Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kingusia_124

Matury znowu nie zdała masa ludzi !!!

Polecane posty

Problem jest taki, że współczesne matury są na poziomie dawnych testów na początek szkoły średniej, a niektóre zadania nawet w 5 klasie można napisać :) Matmy nie zdało 75%, polskiego 94% a angielskiego 92% ... to chyba kpina, czemu poziom edukacji tak spadł, wiem że to wina przemian demokratycznych oraz dążenia do stania się społeczeństwem zachodnim, ale wystarczy zajrzeć do arkuszy żeby zobaczyć jak te "egzaminy" są teraz łatwe. Tyle osób nie zdaje, szok !

Gość gość
Jakby zlikwidowali matury to na mase byloby studentow matolow.a ty smerfetka inaczej bys gadala jakbys zdala matole

Gość gość
Nie są znowu takie proste bez przesady. Nie zdają bo mature chce zdawac coraz więcej ludzi. Kiedys byly zawodowki teraz same licea i technika i kazdy do matury podchodzi.

Gość gość
Ja się nie zgadzam, matura być powinna, ale bez obowiązkowej matematyki(sama ją zdałam, ale uważam, że było mi to zupełnie niepotrzebne) a język polski powinien być zupełnie zmieniony, wypracowanie bez klucza i nastawienie na poprawność zapisu, język, składnie i ortografię, która teraz jest traktowana po macoszemu, bo można zrobić masę błędów a i tak zda się maturę, Ponadto konkretna wiedza na temat literatury polskiej a nie to co teraz jest, czytanie ze zrozumieniem, śmiech na sali. No i jestem za przywróceniem egzaminów wstępnych na studiach.

Gość gość
a ja uważam, że powinni przywrócić wstępne na studia. teraz się zrobiło przedłużenie edukacji, po prostu każdy po liceum musi iść studiować, byle co byle studiować- po prostu kolejny niewiele znaczący etap edukacji. Kiedyś z całej klasy na studia szło kilka osób, teraz to jak jedna nie pójdzie na studia to już jest traktowana jak UFO

Poziom nauczania jest obecnie o wiele lepszy niż kiedyś. Tylko,że o ile jeszcze 20 lat temu do szkół średnich wybierali się jedynie najlepsi a większość szła do zawodówek to teraz większość chce mieć wykształcenie średnie albo wyższe.

Gość gość
Ja mam inną propozycję. Język polski (uczniowie muszą wybrać jedną z pięciu lektur którą muszą opisać) na podstawie tego musi być przeprowadzany test abcd i dobrać odpowiednią odpowiedź (chodzi tutaj o lektury i epoki literackie), to samo musi się powtórzyć na maturze ustnej. Język obcy (to samo co na języku polskim z wyjątkiem tego że uczeń musi lekturą opisać w języku obcym a potem słówka i test abcd). Natomiast matematyka niczego nie uczy. Na matematyce powinno być coś takiego jak księgowość, saldo itp, coś co może się przydać. Oprócz tego obowiązkowo powinno się sprawdzać umiejętność dodawania, odejmowanie, mnożenia i dzielenia.

Gość gość
Ty rozumiesz co piszesz? 8 % uczniów ZDAŁO angielski? niezła dezinformacja, ale ci nie wyszło

odezwali się mądrzy co pewnie nawet nie zdawali matmy bo jak wiadomo była nie obowiązkowa . Żal. Nie każdy ma zdolności matematyczne . Czy tak to co niektórym ciężko pojąć????

Gość gość
tak a polski zdało 6%... ?

Gość gość
Mój syn zdała maturę , a uczył sie raczej słabo, rok korepetycji z polskiego i matematyki i efekt była i miał bardzo dobrych korepetytorów. Z jego klasy 30 osobowej tylko 11 osób zdało -matematyka im nie poszła. Ale mieli tragiczną nauczycielkę. Podobno sama była przerażona jak zobaczyła pyt matauralne.

Gość gość
śmieszą mnie takie posty, co was obchodzi kto idzie na studia?:D wrzucanie wszystkich do jednego worka że każdy student to matoł, zdali mature to poszli na studia, sama piszesz że tak wiele osób nie zdaje to nie jest widocznie taka łatwa i te oczekiwania żeby wkrótce przywrócili egzaminy wstępne, mam wrażenie że to piszą osoby bez matury, zakompleksione które same nie zdały matury albo pokończyły zawodówki i życzą następnym żeby też im się nie udało:D kto wam broni zrobić mature i iść na studia? ja matematyke zdawałam, wy nie a była trudna i nie miałabym bólu du/py jak zlikwidują znów matematyke i następnym maturzystom bedzie łatwiej, bo człowiek zadowolony nie jest tak sfrustrowany jak wy:D

Gość gość
dodam jeszcze że moja korepetytorka, nauczycielka matematyki która mi bardzo pomogła, napisała mature ze swojego przedmiotu by się sprawdzić na ile zda, nie udało jej się uzyskać 100% tylko troche mniej;) więc zamiast z zazdrości pluć jadem i krytykować coś co was nie dotyczy, napiszcie mature przecież jest taka łatwa jak dla dzieci z podstawówki i pokażcie na ile zdacie:D

Gość dziewiędziesiąt dwa
Matematyka do usunięcia z matury, polski do naprawy.

Gość gość
Matury zdało 70%. Czyli prawie co 3 nie zdał. Ja też zdawałąm. Nie zdać matmy to kpiny. ?Ja miałąm 60% a debil matematyczny ze mnie

Gość gość
Akurat matura z polskiego to jest idiotyzm! Jak się nie wpiszesz w klucz to g***o punktów dostaniesz, więc to nie ma nic wspólnego z wiedzą maturzystów

Przeprasza za te wyniki, co podałam ale tak było napisane na jakiejś stronie internetowej, że aż tyle osób nie zdało ... ale to nie zmienia sytuacji, 25% niezdanych matur z matematyki, 6% z angielskiego i 4% z polskiego to strasznie dużo ... napisałam sobie z ciekawości tę matematykę (bo angielskiego nigdy się nie uczyłam, a polskiego nie byłabym w stanie ocenić) i z zadań zamkniętych miałam 20/25 a z otwartych 16/25 i to po ponad dekadzie braku kontaktu z tym przedmiotem w szkole więc chyba nie była trudna ( jedynie zadanie typu udowodnij za 2 pkt i dokończenie zadania za 5 pkt mogło sprawić kłopoty) jak nie zrobić tego zadania z prostopadłościanem było banalne :)