Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasiaq

Ciąża, praca, bezrobocie i płatne macierzyńskie...

Polecane posty

Witajcie kobitki :) Od października zaczynam studia zaoczne i niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Jestem jeszcze przed 1 wizytą u ginekologa. Jak to jest z płatnym mecierzyńskim? Powinnam znaleźć pracę na umowę o pracę, nie informując pracodawcy o ciąży, pracować, ew. przynieść L4 (jeżeli będzie taka potrzeba) i wtedy dostanę płatne macierzyńskie? Kompletnie nie ogarniam tego tematu :( Pewnie jeżeli znajdę pracę to na umowę zlecenie a wtedy nie przysługuje macierzyńskie tak? A jeżeli dostanę pracę na umowe o pracę, ale na okres próbny ? Pomóżcie dziewczyny co zrobić :( Będzie mi ciężko jak zostanę na lodzie...

Gość gość
żeby mieć płatny macierzyński musisz mieć umowę o pracę. Umowa zlecenie też może być ale musi być na niej wynagrodzenie najniższej krajowej i dobrowolne zgłoszenie się do dodatkowego ubezpieczenia zdrowotnego.

Gość gość
a masz męża, mieszkanie? bedziesz zaczynać studia w 4 mcu ciąży?

Gość gość
Dodaj jeszcze ze przy zleceniu musi być zatrudniona w dniu porodu żeby dostać macierzyńskI a nie skie.

Gość gość
no marne masz szanse na macierzyński ale próbować warto, szukaj umowy o pracę, bedziesz miała czystą syt. jak sie nie uda mąż musi stanąć na wysokości zadania.... w końcu maczał w tym palce. powodzenia!

Gość gość
a masz jakieś szanse na zatrudnienie?

Tak mamy mieszkanie, a narzeczony stałą pracę :) Dziękuję wam :) w sumie pracę już udało mi się znaleźć :D Szalone szczęście :)