Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

badania po pierwszym poronieniu

Polecane posty

Gość gość
o dziecko staraliśmy się kilka dobrych lat. Wyszło po wielu badaniach i laparo, że mam endometriozę. W 6 cyklu po operacji zaszłam w ciążę. Niestety w 11 tyg. poroniłam - dziecko nie rozwijało się od 9 tyg. ciąży (poronienie wywołane tabletkami). Lekarz powiedział, że mamy się starać jak najwcześniej. Nie kazał robić badań. (chlamydię, tokso itd. miałam już zrobione) ale ja dla spokoju zrobiłam przeciwciała antykardiolipinowe ANA,TPO, TG, w kierunku tocznia... wszystkie wyniki dobre, więc w zasadzie niebawem możemy zacząć się starać, oby tylko tym razem bylo dobrze

Gość gość
to ja wyżej ;) my możemy się starać po pierwszej @, bo poronienie było bez zabiegu. Kumpela po zabiegu mogła się starać po 3 cyklach i teraz jest w 34 tc.

Gość morelkabrukselka
Jakie mialas koleżanki objawy tej endometriozy? Dawno temu poronilas?

Gość autitorka
mnie wlasnie powiedziano w szpitalu, ze moge juz po 1-2 cyklach mimo zabiegu, bo wiele zalezy od historii pacjentki. ja mam juz zdrowe dziecko, na nic sie nie lecze, zaszlam dwa razy juz w pierwszym cyklu, a lat mam 29, wiec jak na druga ciaze, to dla niemcow jestem bardzo mloda ;). ale i tak sie boje. z drugiej strony nie chce dlugo czekac, chcialabym tez roznice nie za duza miedzy dziecmi, a corka jesienia konczy 2 lata... sama nie wiem, w pon wizyta, wiec pewnie jeszcze pogadam z moja lekarka i wtedy podejme decyzje.

Gość morelkabrukselka
No to autorko jesteśmy w podobnym wieku. A jak się czuejsz? Bo jawczoraj fatalnie, miałam po południu okropne zawroty głowy i mdłości, hormon ciągle się utrzymuje we krwi i stad pewnie objawy...

Gość autitorka
ja nie wiem, jak u mnie z hormonami, bo testu ciazowego nie robilam, ale fizycznie jest bardzo ok - zero krwawienia - moze ze dwie kropki na bieliznie, poza tym zero objawow jakichkolwiek. moze spytaj lekarza, ile moze tak byc? a moze to z nerwow? a jak sie czyjesz psychicznie? masz dzieci? u mnie jest calkiem niezle, bo musze zajac sie corka, a przeciez nie bede plakac przy niej przez pol dnia. poza tym pogodzilam sie juz z tym, teraz tylko boje sie powtorki i ewentualnycg wynikow badan (chocby histopatologicznego)? mialas robione? trzymaj sie :(.

Gość morelkabrukselka
Tez mam córkę 3letnia która muszę się opiekować, nie wybucham płaczem, podobnie jak ty pogodziłam się z losem, aczkolwiek opieka zdrowotna w UK pozostawia wiele do życzenia i obawiam się ze mogą bagatelizowac.. A ty jakie badania histopat masz mieć??? Ja juz tez nie krwawie, czekam na @... Ciekawe kiedy dostane, ale cos widzę ze nie prędko skoro ciągle ten hormon jest na takim poziomie ze test pozytywny..

Gość autitorka
badanie histopatologiczne tego, co pobrali w czasie zabiegu. jesli nie mialas lyzeczkowania i nie kazali ci przyniesc, tego co z ciebie wylecialo (podobno czasem tak robia), to raczej nie maja ci z czego zrobic. a czy w uk nie ma opcji prywatnego lekarza lub prywatnych badan, jesli panstwowy bagatelizuje.

Gość morelkabrukselka
Prywatnie, to ciężko o ginekologa, a wszystko cholernie drogie. Badanie krwi na bete kosztuje 100f i nie chodzi o to ze tyle kasy ale i o to, ze oni są słabi jako lekarze.. Gdyby nie fakt ze 3tyg temu wróciłam z PL to juz bym leciała z powrotem,a tak niestety urlopu brak.

Gość autitorka
hmmm, no to masz nieciekawa sytuacje :(. a urlop na zadanie i jednak wizyta w polsce?

