Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 zcib

Wzd臋cia u 艣winki. Prosz臋 o pomoc.

Polecane posty

Go艣膰 zcib

Witam, mam dosy膰 spory problem ze wzd臋ciami u 艣winki morskiej. Maluch nie chce je艣膰, nie wypr贸偶nia si臋. 艢winka jest osowia艂a, mru偶y oczka, siedzi przygarbiona. Mimo b贸lu, pogruchuje cichutko jak si臋 j膮 g艂aszcze. Byli艣my na wizycie u weterynarza - pupil dosta艂 zastrzyki, p艂yny i probiotyki do pyszczka. Na chwil臋 sytuacja si臋 uspokoi艂a. Teraz zn贸w mamy problem. Dosta艂am tylko probiotyki, kt贸re trzeba podawa膰 艣winkowi raz dziennie, a nic rozkurczowego. Czy jest jakikolwiek spos贸b, by pom贸c 艣wince by si臋 nie m臋czy艂a chocia偶 na noc? Co mo偶na jej poda膰? Prosz臋 o jak najszybsze i konkretne odpowiedzi.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zcib
PS. Na prawd臋 nie wiem dlaczego kafeteria cenzuruje pogruchiwanie u 艣winek ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
zr贸b 艣wince delikatny masa偶 brzuszka i ten probiotyk jej dawaj po masa偶u powinna sie wypr贸偶ni膰 - jesli tego nie zrobi to jej zycie jest w niebezpiecze艅stwie - 艣winki maja bardzo wrazliwy przew贸d pokarmowy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
kropelk臋 espumisanu te偶 mo偶esz poda膰 - ze 艣rodka kapsu艂ki na ma艂y palec i do pyszczka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zcib
艢winka bardzo si臋 denerwuje, broni si臋, nie pozwala si臋 wymasowa膰. My艣l臋 o podaniu ampu艂ki Lakcidu. Przez ca艂y dzie艅 zjad艂a tylko ma艂y chrupek a' la cheerios z suchej karmy. Gabinet weterynaryjny mamy otwarty dopiero od 11:00 rano :( Martwi臋 si臋..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zcib
Go艣ciu, a wzi膮艂e艣 pod uwag臋, 偶e w Afryce ulubionym przysmakiem s膮 biali debile? Mog臋 ch臋tnie za艂atwi膰 Ci bilet w jedn膮 stron臋. Za friko.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
niech stoi na w艂asnych n贸偶kach, a ty chwy膰 ja dwiema r臋kami - kciuki na grzbiecie, a 艣rodkowym i serdecznym palcem delikatnie po brzuszku r贸b k贸艂eczka lakcid mo偶esz poda膰 - najlepiej rozpu艣膰 w kilkunastu kroplach widy, naci膮gnij do strzykawki (bez ig艂y oczywi艣cie) i podaj do pyszczka - lekko bokiem, 偶eby sie nie zach艂ysn臋艂膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ale nic na to nie poradz臋, 偶e jednak w Peru 艣winki morskie s膮 przysmakiem i naprawd臋 s膮 pyszne! :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Masa偶yk powinna艣 zrobi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zcib
A ja nic nie poradz臋 na to, 偶e mamy na 艣wiecie kanibalizm, idiotyzm wt贸rny i pysznych g艂膮b贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A lakcid albo inny probiotyk to nawet 2 razy dziennie - ka偶dorazowo po p贸艂 ampu艂ki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jeste艣 nietolerancyjny, ale c贸偶... i tacy musz膮 偶y膰, rozumiem to.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zcib
Ludzie z niedow艂adem m贸zgoryja te偶 musz膮 偶y膰. Pr臋dzej czy p贸藕niej spotka ich selekcja naturalna ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dobrze kto艣 napisa艂: masa偶, masa偶, masa偶 i powinna sypn膮膰 bobkami :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zcib
Ile mniej wi臋cej powinien trwa膰 taki masa偶 u 艣winki? Bardzo dzi臋kuj臋 za porady :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
N ie mnie. Ja jad艂em 艣wink臋 morsk膮. Nic mi nie grozi, zw艂aszcza, 偶e nie mia艂a wzd臋膰. Zalecenie peruwia艅skiego lekarza brzmia艂o: bezwzd臋ciowa 艣winka morska uleczy ci臋 ze wszystkiego. No ale z kafeterii nie mog艂a. To silny na艂贸g.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
wystarcz膮 2 minuty, ew. przerwa i jeszcze raz troszk臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zcib
Smutny fakt, Go艣ciu. Dobrze Ci si臋 偶yje chocia偶 w tym psychiatryku? Wsp贸艂lokatorzy mili?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zcib
No to przyst臋puj臋 do masa偶u. Potem podam Lakcid. Mam nadziej臋, 偶e co艣 to pomo偶e. 艢winiak w sumie czasem gruchnie jak siedzi na kolanach, gdy go wypuszcz臋, to nawet pochodzi sobie po dywanie. Ale wida膰, 偶e to jednak nie ta moja 偶ywa 艣winka. B臋d臋 zdawa艂a relacj臋 na bie偶膮co. Dzi臋kuj臋 jeszcze raz :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zcib
艢winka po do艣膰 d艂ugim masa偶u si臋 wypr贸偶ni艂a! :) Co prawda, ma troch臋 rzadsze bobki, ale s膮! :) Mam nadziej臋, 偶e b臋dzie coraz lepiej. Poda艂am p贸艂 ampu艂ki Lakcidu, a teraz zostawiam malucha z siankiem, wod膮 i such膮 karm膮, bo to chyba na t膮 chwil臋 wystarczy, prawda? :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wystarczy :) Jakby sytuacja si臋 powtarza艂a, to jest to najszybszy spos贸b, 偶eby 艣wineczce ul偶y膰. Przez kolejny dzie艅 dawaj jej tylko sucha karm臋, tzn. bez warzyw, 偶eby sytuacja w przewodzie pokarmowym si臋 unormowa艂a. Przy okazji zapraszam na forum o 艣winkach morskich - skarbnica wiedzy o 艣winiaczkach: Wpisz w wyszukiwark臋: Forum Caviarnia (chcia艂am poda膰 link, ale uznano m贸j wpis za SPAM) Wa偶ne: 1. wiesz, 偶e 艣winka nie mo偶e je艣膰 mokrej trawy, czyli takiej po deszczu? 2. wiesz, 偶e 艣wince trzeba podawa膰 do艣膰 regularnie witamin臋 C (kropelki przez strzykawk臋 do pysia)? zapobiega to parali偶owi tylnych 艂apek, do艣膰 cz臋stej przypad艂o艣ci 艣winek, pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zcib
Odpowiadam :) 1. Owszem, wiem :) Aczkolwiek i tak nie podaj臋 jej trawy, poniewa偶 mieszkam w samym centrum miasta na 艢l膮sku, tak偶e ba艂abym si臋 o 艣wink臋, gdyby dosta艂a traw臋, kt贸ra ro艣nie blisko dr贸g. :) 2. Witamin臋 C uwielbia! Z tym tak偶e nie ma problemu :) Cd. samej 艣winki. Dalej praktycznie nie je (tylko sianko i kilka gryzk贸w z suchej karmy), ma艂o si臋 wypr贸偶nia, ale mimo wszystko nie jest najgorzej. Schud艂 mi ten m贸j 艣wi艅. Brzuch nie jest ju偶 wzd臋ty, ale dalej troszk臋 bolesny. Zn贸w by艂am u weterynarza - maluch dosta艂 antybiotyk i pasz臋 wzmagaj膮c膮 apetyt. Jutro idzie na kolejny zastrzyk. Ma obni偶on膮 temperatur臋, wi臋c siedz臋 przy nim z termoforem i si臋 grzeje :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Brawo. Ciesz臋 si臋, 偶e jeste艣 "ekstraklasa" w wychowywaniu 艣winek :) To pewnie wiesz r贸wnie偶, 偶e 艣winka MUSI je艣膰, zw艂aszcza sianko, bo dzi臋ki temu z膮bki jej si臋 艣cieraj膮 - inaczej m贸g艂by nast膮pi膰 ich przerost, czyli tzw. pocz膮tek ko艅ca :( Witam na 艢l膮sku i pozdrawiam cieplutko.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zcib
Sianko ma ca艂y czas :) Martwi臋 si臋, bo jest s艂aba. Da艂am jej pasz臋 RodiCare Intense strzykawk膮 (5 ml) chocia偶 zaj臋艂o mi to 1,5 h, bo 艣winka strasznie si臋 wyrywa艂a. Zn贸w brak kupek :( Masuj臋 brzucho, ale na razie co nic to nie daje. Mam nadziej臋, 偶e m贸j urwis powoli b臋dzie odzyskiwa艂 si艂y. P贸ki co, le偶y, odpoczywa i obserwuje, czasem przymyka oczka. Zastanawiam si臋, czy nie poda膰 jeszcze troszk臋 tej paszy przed snem. Boj臋 si臋 o niego :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zcib
*Instant

