Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy Wasze dzieci wiedzą jak się nazywają i gdzie mieszkają?

Polecane posty

Gość gość

Mój ma niespełna 4 lata i ostatnio byłam w szoku jak znajoma wyciągnęła z niego informacje: spytała jak ma na imię i ile ma lat - powiedział. Potem spytała jak ma na nazwisko - podał drugie imię, więc spytała jak nazywa się mama i podał moje nazwisko. spytała jak on się nazywa - podał nazwisko. spytała w jakim mieście mieszkamy - podał. spytała o ulicę - tu się trochę plątał, ale podał kilka bardzo charakterystycznych obiektów w pobliżu i połowę nazwy ulicy, pamiętał, że to ulica kapitan, tylko nie pamiętał jakiego :) numer bloku podał bezbłędnie. spytała o numer mieszkania, spytał czy ten na jego brązowych drzwiach jak się wchodzi i wychodzi i podał prawidłowo numer. podał jej też numer swojego przedszkola i nazwę grupy. Koleżanka ostrzegła, abym uważała żeby komuś obcemu tak nie powiedział, bo to niebezpieczne. Ja nigdy go nie uczyłam tych informacji, po prostu sam zdobył z obserwacji. Czy Wasze dzieci też potrafią tyle informacji o miejscu zamieszkania podać? I czy uważacie, ż eto niebezpieczne? bo mi się wydaje, że fajnie, że mały jest komunikatywny i nie widzę w tym żadnego zagrożenia.

Gość gość
moja jest przemaglowana w tym temacie przez moją teściową. babcia boi się żeby wnuczka się nie zgubiła i odkąd zaczęła mówić to babacia jej powtarzała przy każdej wizycie do znudzenia. nawet ją nauczyła na pamięć mojego nr telefonu. z tego co wiem teściowa nigdy nie zgubiła mojego męża jak był dzieckiem, więc nie wiem skąd u niej ta obsesja na punkcie zagubienia małej. oczywiście córka zna też nr na policję oraz wie jak wygląda policjant.

Gość gość
lepiej tak niż w drugą stronę :) mój niespełna 3 latek zgubił się w markecie i pytali go jak ma na imię a on nic :( sama go znalazłam ale mimo że obsługa chciała pomóc nie miała od niego żadnych informacji ani z kim przyszedł ani gdzie mama ani jak ma na imię, nie widzę nic złego w tym że dziecko wie gdzie mieszka i jak się nazywa

Gość gość
powinno być babcia a nie bababcia :D córka ma 3 lata.

Gość gość
tak, córka ma 3,5 roku i zapytana jak się nazywa mówi imię i nazwisko. Jak pytam gdzie mieszka ładnie mówi adres, łącznie z miastem :)

Gość gość
ale mój syn nie z każdym chce rozmawiać i podejrzewam, że jakby się faktycznie zgubił, to tak by się bał, że nawet by buzi nie otworzył, no chyba że tylko po to, aby płakać :( koleżanka ma podejście do dzieci - jest nauczycielką. próbowałam dopytać o co jej chodzi, że to niebezpieczne, ale mnie zbyła i zmieniła temat ...

Gość gość
mój nie miał 2 lat a już mówił jak nazywa się, gdzie mieszka, na jakiej ulicy, jak mają na nazwisko dziadkowie, którzy opiekują się nim jak jesteśmy w pracy.

Gość gość
Mój mial niecałe dwa latka- mówił jak ma na imię i na nazwisko i ile ma lat, znal miasto i imiona rodziców. Teraz ma 2,7 wie na jakiej ulicy mieszka i nr bloku. Mieszkania nie uczę, spod bloku trafi :D

Gość gość
gość dziś Mój mial niecałe dwa latka- mówił jak ma na imię i na nazwisko i ile ma lat, znal miasto i imiona rodziców. Teraz ma 2,7 wie na jakiej ulicy mieszka i nr bloku. Mieszkania nie uczę, spod bloku trafi smiech.gif x x cóż pogratulować geniusza, bo większość dzieci w tym wieku mówi mama, tata, baba i kilkanaście innych pojedynczych podstawowych wyrazów. i numer bloku zna wow. x mój ma 4 lata i też te wszystkie informacje potrafi podać, ale uczę żeby z obcymi nie rozmawiał i tym bardziej nie mówił jak ma na imię i gdzie mieszka. mało to psycholi chodzi po świecie?

Gość gość
pisałam wyżej to oczywiste, że jak wiedział w jakim mieście mieszka, to jakie imiona noszą rodzice, dziadkowie, ciocie, wujkowie i kuzynostwo a nawet jak nazywają się sąsiedzi, nasze zwierzęta, zwierzęta w rodzinie, jakie imiona noszą panie sprzedawczynie w sklepie do którego chodził prawie codziennie, jak nazywają się nasi i dziadków znajomi, którzy odwiedzają nas w domu. Teraz ma 26 miesięcy, piosenki śpiewa wiersze recytuje, liczy, robi sobie z nas żarty, udaje bohaterów bajek itd. Dla mnie to nie objaw geniuszu, po prostu bystre dziecko, które ma dobrą pamięć i dobra opiekę.