bez pampersa to nawet nie zwrócił uwagi na to, że coś mu po nodze leci :D nie przeszkadzało mu to bawił się jakby nigdy nic hehe myślałam, że będzie się darł, że ma mokro a tu brak reakcji. Przed kąpielą też go sadzam ale zwykle siku ląduje w wanience jak tylko go w niej postawie :D