Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak zdobyć rosyjskie obywatelstwo, jeśli ma się ojca biologicznego z Rosji?

Polecane posty

Gość gość

Witam, mieszkam w Polsce, bo tu się urodziłam i mam matkę Polkę, ale mój ojciec jest Rosjaninem. Nie mam z nim kontaktu, bo ma nową rodzinę, ale w dokumentach polskich zapisany jest jako mój ojciec. Nawet zamiast normalnego drugiego imienia w metryce mam Igorowna Sobkina (mam nazwisko po ojcu). I mam pytanie, jak mogę dostać obywatelstwo rosyjskie po tacie? Trochę umiem rosyjski, bo mama mnie uczyła, ale nigdy tam nie byłam. Specjalnego paszportu, który jest przyznawany dzieciom z małżeństw polsko-rosyjskich też nie posiadam. Mam tylko polski. Gdzie szukać, gdzie się zgłosić itd. ? To w ogóle możliwe? Bo czytam i czytam, ale wszystko piszę tylko w przypadku osób dorosłych, a ja mam 16 lat. Dziękuję z góry. Miłego dnia.

Gość gość
Polskie obywatelstwo jest dobre, bo unijne i europejskie!

Gość gość
Skoro masz nazwisko typowo ruskie oraz masz w metryce zaswiadczenie, ze obywatel Rosji jest Twoim ojcem, to poducz sie jeszcze jezyka i mozesz startowac po obywatelstwo. Pamietaj jednak, ze przyjmujac obywatelstwo ruskie, musisz sie zrzec naszego. Pozdrawiam i zycze powodzenia.

Gość gość
i skontaktuj sie w tym celu (w celu otrzymania obywatelstwa ruskiego) z ambasada Federacji Rosyjskiej w Warszawie. Oni ci juz dokladnie powiedza co i jak. Tylko zabierz ze soba metryke urodzenia, gdzie jest zaswiadczenie, ze obywatel ich kraju jest twoim biologicznym ojcem (tam jest prawo krwi) i z glowy. Jak umiesz ich jezyk to bez problemu ci sie nalezy.

Gość gość
a to, ze nie masz "specjalnego paszportu", to wynika z tego, ze Twoi rodzice nie dopilnowali terminu skladania wniosków o przyznanie takowego dokumentu (maja na to czas do 3 mies. po urodzeniu dziecka). Mieli to w nosie lub nie dopilnowali terminu. Bo to z automatu sie nie przyznaje, sklada sie prosbe o paszport rosyjski (jesli urodzilas sie w PL)

Gość gość
A po co ci rosyjskie obywatelstwo?

Gość kamil22021990
zawsze fajnie byc obywatelka wielkiego, supermocarstwa - Wielkiej Rassiji, co nie?