Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

jak zrobić kawę mrożoną?

Polecane posty

Gość gość

kto zna przepis na smaczną, delikatną kawę mrożoną, taką włoską, no żeby smaczna była, a nie takie mleko z cukrem i z ekstraktem kawy, jak sprzedają w marketach w litrowych kartonach z nazwą kawa mrożona. Ostatecznie może być i taka. Mam kawę mieloną w słoiku, cukier ( nawet dwa rodzaje biały i brązowy), oraz mleko. Nie mam żadnego ekspresu, tylko kuchenkę gazową do dyspozycji. Cynamon jest, ale taki mielony za 50gr paczka dosyć kiepskiej jakości. Mleko oczywiście 2%, ale jest śmietana taka do zupy jakby trzeba było tłuszczu mlecznego trochę. Jest w stanie ktoś podać przepis jakis?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
1. Kawa mrożona – wersja instant Potrzebne składniki (na 1 porcję): 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 ml zimnego mleka (max. 2% tłuszczu) 100 ml zimnej wody łyżeczka cukru bądź syropu kostki lodu lub kruszony lód wysoka przezroczysta szklanka opcjonalne dodatki: gałka lodów, posypka czekoladowa, cynamon, wanilia blender, shaker lub wysokie naczynie z pokrywką Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zamknąć pokrywę i dokładnie wymieszać (ręcznie lub mechanicznie), aż do wytworzenia się pianki. Podawać w wysokiej szklance (najlepiej uprzednio schłodzonej). Można również dodać gałkę lodów, bitą śmietanę, polewę lub posypki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
spróbuję ten przepis, mam kawę rozpuszczalną też, ale myślisz, że to będzie smaczne tak po prostu zmieszać zimną wodę (!?), kawę rozpuszczalną i mleko?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja mam inny - kawa cukier ilosc wedle wlasnego uznania, kostki lodu 3-4, zwykle mleko i to takie drugie mleko( zapomnialam jak sie nazywa ale na pewno w sklepie znajdziecie) w proporcjach 3:1 i mixujemy i finito pycha ! polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
cienkie te Wasze przepisy tak na pierwszy rzut oka, kawa rozpuszczalna rozmieszana z mlekiem i wodą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Od niedawna cynamon został zakazany na terenie Unii Jewropejskiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dobra kawa mrożona to bardzo ważny antydepresant na dzień, jak kawa gorąca, w za dużych ilościach może obniżyć humor, tak mrożona tylko dodaje dobrego samopoczucia i smaku życiu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie chce mi się robić Waszych przepisów, bo czuję, że jak zmieszam rozpuczalną, wodę i mleko to nie wyjdzie dobra kawa mrożona. A to tak poprawia humor taka kawa. Trzeba będzie iść chyba kupić coś do sklepu. Tylko kto ma ochotę płacić 5 zł za puszkę 330ml.????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie chce mi sie wierzyć, że nie trzeba najpierw tej kawy zaparzyć i potem ostudzić, nawet rozpuszczalnej, dlatego tak sceptycznie patrzę na Wasze przepisy, gdzie kawę miesza się na zimo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mi się zdaje, że mało osób pija kawę mrożoną, a co dopiero umie ją robić, gdyby było inaczej to w każdym sklepie takich kaw w puszcze albo w kartoniku, buteleczce było kilka rodzajów, stałyby na widocznym miejscu. A tak nawet w marketach trudno je znaleźć. Inna sprawa jaki jest smak tych kaw z lodówek w sklepach, nie zawsze najlepszy, tylko raczej takie mleko z cukrem i 0,5% ekstrakt kawy, jak z boku jest napisane. Zresztą tak samo jak soków, napojów innych. Niby pełna lodówka na stacji, albo półka w sklepie, a tak naprawdę nie ma co pić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dokładnie tak z papierosami, jak ktoś pali to wie. Zachodzi się na cpn, z tyłu za kasą kilkanaście rzędów z paczkami, a wszystkie smakują tak samo. Kupi się jakiekolwiek fajki na stacji, plus jakiś hot-dog czy kanapka, napój i ciastko - i cokolwiek by się wzięło, jakąkolwiek, dowolną kombinacja to i tak będzie podobny smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Lubię kawę :)(parzoną - rozpuszczalna za delikatna :D) z mlekiem i bez cukru Mrożona dla mnie za słodka :):):) ale od czasu do czasu robię w dni upalne dla gości - zaparzam rozpuszczalną w ilości potrzebnej ( 2-3-4 osoby) potem czekam aż wystygnie i daję do lodówki - przygotowuję bitą śmietanę, czekoladę startą na dużych oczkach ( ilość wg uznania) - lody waniliowe- niekoniecznie w pudełku aby zrobić gałkę mogą być na patyku dowolnej firmy ( bez reklamy :) ) Gdy goście już są wlewam kawę do wysokich szklanek , ubijam śmietanę, do kawy dodaję lody, śmietanę na górę i posypuję czekoladą Dobre Śmiem twierdzić że lepsze niż w kawiarni :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
świetnie, tylko co się dziwisz, że jest za słodka, jak dodajesz do niej bitą śmietaną ( mnóstwo cukru) i lody ( mnóstwo cukru) i czekoladę (jak wcześniej). Ale nareszcie ktoś wcześniej tą kawę zaparza, bo bez zaparzania to nawet nie mogę sobie wyobrazić co to za specyfik wychodzi :). Masz niechęć taką do mrożonej, bo uważasz, że jest słodka, a sama ją taką zrobiłaś. Możliwe jest też stworzenie mrożonej, nie słodkiej, albo słodkiej umiarkowanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to ja gość z 10.38 ;) nie dodaję cukru do kawy mrożonej ;) i przy okazji nie słodzę herbaty ( chociaż pijam z cytryną ) ani kawy ( o tym już wspomniałam). Lubię słodycze :D ale nie słodkie napoje Pozdrawiam 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
lubisz słodycze, czyli jesteś takim prosiaczkiem na dwóch nóżkach, powoli chodzącym, którego zawsze o tej porze roku pod lodziarnią się widzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arlettos
Nic prostszego! :D Ulubiona kawa rozpuszczalna, woda, mleko, cukier, kostki lodu i słoik (jeśli nie masz blendera). Na jedną kawkę mrożoną daję dwie łyżeczki cafe rene, 1/3 szklanki wody, dodaję trzy łyżeczki cukru, mieszkam to, wlewam 1/2 szklanki mleka, wrzucam trzy kostki lodu i trzęsę w słoiku aż utworzy się pianka :D potem jeszcze na koniec daje dwie kostki lodu. <3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
bez ekspresu chcesz robic kawe? :D:D jakos musisz sobie baze zrobic a recznie to sie nie uda. Podam Ci przepis na kawe mrozona z maca: baza kawowa + syrop waniliowy 2 strzaly ,jeden karmelowy +lód+zimne mleko i jest kawa mrozona mrozone latte to samo baza i lod i zimne mleko , do karmelowego latte idzie syrop waniliowy(1) i karmelowy(2) nowosc iced coconut mocha - 3 strzaly syropu kokosowego, baza, czekolada w proszku, rozmieszac, dodac lod,zalac zimnym mlekiem, na to bita smietana. Nie musicie dziekowac :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mi się zdaje, że mało osób pija kawę mrożoną, a co dopiero umie ją robić, gdyby było inaczej to w każdym sklepie takich kaw w puszcze albo w kartoniku, buteleczce było kilka rodzajów, x a jakimż to prawem ekonomicznym?:D samodzielność konsumentów =] brak popytu = ] brak towaru, więc dokładnie na odwrót

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kto wie czy da się bzykać kawę z mlekiem roślinnym, które jest rzadsze?:) tygrysek chce kawkę mrożoną z mrożonymi owocami:-p o, i już przepis jest:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jestem ogromna fanką kawy. W lecie jednak w gorace dni rezygnuję z tradycyjnej ciepłej kawy na rzecz kawy mrożonej. Która z jednej strony stawia mnie na nogi, z drugiej strony nieco ochładza. Często dodaję do niej rózne dodatki.

Jako uzupelnienie polecam również ten artykuł:
http://www.biuroprasowe.pl/artykuly/729/w-czym-i-jak-podawac-kawe-gosciom

Kilka podpowiedzi w jaki sposób powinno się serwować kawę gościom 😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja na przykład robię zwykłą kawę i odstawiam na bok, żeby wystygła. Na koniec dodaje do szklanki skruszony lód, wlewam zawartość kawy i polewam bitą śmietaną 🙂

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×