Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytam poważnie czy są księża którzy potrafią wytrzymać w celibacie i co z

Polecane posty

Gość gość

zakochaniem, zaurozeniem gdy już się takowe przytrafi. Czy mają na tyle silnej woli by to przezwyciężyć?

Gość gość
no i co...są?

Gość gość
Zapytaj "analnej malinki" ona podobno z nie jednym księdzem miała kontakt :D

Gość gość
Żaden nie potrafi. A js ci wytlumacze dlaczego. Ponieważ zanim oni dojrzeli do tego ze chcą byc księżmi (nie wszyscy oczywiście) mieli kontakty cielesne z dziewczynami. Nawet jesli nie uprawiali seksu to poznali czym jest pożądanie. Jesli tak było to niestety ake w celibacie oni raczej nie dałoby rady tak jak każdy zdrowy człowiek. Dlatego jestem za zniesieniem celibatu mimo iż z kościołem nie mam za wiele do czynienia. Po prostu tak po ludzku sobie rozmyślam.

Gość gość
niech sami ks sie wypowiedz bo tutaj sa

Gość gość
Są tacy i jest ich sporo. Wytrwałość w czystości daje bliska relacja z Jezusem, On uzdalnia człowieka do tego, że po prostu jakby nie czuje pożądania (jeśli świadomie w nie nie brnie), to jest po prostu Łaska Boża :) v Ksiądz, nawet powinien być wcześniej zakochany w kimś. To znaczy, że ma otwarte, wrażliwe serce na drugiego człowieka, przez to też może działać Bóg. Nawet nie jest dobrze jeśli kandydat do seminarium nigdy tego nie przeżył - zdaje się że jest podejrzany :) Co nie znaczy, że zakochanie musi się wiązać z pożądaniem zmysłowym. v Jeśli chcesz wiedzieć więcej, to polecam pytać się o to na portalach, gdzie bywają księża lub osoby świeckie znające temat (opoka.pl, wiara.pl), a nie na portalach takich jak tu, gdzie wiele osób ma własne fantazje na te tematy, domysły i nie zna faktów a krytykuje. v Polecam poszukać konferencji księdza psychologa Grzegorza Grzywocza - UCZUCIA NIEKOCHANE - NIESPEŁNIONE ZAKOCHANIE. Bardzo dokładnie mówi o zakochaniu, które nie może być zrealizowane, zarówno wśród osób duchownych jak i nas, także osób odrzuconych przez kogoś w kim jesteśmy zakochani, a również wśród małżonków zakochanych w kimś innym. Bardzo mądre przemyślenia i wnioski. Mnie też to bardzo pomogło w uczuciu niespełnionym :) v W tym cyklu "Uczucia niekochane" jest podobna analiza innych uczuć, z którymi mamy problem i wydają nam się złe. Otóż nie muszą być złe, zależy co z nimi zrobimy :) Uczucia mogą być darem, czymś Bożym, uszlachetniającym :) Ks. Grzywocz analizuje też np. lęk, agresję, poczucie odrzucenia, zazdrość, pustkę, brak poczucia własnej wartości, autoagresję itp. On zna się też na filozofii i antropologii więc jego analizy są bardzo dogłębne ale i zaskakujące, na pewno się zdziwi ten, kto myśli, że uczucia są złe :) v Jest też drugi ks. który o mówi o celibacie i uczuciach: Piotr Pawlukiewicz, jest "go pełno" na wrzucie :) młodzież go bardzo lubi :)

Gość gość
A dlaczego pytasz Autorze? Co Cię właściwie trapi? Naprawdę myślisz że na tym portalu bywają księża? A niby po co? :) Szczerze w to wątpię.

Gość gość
myslalam ze zauroczenie w ks jest zle.Bo o nim mysle jest ciagle gdzies obok ciagle we mnie.I te mysli nie chca odejsc...tak naprawde.Dzieki za wypowiedz powyzej za te UCZUCIA NIEKOCHANE.Niedawno pomyslalam zo tym cile mi to dalo...mimo wezystko.

Gość ks slawek
jestem ks i tez lubie sobie popisac

Gość gość
i chociaż mnie ciągle kusi;), to bende:)się modlić za to jego kapłaństwo