Gość morelkabrukselka
Naradzie nie planuje, chce wstrzymać się do piątku do wizyty.. Zobaczymy co będzie

Gość autitorka
a chcesz szybko zajsc w kolejna ciaze? dlugo sie staraliscie?

Gość morelkabrukselka
Chciałabym, aczkolwiek boje się. Obie ciaze udało się nam za pierwszym razem... U ciebie chyba podobnie?!

Gość gość
Jeśli poronienie jest samoistne tzn bez łyżeczkowania to można starać się od razu po 1 miesiączce .nie narzekacie tez na służbę zdrowia w UK. To że nie robią usg w 6 tyg to dobrze bo wtedy jest za wcześnie na cokolwiek a poronienia czy obumarcia ciąży nie da się zatrzymać żadnymi lekami! Zrozumcie to wreszcie ze leku - cudu nie ma!

Gość autitorka
morelka - u nas identycznie. daj znac jutro, jak po wizycie. trzymam kciuki, zeby bylo dobrze. 14:21, lepiej miec usg i wiedziec, czy jest dobrze czy nie, niz nie miec. a ze leku nie ma, to wiadomo.

Gość morelkabrukselka
Autorko no trzymaj kciuki!! A gość z 14:21 jakbys czytała ze zrozumieniem to byś wiedziała ze chodzi o USG po poronieniu żeby sprawdzić czy wszystko ok czy macica się oczyściła itd bo test ciążowy nadal był pozytywny.

Gość autitorka
jak tam morelka po badaniu?

Gość morelkabrukselka
przepraszam ze dopiero ale zeszlo sie w ciul czasu w tym szpitalu. Potem zakupy obiad praca... Test ciagle pozytywny!Mialam dwa usg, przez brzuch i dowcipne trwalo to strasznie długo. Potem musialam czekac na lekarza, zeby zobaczyl co dalej na podstawie tych zdj z usg. Pobrali mi krew na poziom beta hcg. Oni chca miec pewnosc, a drogi sa dwie 1. Albo poronienie, macica sie wyczyscila i hormon spada bardzo powoli albo 2 ciaza byla pozamaciczna. Wieczorem mialam dzwonic po wynik i ustala co dalej. No a ze dzwonilam i nic nie wiem, bo lekarz nie opisał co dalej to tkwie w tym samym punkcie. Jutro rano jeszcze raz spróbuje.. No a ze

Gość autitorka
no to nieciekawie, jesli pozamaciczna :(. mam nadzieje, ze jednak nie. ja ide w pon na kontrole, tez zobaczymy, co powiedza...

Gość morelkabrukselka
No i niestety wyszło mi ze beta urosła :/ jutro jade na kolejne pobranie krwi, jak dalej będzie rosła beta czeka mnie zastrzyk na obniżenie bety i laparoskop. Eh wszystko nie tak

Gość autitorka
morelka, a moze akurat to nie to :(. moze beta spadnie. mam nadzieje, ze jednak bedzie dobrze. odzywaj sie, jak bedziesz cos wiedziec.

Gość autitorka
morelka, jak tam u ciebie? ja dzis mialam wizyte kontrolna, mialam usg i wszystko jest ok. moge zaczynac starania po najblizszej miesiaczce, jesli badanie tarczycy okaze sie w porzadku - wynik bedzie w tym tygodniu.

Gość morelkabrukselka
Autorko, niestety u mnie nie było tak dobrych wieści jak u ciebie. Beta mi ciągle rośnie. W niedzielę spedzilismy prawie cały dzień w szpitalu, niestety beta ciągle rosła. Wczoraj miałam kolejna wizytę, niestety musiałam dostać zastrzyk z metotreksu. Czuje się ok. W czwartek kontrola bety! A potem w niedziele! Jak spadnie to koniec leczenia, no i pełna antykoncepcja. Bo ten zastrzyk to chemia. Cieszę się ze chociaż u Ciebie ok Pozdrawiam

Gość autitorka
morelka, a no co ten zastrzyk? czyli jednak to ciaza pozamaciczna czy nie oszyscilo sie wszystko? mam nadzieje, ze kuracja przyniesie efekt.

Gość Lucy1988
Moim zdaniem najlepiej zdecydować się na badanie nieinwazyjne i wyeliminować ryzyko poronienia do minimum. Ja korzystałam z testu PAPP-A i chodziłam do dr Wojciecha Ałaszewskiego (www.prenatalnebadania.pl). Jestem bardzo zadowolona z przebiegu badania :)