Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

8mcy nie gaworzy

Polecane posty

Gość gość

Syn za kilka dni skończy 8 miesięcy i nie gaworzy. Bardzo mało w ogóle wydaje dźwięków. Coś tam czasem "mówi" typu błe, głe, ale nie sylabizuje/ bababa dadada w ogóle. Czy czas już do logopedy czy jeszcze poczekać?

Gość gość
To nie kwestia tylko logopedy. przyczyny mogą być różne tak ogólnie. Ale mój rozgadał się jakoś w tym czasie, bo przedtem mówił tylko aaaaaa, a ma-ma, da-da, ba-ba zaczął po 8, jeszcze później było tata.

Gość gość
Logopedy? Raczej laryngologa, sprawdzić słuch.

Gość gość
mysle ze jeszcze ma spokojnie czas nie ma co panikowac za wczasu i isc do logopedy kazde dziecko jest inne i nie ma co przypisywac jakies normy ze w tym miesiacu powinien robic to i to

Gość gość
Na twoim miejscu poszłabym chociaż po poradę do pediatry. Mój syn z niedosłuchem zaczął gaworzyc mają 7miesięcy.

Gość gość
1. TO DZIECKO MA JESZCZE CZAS. 2. przyczyn niemówienia może być multum od przyrośniętego więzadełka po...

Gość gość
moj w tym wieku mowil baba, dada, tata, mama, papa oczywiscie nieswiadomie natomiast syn kolezaki w podobnym wieku tylko ooooooooooooooo, poradzilam jej aby cwiczyla z synkiem mopwila do niego powiedz baba itd,ja tak robialm ze swoim i po 2 tyg zaczal gadac jak najety :) kazde dziecko ma swoj czas jej syn bylduzo bardziej rozwiniety ruchowo od mojego, smigal po calym domu a moj lezal jak placek :)

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi. Do logopedy się umówiłam jednak. W tej poradni badają również słuch. Pod innymi względami nie mogę się przyczepić. Mały pełza, siada, podnosi się do raczkowania, bawi się zabawkami, wkłada i wyjmuje przedmioty z pudełek, nakłada krążki na drążek, utrzymuje kontakt wzrokowy, śmieje się na głos, klaszcze. Słuch ma chyba dobry, bo jest bardzo muzykalny, kołysze się w rytm muzyki.

Gość gość
popierdzieliło cię :O siejesz panikę niepotrzebnie Moje dziecko zaczęło intensywnie gaworzyć jak miało 9,5 miesiąca. w ogóle się nie przejmowałam tym, że tak późno. za dużo internetów czytacie