Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

6 miesięczne niemowlę.. gluten, posiłki itd

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam pytanie do doświadczonych mam. Jak to jest z tym glutenem? Kiedy go wprowadzać? Jak? Mój syn kończy za kilka dni 6 miesięcy, jest karmiony mm. Podaję już też słoiczki/obiadki własnej roboty, deserki itp. Kleik kukurydziany do mleka. I teraz pytanie o ten gluten właśnie. Mam kilka słoiczków, które zawierają go - czy np.podając jeden taki słoik - to już można potraktować jako wprowadzenie gluten? Czy zacząć od kaszek do dań/mleka? Jeśli taki słoiczek jest ok - podać go całego? Czy np. pół i na drugi dzieńdrugie pół? Może pytania głupie, ale gubię się w tym zupełnie.. A nie zauważyłam w sklepie, że te kilka słoików zawiera właśnie gluten.. I jeszcze jedno - jak karmicie Wasze 6 mesięczne dzieci? Tzn rozkład dniowy takiego karmienia? Dzięki..

Gość gość
Gluten powinnaś wprowadzać w 6-tym miesiącu a nie PO ukończeniu 6. Te słoiczki są już dla dzieci. które przeszły ekspozycję na gluten. Lepiej dodaj do obiadku/deserku kaszki manny albo kup taką gotową np. z 7 zbóż z nestle.

Gość gość
U dzieci karmionych mm gluten wprowadza sie w szóstym miesiacu. Jeśli sie teraz tego nie zrobi to póżniej dopiero zdaje sie w 10-tym.

Gość gość
Ja bym na twoim miejscu od dzisiaj zaczela wprowadzanie,nie ma co czekac na 10 m-c.Z glutenem mozna ciekawsze posiłki komponowac.

Gość gość
Ja zaczęlam wprowadzac jak córka miała 4,5 miesiąca,ale jest kp. Do obiadku dodawałam pół łyzeczki kaszy manny ugotowanej na wodzie.

Gość gość
A niby czemu słoiczki się nie nadają. Ja właśnie tak wprowadzałam gluten, bo w innej postaci syn w ogóle nie chce (przetestowałam wszystkie kaszki dostępne na rynku - nie było ich dużo, bo mam alergika na mleko krowie). Przeciery owocowe z musli to był jedyny sposób żeby ten gluten wprowadzić. Potem możesz tylko możesz zwiększyć dawkę, czyli np. w kaszce i tyle. No i już nie masz dużo czasu na wprowadzenie, bo tak jak ktoś pisze wyżej - to się robi W 6 miesiącu, a nie po skończeniu 6 mca.

Gość gość
A niby czemu słoiczki się nie nadają. Ja właśnie tak wprowadzałam gluten, bo w innej postaci syn w ogóle nie chce (przetestowałam wszystkie kaszki dostępne na rynku - nie było ich dużo, bo mam alergika na mleko krowie). Przeciery owocowe z musli to był jedyny sposób żeby ten gluten wprowadzić. Potem możesz tylko możesz zwiększyć dawkę, czyli np. w kaszce i tyle. No i już nie masz dużo czasu na wprowadzenie, bo tak jak ktoś pisze wyżej - to się robi W 6 miesiącu, a nie po skończeniu 6 mca. Bo dawka początkowa to jest 2-3g glutenu... Alergikowi można podawać wszystkie kaszki bezmleczne a jest ich sporo na rynku...

Gość gość
mojej wptowadzilam jak miala 5'5 mis codziennie do deserku pol lyzeczki kaszki mannej. teraz ma 6mis 3 dni nadal dodaje po pol lyzeczki te sloiczki z glutenem dopiero za dwa tyg wpriwadze bo nie wiem ile tam tego jest. a jadlospis malej to tak 6:00mleko 180 ml 10:00 zupka/obiadek okolo 80g 13:00 jogurt dla dzieci 100ml 17:00 mleko 120ml 19:00 kaszka ryzowa 150ml plus kilka lyzek owocu do teho 22:00 mleko 120 ml dodam ze czesto to mleko o 17

Gość gość
doadam ze czesto to mleko o 17 pomija probowqlqm nie dqwac jogurtu zeby mleko zjadla ale nie i jz. na wadze dobrze przybira wazy 8 kg waga urodzeniowa 3300

Gość gość
nie podawaj słoika jak dopiero wprowadzasz gluten gdyż może dostać alegri, za duża ilość. Zaczynasz od jednej łyżeczki kaszki do mleka i tak przez 2 miesiące :p przynajmniej tak pisze w mądrych ksiązeczkach heheh

Gość gość
A przez kolejne 2 podaje sie dwie lyzeczki. Tu juz malo kto doczyta i mysli,ze wprowadzanie glutenu konczy sie na tych dwovh miesiacach.

Gość gość
Tu autorka - tak jak gdzieś wyczytałam to po tych dwóch m-cach zwiększa się dawkę glutenu do 6g przez kolejny m-c a potem już chyba całe posiłki dla niemowląt z glutenem można podawać. Męża wyślę po jakąś kaszkę, co małemu zacznę wprowadzać jak najszybciej. A mam jeszcze jedno pytanie - mam kilka słoiczków od 4 m-ca, bez glutenu, ale...z krowim mlekiem (np. danie ze szpinakiem zawiera 23% mleka). Czy mozna takie danie podać? Wiecie jak to jest z krowim mlekiem w daniach przetworzonych? Bo chyba normalnie nie podaje się wcześniej niz po skończeniu roku (?) Mogę się mylić oczywiście.

Gość gość
" Bo dawka początkowa to jest 2-3g glutenu... Alergikowi można podawać wszystkie kaszki bezmleczne a jest ich sporo na rynku... " No i? Czemu niby nie można tych 2-3g wprowadzić w postaci słoiczka? Ja dawałam 1/3 słoiczka z gruszka z kleikiem orkiszowym co odpowiada właśnie tej dawce glutenu. A glutenowe kaszki bezmleczne znalazłam tylko dwóch firm - holle (nie chciał ani z moim mlekiem, ani z wodą, ani wmieszaną w owoce) i nestle, ale te mają już różne dodatki.

Gość gość
Ja wprowadzalam tak:pol miarki od mleka kaszki manny z bobovity do wieczornego mleka,teraz wsypuje juz cala.menu: 8-180ml mm 11-zupka lub obiadek 150g,soczek rozrobiony z woda 13-180ml mm 16-130g deserku 19-210ml kaszka owocowa 2.00-150ml mm