Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

prosta masa do ciasta

Polecane posty

Gość gość

hej, na gwałt szukam łatwej masy do ciasta bez pieczenia, moja nie wyszła :( bez śmietany kremówki,pilne!

200gram masła lub masła roślinnego; 1 czubata szklanka cukru; 1/2 zapachu rumowego (można bez) 4 żółtka, 1/2 filiżanki mocnej kawy. To masa ze stefanki, jak Ci pasują składniki, to dopiszę jak mieszać. Lub z budyniowego: • ok. 220-250 g herbatników • 150 g masła miękkiego • budyń przygotowany w 2/3 porcji mleka (1,5 szklanki) • 300 g masy kajmakowej • 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub orzechów • mleko do moczenia herbatników (ok. 1/3 szkl) • ew.kakao do smaku

Gość gość
a co? google nie działa???

Gość gość
Budyniowy właśnie zmaściłam :/ rumu ani nic takiego nie mam...

To zrób jeszcze raz budyniowe. Poćwiczysz i wyjdzie :P Ja mam tak opisane w przepisie (nie mam zapisane z jakiej jest strony, ale może poszukam potem, to dam Ci link) "Przygotowuję budyń w mniejszej ilości mleka niż zalecane na opakowaniu, tak by był bardzo gęsty. Dodaję do tego masło (polecam do ciepłego, jeśli miewacie problem z rozwarstwianiem się kremu tego typu), miksuję, dodaję wiórki i mieszam." Tam w składnikach była masa krówkowa, bo się na przemian daje masę budyniową, herbatniki i krówkową.