Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Anglia

Polecane posty

Gość gość

Anglia jest już w zasadzie spalona. Mam na myśli rynek pracy. Jest chyba jednym z gorszych (obecnie) pośród cywilizowanych krajów UE. Przede wszystkim firmy raczej nie zatrudniają już z ulicy na (jak to było wcześniej) okres próbny a potem kontrakt na czas nieokreślony. Dziś się tak wycwanili że tylko przez agencję. A agencja ma zazwyczaj tylu ludzi porejestrowanych że tak naprawdę będziesz pracował 2-3 dni w tygodniu. Czyli umrzeć z głodu ci nie pozwolą ale o zarabianiu nie ma mowy. To co zarobisz, to wydasz na życie i utrzymanie. Tak to funkcjonuje. Kontrakt uzyskać przez agencję to też jest niezmiernie trudno. Po 3 miesiącach wezmą nowego z agencji żeby nie zatrudniać na stałe Ciebie. Rozmawiałem z ludźmi z którymi pracowałem a którzy od 6-7 lat są na kontraktach w firmie (czyli umowa na stałe) , oni zarabiają ok. 1000 funtów miesięcznie. Oczywiście starcza to na życie. Nawet coś zostanie. Ale szalu nie ma. Nie poodkładasz. To nie jest tak że 2-3 lata i w Polsce kupisz mieszkanie. Angielski rynek jest już zapchany. Spore bezrobocie jak na ten kraj dopełnia wszystkiego. Byłem w Uk w latach 2004-2008. Pracowałem na kontrakcie. Przyjechałem z powrotem w 2012 roku. I po 4 miesiącach walki o przeżycie zmieniłem destynację i dziś pracuje w Holandii. Mam masę znajomych w całej Europie i wiem jak jest.... Jak atakować to któreś z państw skandynawskich, Holandia, Niemcy, Belgia czy ostatnio otwarty rynek Szwajcarii. NA chwilę obecną spalona jest Irlandia, Anglia, Walia, Francja czy Włochy. No chyba że północne Włochy w okolicach Bolzano czy Trydentu to jest ok. Nie wiem jak jest w Szkocji bo tam nie mam żadnych kontaktów. Tak że Wyspy można sobie odpuścić. Jak mówię coś tam znajdziesz przez agencję ale będziesz chodził w kratkę a o stałej robocie można pomarzyć. Zarobisz owszem ale to co zarobisz to wydasz do spodu.

Gość gość
Na przejściu granicznym w Hrebennem zajeżdża czarny Mercedes 600. Wysiada młody facet w czarnym garniturze i otwiera bagażnik. Podchodzi do niego celnik i zaczyna klasyczne pytania: - Narkotyki?, broń?, dewizy? - Oczywiście - odpowiada kierowca i otwiera walizki. Celnik z niedowierzaniem patrzy na zawartość waliz. Pierwsza wypełniona po wierzch foliowymi torebeczkami z białym proszkiem, druga pełna kałachów, w trzeciej równo poukładane paczki 100 dolarowych banknotów. - To wszystko pana? - Nie - odpowiada młody człowiek - to jest Pana, moje jest w tamtym tirze.

Gość gość
Ale pieprzysz autorze! Nie ma cie tam, ale wiesz jak jak jest bo ktos ci opwiedzial, tak? A ja mieszkam w UK i powiem ci tak: pracy jest od cholery, ale nie taj dla gamoni co nic nie potrafia - w tej chwili najbardziej potrzeba kierowcow C+E,pracownikow na wozki widlowe, kosmetyczek i fryzjerow, jezyk angielski obowiazkowy!

Gość gość
Ale pieprzysz autorze! Nie ma cie tam, ale wiesz jak jak jest bo ktos ci opwiedzial, tak? A ja mieszkam w UK i powiem ci tak: pracy jest od cholery, ale nie taj dla gamoni co nic nie potrafia - w tej chwili najbardziej potrzeba kierowcow C+E,pracownikow na wozki widlowe, kosmetyczek i fryzjerow, jezyk angielski obowiazkowy!

Gość gość
Byłem w Uk w latach 2004-2008. Pracowałem na kontrakcie. Przyjechałem z powrotem w 2012 roku. I po 4 miesiącach walki o przeżycie zmieniłem destynację i dziś pracuje w Holandii. Mam masę znajomych w całej Europie i wiem jak jest.... xxx ha ha ha ha ha ha!!! Fred: No, więc posłuchaj mnie teraz uważnie, Bolek. Byłeś w Stanach? Bolec: Nie. Fred: No właśnie, a ja... znam kogoś, kto był i opowiedział mi to i owo.

Gość gość
@16.06.2014 19:12 tak i jakie zarobki? 6.31-7 za godzine i to brutto? Umowa śmieciowa, przez agencje lub pół etatu, co nie?

Gość gość
jakie 6,31??? kierowca ma od 10 do 18 (niedziela, bank holiday) magazynier na wózkach 8-10 kosmetyczka i fryzjerka w zależności od klientów - jak jest dobra to zarabia kupę forsy!!! i jakie umowy śmieciowe czy agencje??? - pracujesz na własnej działalności!!!