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mo偶e brak kupek wynika z tego, 偶e ma艂o zjad艂. Podawaj lakcid dla pewno艣ci o kilka dni d艂u偶ej, ni偶 antybiotyki. Pozostaje ci masowa膰 brzusio i czeka膰. Sucha karma, sianko i 艣wie偶a woda przy zaburzeniach przewodu pokarmowego jest ok :) 艢winek sam musi to zwalczy膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja moj膮 wyko艅czy艂am sa艂at膮. Nie wiedzia艂am 偶e nie mo偶e je艣膰 sa艂aty, a ona bardzo ja lubi艂a. Lubi艂a te偶 pi膰 mleko, potrafi艂a wypi膰 ca艂膮 miseczk臋 mleka jak dla kota :-( Nie wiedzia艂am jak si臋 opiekowa膰 艣wink膮 bo kiedy艣 nie by艂o o tym ksi膮偶ek :-( Siedzia艂a smutna tak jak 艣winka autora tematu, mia艂a biegunk臋. Nawet wet nic nie pom贸g艂, da艂 jej zastrzyk a ona odesz艂a w drodze do domu. Smutno mi si臋 zrobi艂o gdy przeczyta艂am temat bo mi si臋 przypomnia艂a moja rozetka :-( zjad艂a mi wszystkie fr臋dzle od dywanu. Mam nadzieje 偶e 艣winiak autora tematu wyzdrowieje. Trzymam kciuki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Biedny 艣winek, pewnie go brzusio boli po tym antybiotyku :-( Miejmy nadziej臋 偶e jutro b臋dzie lepiej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zcib
Bardzo mi przykro z powodu 艣winki :( Mam nadziej臋, 偶e mojej nie spotka najgorsze :( Szczerze nie wiem od czego mog艂o si臋 to wszystko sta膰... Oho, maluch wsta艂 , myje si臋 i chodzi mi po brzuchu. Troch臋 chrumka i si臋 tuli. Mo偶e nie jest tak 藕le...

Udost臋pnij ten post