Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

igamontech

Polskie mamy we Francji, jesteście??

Polecane posty

Gość gość
🖐️ Ja jestem.

i jak Ci się podoba? ja przeprowadziłam się dwa tygodnie temu i szczerze mówiąc chce wracać do Polski..

Gość gość
No jak dwa tygodnie to nie dziwi nic ;)... ja tez po 2 tygodniach chcialam wracac :) W jakim regionie jestes ?

na prawdę ? To trochę mnie pocieszyłaś.. Jestem na południu, mieszkamy w Montech. Przyjachałam z 3 letnią córeczką, a mój partner pracuje po 10-12 godzin dziennie. Siedze tu sama, nie mam do kogo się odezwać, mój francuski to ledwie podstawa, a po angielsku nikt nie chce rozmawiać. Bardzo chciałabym załatwić dla mojej młodej przedszkole, żeby chociaż ona miala kontakt z dziećmi i uczyła się języka.. Możesz mi opowiedzieć o swoich doświadczeniach?

Gość gość
Miejsce w przeszkolu dla corki masz automatycznie jesli jest z rocznika 2011, ale nie wiem czy uda Ci sie jeszczew tym roku corke do przedszkola zapisac, normalnie zapisy na wrzesien juz zamkniete :( ... ale mozesz sprobowac :) idzcie w sobote na Merostwo i przedstawcie Wasza sytuacje, moze sie wam jeszcze uda. Dopoki nie wyjdziesz do ludzi to sie do kraju nie przekonasz :). Jak corka do przedszkola pojdzie to mozesz sie zapisac na DOBRY kurs jezykowy, wyjsc do ludzi ... to przepustka do wszystkiego :) Ja we Francji juz korzenie zapuscilam ;), mieszkam w Ile de France, od ponad 20 lat :) ... z mezem i 5-letnia corka.

tak, jest z rocznika 2011, właśnie wybieram się do Merostwa, ale potrzebuje kogoś, kto pomoże mi się z nimi dogadać, wątpię, żeby tam ktokolwiek mówil po angielsku. Ale spróbuje, spóżniłam się, bo wczoraj dowiedziałam się, że zapisy były do 6 czerwca. Może jednak będzie jakieś miejsce. Dziękuję Ci bardzo za odpowiedż, mam nadzieje, że się nie poddam i również zapuszczę tutaj korzenie ;-)

Gość gość
Moze bedziesz miala szczescie i wyjatkowo na jakiegos poliglote trafisz ;) Zycze powodzenia !

Gość Doskonale znacie tą Francję
nie ma co :O 99% Francuzów zna angielski. Po prostu nie chcą mówic w tym języku

Gość gość
Moze i znaja :) ... tylko ze mowia po angielsku jak hiszpanska krowa :D A to ze nie uznaja zadnego innego jezyka oprocz francuskiego to inna sprawa ;) ... taka ich specyfika i trzeba sie do tego przyzwyczaic :)

Gość gość
ja kilka razy poradziłam sobie posługując się językiem angielskim. Zobaczymy czy uda mi się w Merostwie, musi się udać, bo jeśli nie dam córki do przedszkola to zwariuję...

Gość gość
No i jak, autorko, zalatwilas ?

Gość gość
hej, załatwione, córa idzie od września do francuskiego przedszkola. Mimo to, ciągle mam obawy, niby układamy sobie życie tutaj, a jednak cały czas w mojej głowie rodzi się myśl, żeby wrócić do Polski. A to przedszkole ciągle mi się śni, najbardziej przeraża mnie, obowiązkowe spanie po obiedzie, moja trzylatka już od dawna nie śpi popołudniami. Zastanawiam się, czy któraś z Was załatwiała dofinansowanie do mieszkania czy pieniążki na dziecko?