Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chciałam być miła a teraz jestem wykorzystywana. Co zrobić w takiej sytuacji.

Polecane posty

Gość gość

Cześć Tydzień temu moja koleżanka która mieszka z mamą pojechała do Danii w delegację (wraca w połowie lipca). Po jej wyjeździe poszłam do jej mamy (mieszkam ulicę dalej), zostawiłam jej swój nr telefonu i powiedziałam że jak by potrzebowała pomocy to niech dzwoni. Chciałam być miła, bo kobieta jest już po 70-tce i po wyjeździe córki została sama w domu. I wiecie co? Teraz ta kobieta do mnie wydzwania po 5 razy dziennie z jakimiś k***a pierdołami np. żeby jej piwo kupić, albo doładować telefon, albo kupić jej lody, albo wysłać maila itp itd. W dodatku wydzwania do mnie z samego rana, wczoraj było Boże Ciało i chciałam się w końcu wyspać a ona zadzwoniła przed 7 rano :) HELP

Gość gość
No to nie odbieraj. A najlepiej zablokuj jej numer jeśli masz smartfona z Androidem

Gość gość
Zdobądź się na asertywność i powiedz jej, że jednak Twoja propozycja dotyczyła nagłych sytuacji, z którymi sobie nie radzi. Jeżeli nie chcesz/nie umiesz odmówić wprost to może jej powiedz, że wyjeżdżasz na tydzień/dwa na urlop, więc niech od razu powie co jej kupić/załadować, bo nie będziesz miała jak.

Gość gość
Tak to jest.Daj palec to Ci rękę urwą.Nie można być miłym i uczynnym bo ludzie zamęczą.Społeczeństwo samo wymusza aby być zdystansowanym do innych ludzi.Nie odbieraj ,wyłąćz telefon,albo zmień numer.

Gość gość
jak to mawiają - za kazdy dobry uczynek zostaniesz stosownie ukarany.... ale na serio - bardzo chętnie pomogę prosze pani, ale jestem na drugim końcu miasta, dzis wróce po pierwszej w nocy, czy cos się stało? Zadzwonic po pogotowie? i w ten sposób spróbuj, może podziała na babona

Gość gość
Ostatnia rada jest świetna:) Po prostu mów,że nie możesz jej kupić piwa(ma zdrowie,żeby pić??),doładowac tel.itp. bzdury,bo jestes w pracy,na drugim koncu miasta i wracasz nocą,w innym mieście,pracujesz cały dzien i skonczysz późno w nocy ledwo żywa.I zawsze pytaj czy to coś poważnego i czy wezwać pogotowie;) Albo zachowaj się asertywnie i powiedz,że ten tel.podałaś w razie jakiejś alarmowej sytuacji,problemów ze zdrowiem,ale nie chcesz być chłopcem na posyłki.