Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to powod do niepokoju mniej ruchow dziecka

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 18 tygodniu. Nie odczuwam jeszcze typowych ruchów dziecka (wczoraj kilka pęknięć w brzuchu- nie wiem czy to to). Natomiast od miesiąca czuje dzień w dzień drgania, takie jakby babelki z różna częstotliwoscia. Jeszcze kilka dni temu malenstwo babelkowalo mocno i czesto, a od wczoraj dużo slabiej, robi się aktywne dopiero wieczorem a w dzień cisza. Niepokoi mnie to coraz bardziej. Wczoraj w dzień poczułam 3 razy takie pukniecia w brzuchu, a dzisiaj na razie nie

Gość gość
Puknięć a nie pęknięć

Gość gość
18 tc to nadal wcześnie. Nie masz powodu do zmartwień. Jeśli to Twoje pierwsze to pierwsze wyraźne ruchy odczujesz dopiero ok 22-24 tygodnia. Te pukniecia mogą byc pracą jelit. Jeśli to ruchy płodu to ważne, ze są. Płód moze byc po prostu inaczej ułożony, nie każda cześć macicy jest tak samo wrażliwa.

Gość gość
Myslę, że to nie praca jelit, bo nigdy wcześniej czegoś takiego nie odczuwałam... Najbardziej martwi mnie brak tych bąbelków... odczuwam je od 14 tygodnia dzień w dzień. od kilku dni wyraźnie sie osłabiły

Gość gość
Jeżeli coś Cię niepokoi, masz prawo udać się do dowolnego szpitala i poprosić o zbadanie. Skoro ruchy dziecka czujesz od jakiegoś czasu, a teraz są słabsze, jedź do szpitala dla własnego spokoju.

Gość gośćxyz
Autorko ja obecnie jestem w 22 tc, też od 14 tygodnia czulam te babelki, dopiero w 18 tygodniu poczulam pierwszego kopa :) moja mala czasem potrafi caly dzien mnie okladac a innego dnia daje znac o sobie dwa razy.. Jeśli czujesz już na tyle dobrze żeby ocenic w 100% czy to ruchy dziecka a niepokoi Cie ich brak zjedz cos slodkiego i poloz się na lewym boku. Lezac na lewym boku jest najlepszy przeplyw krwi przez lozysko i niczego nie uciskasz. Pamietaj że lezenie na plecach od 2 trymestru nie jest wskazane bo uciskasz nerwy i dziecko wtedy nie jest dostatecznie dotlenione. A przeciez to Ty dajesz mu tlen :) mi zawsze pomaga lezenie na lewym boku i cos slodkiego i odrazu mala daje o sobie znac :) ja też mialam taki problem że w 20 tc przestalam calkiem czuc ruchy i mialam dosyc czeste i mocne skurcze. Okazalo się że mam za malo magnezu, teraz biore maksymalna dawke magnezu na dobe tj. U kobiet w ciazy do 450 mg i jak reka odjol. Lekarz mowi że mialam napiety brzuch i mala nie mial się jak ruszac.