Gość gość
Anglia jest świetna, ale nie dla gamonii. Nawet się cieszę, że was ubywa.... Pomyśleć, że coś takie brzydkie w dresie z 3 paskami ma taką samą narodowość....

Gość Disco Polo livee
Taa magazynier z wozkami widlowymi ma £8-10, chyba drewniane. Jakos od ponad roku szukam lepiej platnej pracy w tym zawodzie (Londyn) i nawet ciezko jest znalezc za £6.31 poza tym pozostaja praktycznie same agencje, a ty mowisz o £8-10. Zejdz chlopie na ziemie to juz nie te czasy i nie siej propagandy na forum.

Gość gość
Dokładnie, a na angielskich stronach dla kosmetyczek np.sa stawki nawet 7.50-8f/h brutto i sporo z nich ledwo na pół etatu, to samo z fryzjerkami- powodzenia.

Gość gość
Mało wiesz autorze. Ja mieszkam i pracuje w Irlandii od 8,5 roku. To prawda, że pracy jest mniej, bez języka się nic nie znajdzie. Ale kto chce to znajdzie.Trzeba coś oferować od siebie pracodawcy a nie tylko oczekiwać zatrudnienia i kokosów.

Gość gość
Potwierdzam to co jest w 1 poscie. Mieszkam tu juz 3 lata i od 6 miechow szukam pracy konkretnej.

Gość gość
nie czytam newsów, chciałem sprawdzić poziom bezrobocia w pl, bo słabo mi ostatnio idzie sprzedaż przez allegro, choć handluję tym samym od 2 lat, to może jakiś kryzys w pl. a wysoczył mi news: poziom bezrobocia w uk najniższy od 5 lat. 6% czyli powinno być lepiej nie gorzej.

Gość gość
Francja i Włochy to tam zawsze cienko z pracą było. Skandynawia najlepiej tylko, że tak na pałę to tam nie ma co jechać, jak ktoś ma znajomego to bardziej. Jedna rzecz w skandynawii jest wkurzająca to ceny zabójcze wszystkiego, żywnośc****aliw, fajek, paliwa, mieszkań, nawet takich 'światowych' rzeczy jak ubrania, sprzęt, kosmetyki, które niby wszędzie powinny kosztować tyle samo są droższe.

Gość gość
nie szukajcie pracy, bo pracy dla głąbów bez języka już nie ma!!! jak ktoś zna język coś umie pracuje na własnej działalności i dobrze zarabia - a wy liczycie na pracę jak w komunie - mieć umowę, wszystkie przywileje, nic nie robić , nic nie umieć i nie znać języka!!!

Gość gość
Nie ma juz nigdzie pracy w uk, chyba, ze na góra 2-3 dni w tygodniu i 2-3 miesiące, a potem zdychaj z głodu pod mostem !!!

Gość gość
to nie pracy tu nie ma tylko ludzi do pracy nie ma!!! to co przyjechało to ćwoki co nic nie potrafią i nie znają języka i jeszcze wielce zdziwieni i obrażeni, że nikt im nie chce płacić za to że są i nic nie potrafią!

Gość gość
Sam se rob gownianie prace. Ludzie szukaja czegos ambitniejszego niz miotla czy budowlanka

Gość gość
jak szukasz czegoś ambitniejszego to przynajmniej angielskiego się naucz!

Gość gość
Dobrze ze ty znasz

Gość gość
a znam - zazdrościsz?

Gość gość
angielski mam bardzo dobry gdyż mam przyjaciół anglojęzycznych od wielu lat, no i pojechałem i dupa 4 miesięce szukania, pracy ani w sklepie, ani w fastfoodzie, ani w supermarkecie, może zmywanie garków by się znalazło ale co to za praca? nie chcę już tam jechać niestety.

Gość gość
no to załóż własną działalność niemoto jedna!!! jakąś agencję sprzątającą czy coś - niech ludzie na ciebie pracują - ale ćwok!

Gość gość
"no to załóż własną działalność niemoto jedna!!! jakąś agencję sprzątającą czy coś - niech ludzie na ciebie pracują - ale ćwok! " x Tiaaaa, polacy to sami byznesmani za piatke :O... tylko ciekawe kto Ci w tej agencji bedzie pracowal, yntelygencie :P

Gość gość
ja pracuję u Polki w takiej agencji i bardzo sobie chwalę - babka jest uczciwa i normalna

Gość gość
biznes na miotle hahaha

Gość gość
no to otwierajcie banki jak gardzicie małą firmą! przyjechało to to bez grosza i jeszcze wybrzydza - firmę sprzątającą mieć to wstyd ale zasiłki brać to nie wstyd!

Gość gość
a to nie wiesz, że wielkie hrabiostwo z Polski przyjechało - pracować? fuuuu pracować fizycznie? jeszcze większa fuuuuuuu! a teraz nawet działalność otworzyć i innym dawać pracę również jest fuuuuu!

Gość gość
A potem anglicy sie smieja z PL, ze szit biora i pracuja za nedze heh Jak sie daliscie tak macie heh

Gość gość
śmieją się? przecież takie było założenie - właśnie po to Polaków do swojego kraju wpuścili!!! to tak jakby zepsuł ci się kibel, wezwałeś hydraulika, on to naprawia a ty się niego śmiejesz, że nie jest dyrektorem banku?