Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nerwica natrectw

Polecane posty

Gość gość

Moj syn ma 6 lat. I nerwice natręctw. Gdzie mogę się zgłosić do psychologa? Czy taka wizyta kosztuje??

Gość gość
Uwielbiam takie pytania. Gdzie? w Gdańsku czy Zakopanem? Googla za ciężko użyć i sprawdzić placówki w swojej okolicy - chyba nie oczekujesz że inni ci to znajdą, skoro nie wiedzą gdzie mieszkasz? W Warszawie wizyta prywatna kosztuje od 150 zł w górę. Państwowe placówki można znaleźć na stronie NFZ.

Gość gość
Dobrze dobrze. Po co te nerwy? Chodziło mi o to czy są poradnie psychiatryczne na NFZ bo mnie nie stać jednorazowo dac za wizytę 150. Niewiem nigdy nie korzystałam z takich placówek więc zwyczajnie NIEWIEM

Gość gość
Oczywiście,ze sa takie placówki-jest ich coraz więcej ,nie wiem skad jestes.Przy nerwicy natręctw twój syn powinien mieć psychoterapię,nie wiem jak wyglada to u 6latków u dorosłych to powinna byc terapia behawioralno- poznawcza.Czy lekarz,ktory stwierdził zaburzenie nie dał ci skierowania?czy nie powiedział gdzie najlepiej sie zgłosić?Szukaj dobrego specjalisty bo lekarze popełniają duzo błędów przy leczeniu tej choroby.

Gość gość
Nie byłam z tym u nikogo. Ale jakiś czas temu syn zaczął systematycznie wszystkiego dotykać. tak że musiał to po prostu robić. Najpierw buzi, ust kilka razy dotknąć potem drzwi, stołu, okna.... Zmniejszyłam to.... Trochę minęło Ale wróciło. Syn teraz dotyka i całuje, wszystko, mnie w ręce, noge, piłkę, kredki, wszystko, nawet ścianę, a na dworze całuje nawet asfalt na chodniku, sama stwierdziłam u niego nerwicę natręctw,,, i co dalej?? Jestem z Wrocławia.dziękuję za normalne odpowiedzi, szukam po prostu porady

Gość gość
Koniecznie musisz iść do lekarza psychiatry,niestety mieszkam zupełnie gdzie indziej.Zaburzenie obsesyjno kompulsyjne moze towarzyszyć innej chorobie.Nie ma co czekać czy samej stawiać diagnozę,trzeba iść do lekarza.U dzieci nerwica natręctw to trochę inny temat niż u dorosłych,moze synek bedzie musiał mieć rezonans.Przyczyny takiego stanu sa różne i psychiatra dziecięcy powinien sie tym zając.Psychiatra da ci skierowanie na ewentualna psychoterapię bo jesli chcesz chodzić na NFZ musisz mieć skierowanie od lekarza,ktory ma z funduszem podpisana umowę.Jesli okaże sie,ze to zaburzenie obsesyjno kompulsyjne to polecam książkę Anity Bryńskiej "zaburzenie obsesyjno kompulsyjne"książka dotyczy osob dorosłych jednak daje duży wgląd w chorobę i jest najlepsza pozycja u nas na rynku.Pisana jest raczej trudnym językiem ale i tak wiele sie można dowiedzieć.Szkoda tracić czas i moim zdaniem sama nie stawiaj ostatecznej diagnozy.Jesli synek bedzie sie leczył to moze dostaniecie jakies wsparcie finansowe(nie znam sie na tym)ale trzeba zapytać lekarza i będziesz miała pieniadze na leki czy inne zajęcia dla syna.

Gość gość
Do psychiatry można iść bez skierowania i polecam przychodnie najlepiej przyszpitalną.Psychiatra i psycholog zdecydują jak terapia bedzie dla niego właściwa i czy ma brać leki,jakie leki.Teraz znajdź dobra przychodnie i idź do lekarza,zawsze mozesz poprosić o radę i skierowanie lekarza rodzinnego.Jesli to zaburzenie obsesyjno kompulsyjne to samo sie nie zatrzyma a szkoda aby sie rozwijało.Trzeba wykluczyć inne choroby i poszukać powodów tego stanu rzeczy.

Gość gość
Wpisz w Google poradnia zdrowia psychicznego dla dzieci Wrocław ,duzo pozycji wyskoczyło,jednak trzeba aby ktoś ci doradził gdzie i do kogo...

Gość gość
Natrectwa to choroba z ktora nalezy sie udac przede wszystkim do psychiatry. Sa na nie leki. Wiem, bo sama zazywam.

Gość gość
Chodze z synem do logopedy w poradni psychologiczno pedagogicznej, czy tam też mogą siw tym zajmować czy raczej nie?

Gość gość
Jesli chłopiec ma nerwicę natręctw to musisz zgłosić sie do psychiatry,nie można inaczej,od tego trzeba zacząć.To moze stwierdzić tylko psychiatra i tylko psychiatra to leczy.Nie ma na co czekać.Powtarzam jesli to nerwica natręctw to konieczny jest psychiatra,następnie psychoterapia bo tylko razem dają efekty.Nerwica natrectw to poważna sprawa i juz teraz powinnaś sie umówić do lekarza.Nie wiesz gdzie idź do rodzinnego i niech ci doradzi ,nerwica natrectw jest potwornie męcząca i towarzysza jej straszne lęki.Wszędzie gdzie mozesz pytaj sie o poradę w ośrodku gdzie jest logopeda tez bo sa tam psycholodzy.Jednak nie każda terapia sie nadaje dla nerwicy natrectw i nie każdy psycholog moze ja prowadzić .Trzeba wybrać najlepsza i najskuteczniejsza.Psychiatra doradzi gdzie sie zgłosić a przy okazji sama szukaj,dowiaduj sie.To nie jest tak,ze psychoterapeuta przyjmie was od razu,moze bedzie trzeba czekać w długiej w kolejce wiec sie śpiesz.Postaraj sie przycisnąć wszystkich aby syn otrzymał wszystko najszybciej i najlepsze jakie sie da.Tylko trzeba sie o to starać.Moze poszukaj forum lokalnego gdzie wypowiadają sie osoby leczące dzieci u psychiatry,moze poleca ci kogoś.Nie bardzo wiem na co czekasz ,juz wszystko zostało napisane,teraz powinnaś działać .Nie krępuj sie pytać lekarzy,psychologów.Poza tym tak naprawdę nie wiesz co dolega twojemu synkowi bo nikt nie postawił diagnozy więc tym bardziej powinnaś działać.Przyczyny tego stanu rzeczy moga byc różne.Jak czytam jakie pytania zadajesz to mam wrażenie,ze chcesz zrobic wszystko aby uniknąć chodzenia do lekarzy i pójść najłatwiejsza droga a tak sie nie da.